Els Amics Escoltes del Montnegre recuperen l’Aplec de Sant Andreu després de 130 anys

  • L'ermita de Sant Andreu es troba al Collet de Sant Andreu, dins del Parc del Montnegre i el Corredor
  • L'Aplec consistirà en una caminada popular, celebració, ballada de sardanes i dinar. També s'explicaran els treballs fets per rehabilitar l'ermita i els plans de futur.

2021-11-26T17:16:20+01:0026/11/2021|

Aquest dissabte se celebra l’Aplec de Sant Andreu, una activitat que es va perdre fa 130 anys. L’organitzen els Amics Escoltes del Montnegre, l’entitat propietària de l’ermita de Sant Andreu, que vol impulsar de nou la vida en aquest espai natural.

L’últim Aplec documentat és del 1894, fa 127 anys. L’ermita es va abandonar fa 150 anys, fins que l’any 2013, els Amics Escoltes del Montnegre la van comprar i rehabilitar. Està situada al collet de Sant Andreu, dins del Parc del Montnegre i el Corredor.

El punt de trobada és la porta principal de l’església de Calella a les 9h per fer una caminada fins a l’ermita, situada al terme municipal de Pineda, amb un trajecte d’unes dues hores de durada i que serà guiada. A les 12h, es farà una celebració especial a càrrec del mossèn de Calella, Cinto Busquet, el Bisbe de Girona, Francesc Pardo, i el calellenc Aniol Noguera, membre dels Amics Escoltes i investigador de cultura popular, qui també explicarà com era aquest Aplec a l’antiguitat.

Els Amics Escoltes porten des de l’any 2013 rehabilitant l’ermita de Sant Andreu amb l’objectiu que sigui de nou un punt de trobada. El president de l’associació, Pere Badalló, explica que “hem reconstruït totes les parets i ara estructuralment l’ermita és un conjunt. Té totes les parets i la teulada i està fixada estructuralment. Encara falten moltes coses, però és el pas més important i el més vistós”. A l’interior de l’ermita es podran veure imatges de tot el procés de reconstrucció i Àngel Badalló donarà els detalls de la restauració que han portat a terme des de la mateixa entitat i de forma conjunta amb l’Agrupament Escolta Montnegre, conegut popularment com el Cau. La jornada acabarà amb una ballada de sardanes i un dinar popular, pel qual cal inscriure’s al web dels Amics Escoltes o a la Papereria Roger.

Un cop estigui completament restaurada, “l’objectiu és fer un petit refugi tancat. El que volem és que el mateix Agrupament Escolta Montnegre en pugui fer ús, però també els altres agrupaments de Catalunya”, detalla Badalló. La seva tasca no ha estat exempta d’entrebancs: alguns brètols van pintar amb grafits la façana de l’ermita fins en tres ocasions. Afortunadament, no han tornat a aparèixer les pintades.

Comparteix el contingut!

Go to Top