Absolt el cap de la Policia Local de Pineda per l’expulsió de policies d’hotels l’1-O

  • L'Audiència de Barcelona confirma la condemna d'un any de presó pels regidors de Pineda i absol al cap policial

Aragonès, Masnou i Santacreu van seure al banc dels acusats a mitjans de gener. (Foto: RTVE)

2023-02-01T20:31:11+01:0001/02/2023|

L’Audiència de Barcelona ha absolt el cap de la Policia Local de Pineda, Carles Santacreu, acusat d’amenaçar a hotelers perquè expulsessin els agents de la Policia Nacional que tenien allotjats durant el referèndum de l’1-O del 2017.

La Fiscalia demanava dos anys i mig de presó i d’inhabilitació per un delicte de coaccions i al final del judici, celebrat fa només dues setmanes, va introduir també 15 mesos d’inhabilitació i 13.500 euros de multa per un delicte d’omissió del deure de perseguir delictes. El jutge, però, descarten que hi hagi proves per condemnar el policia i titllen “d’extravagant” algunes hipòtesis del ministeri públic.

Santacreu era l’únic dels acusats que no havia arribat a cap acord amb la Fiscalia i mantenia la seva innocència, que ha quedat provada. En canvi, la secció 6a de l’Audiència de Barcelona ha confirmat la condemna de l’exregidora socialista de Pineda, Carme Aragonès, i de l’encara tinent d’alcalde, Jordi Masnou, d’un any de presó i inhabilitació, el que havien pactat amb el fiscal.

Els fets que es jutjaven es remunten al 2 d’octubre de 2017, quan els dos regidors socialistes van tenir una reunió tensa amb el director dels hotels Checkin de Pineda, on també hi eren presents el cap policial i la regidora d’ERC, Mònica Palacín, per demanar-los que desallotgessin l’hotel enmig de les protestes independentistes del carrer. Era el dia després d’un referèndum en què les imatges de policies nacionals i guàrdia civils van indignar profundament la societat, pel que molta gent es va concentrar a les portes dels hotels pinedencs que els allotjaven per criticar la seva actuació.

La sentència considera que el cap de la policia va complir les seves obligacions en tot moment, prenent les mesures necessàries per evitar aldarulls durant les protestes, com avisar als Mossos d’Esquadra i tallar el trànsit, i fent les funcions d’acompanyament de les autoritats, és a dir, dels regidors. També especifica que cap testimoni ha acusat a Santacreu de coaccions o amenaces i no dona credibilitat a l’únic policia nacional que va declarar que feia tasques de contravigilància, una acusació que va llençar en el judici però no durant la fase d’instrucció.

Comparteix el contingut!

Go to Top