L’Aplec de Sant Andreu torna a celebrar la missa dins l’ermita després de 130 anys

Mossèn Cinto Busquet ha oficiat la missa de l'Aplec de Sant Andreu. (Foto: @amicsescoltes)

  • L'any passat es va recuperar l'Aplec de Sant Andreu i, després de la restauració de l'ermita que han realitzat els Amics Escoltes del Montnegre, han tornat a fer la missa a l'interior després de 130 anys.

2022-12-03T20:19:03+01:0003/12/2022|

L’Aplec de Sant Andreu ha recuperat avui la missa a l’interior de l’ermita, una activitat popular que es va perdre fa 130 anys. Els Amics Escoltes del Montnegre han organitzat l’Aplec per segon any consecutiu després de restaurar l’ermita -malgrat l’any passat van haver de fer la missa a l’exterior-, on també han fet jocs, sardanes i un dinar popular. El mossèn de Calella, Cinto Busquet, ha estat l’encarregat d’oficiar la celebració.

S’ha tornat a fer missa dins l’ermita gairebé un segle i mig després. (Foto: @amicsescoltes)

L’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda està situada al collet de Sant Andreu, dins del Parc del Montnegre i el Corredor, i sembla que podria ser del segle XI. Es va abandonar fa 150 anys, però s’hi van seguir realitzant aplecs fins el 1894, l’últim documentat. L’any 2013, els Amics Escoltes del Montnegre la van comprar i l’han anat rehabilitant amb l’objectiu que sigui de nou un punt de trobada pel Cau de Calella i altres agrupaments escolta de Catalunya. De fet, la restauració l’han fet els Amics Escolta i el Cau de forma conjunta.

No ha estat una reforma senzilla, ja que han hagut de reconstruir totes les parets i altres elements estructurals. També s’han trobat amb bretolades com grafits a la façana, que han hagut de netejar per mantenir l’ermita en condicions.

L’Aplec de Sant Andreu era una activitat molt popular al segle XIX. Els documents que es conserven expliquen que la ciutadania de Calella i Sant Pol hi anaven en romeria. La tradició l’han mantingut i qui ha volgut ha anat des de l’església fins a l’ermita caminant, un trajecte de 6 quilòmetres, que es fa en unes dues hores.

Comparteix el contingut!

Go to Top