Calella en Comú vol incentivar la pagesia a través de camps “agrovoltaics” i un Banc de Terres

  • Els comuns volen crear una comunitat energètica local per fomentar l’agricultura a Calella, que lamenten actualment és residual

  • També volen impulsar un Banc de Terres per posar en contacte propietaris de terrenys amb les persones que vulguin treballar-los

Els conreus agrovoltaics combinen la producció agrícola amb la d'energia a través de plaques fotovoltaiques

2023-01-27T10:21:26+01:0027/01/2023|

Calella en Comú vol reactivar l’agricultura a Calella, un sector que actualment està en una situació, afirmen, “de depressió absoluta, d’extinció”. El portaveu dels comuns, Sebastià Tejada, assegura que “no hi ha més de 14 o 15 explotacions agràries que mereixin aquest nom, i d’aquestes, només n’hi haurà 7 o 8 clarament formalitzades”, pel que volen donar-li un impuls al sector a través de la creació d’una comunitat energètica local, proposta en la que coincideixen amb ERC.

Tejada posa d’exemple que “hi ha explotacions que han augmentat la seva productivitat amb la construcció de pèrgoles a una alçada d’uns 5 metres, per permetre que hi entri la maquinària”, unes pèrgoles amb plaques fotovoltaiques al damunt que capten l’energia solar i creen un microclima a sota que “fan pujar la humitat, controlen la radiació solar ja que no sempre és bo que sigui permanent i contribueixen a la refrigeració dels sistemes fotovoltaics, pel que la productivitat conjunta augmenta”. Els conreus que maduren per la generació d’energia amb plaques fotovoltaiques es coneixen com cultius agrovoltaics, que es poden instal·lar dins d’un hivernacle o a l’aire lliure i que permeten tenir tot tipus de productes, des de maduixes -típiques a Calella- fins a arbres fruiters.

Els “horts solars” s’estan expandint per diferents països. A l’Estat hi ha diferents exemples, com és el cas de València, on s’experimenta amb el tipus de produccions que van millor sota els panells fotovoltaics, però també a altres punts com Eivissa.

Els comuns consideren que la reactivació de l’agricultura evitarà l’edificació a les zones periurbanes i servirà per abastir de producte local a la població. Entenen que per aconseguir-ho també cal la creació d’un Banc de Terres, el qual afirmen és “molt necessari perquè aquestes explotacions segurament desapareixeran”. Es tracta d’un servei de mediació entre les persones que busquen terres per desenvolupar un projecte agrari i els propietaris dels terrenys que vulguin llogar-les o vendre-les, per exemple en casos en què els fills no volen seguir amb el negoci agrícola dels pares, com és el cas d’alguns dels pagesos de la nostra ciutat. El Banc de Terres també pot fer de dinamitzador del sector primari organitzant activitats relacionades amb el sector primari. Mataró és la ciutat més pròxima que té en marxa aquesta iniciativa.

Amb aquestes dues mesures, els comuns volen “que es posin en producció la màxima quantitat possible d’hectàrees per dos motius: el futur ens demana productes de proximitat i per nosaltres és molt congruent amb el canvi climàtic”, entenent que estimularà noves activitats econòmiques i farà que les explotacions seran més rendibles. Tejada destaca que, a més, les instal·lacions energètiques autosuficients estan actualment subvencionades, pel que afirma no suposaria una despesa inicial important.

Tenim conreades 20 o 25 hectàrees i tenim una zona agrària de 200. Això no ens sembla acceptable perquè d’aquí uns anys no quedarà ni una hectàrea conreada”, exposa el portaveu dels comuns, pel que el seu objectiu és “crear un mecanisme d’estimulació per garantir l’estabilitat de les que ja existeixen i per incentivar la creació de noves activitats. Una mesura és aquesta, assegurar una producció elèctrica que sigui venuda a la comunitat energètica local que produeixi uns beneficis afegits”, conclou Tejada, que afirma que el ritme de desaparició de conreus a Calella és molt més ràpid que el de, per exemple, les instal·lacions hoteleres, pel que considera que l’Ajuntament ha d’intervenir per salvar el sector primari de l’extinció.

Comparteix el contingut!

Go to Top