Céline Coronil (PP): “Potser és millor tenir un regidor governant que quatre a l’oposició”

  • El PP vol recuperar posicions a l’Ajuntament de Calella; la seva alcaldable és una cara nova a la política municipal, tot i que ha estat regidora a Pineda

  • Plantegen fer aparcaments intel·ligents, augmentar la il·luminació i millorar equipaments com el Mercat o el pavelló

Céline Coronil optarà per primera vegada a l'alcaldia de Calella

  • Céline Coronil va néixer a París fa 55 anys. Filla de pare andalús i mare gallega, va viure 30 anys a Galícia i es va traslladar a Pineda l’any 1997, fins arribar a Calella el 2011. És directora d’una clínica dental a Barcelona i es defineix com una persona “extrovertida en privat”. Diferencia les persones de les ideologies i afirma que cal escoltar a tothom per captar el pols de la ciutat, no només les idees pròpies. Dins del PP, la seva tendència s’inclina cap a l’expresident José Maria Aznar.

2023-02-05T10:18:19+01:0005/02/2023|

Per què ha decidit fer el pas d’encapçalar la candidatura del PP a Calella?

Sempre he estat molt vinculada al PP per amistats. He tingut relació amb gent de Barcelona i d’altres poblacions i he estat molt en contacte amb el Partit Popular, fent reunions i dinars. Sempre m’havien dit que m’animés a presentar-m’hi, la legislatura anterior també em van proposar que m’hi presentés per Pineda, però jo ja vivia a Calella i no tenia sentit, tampoc passava per un bon moment personal. A partir del 2019, em vaig començar a vincular amb l’agrupació local de Calella. Ells em van proposar, des de Barcelona ho van veure bé i aquí estic.

No és aliena a la política local perquè va ser regidora del PP a l’Ajuntament de Pineda durant 8 anys, però va renunciar-hi ”per disparitat amb els valors i el projecte del PP”. Es referia al projecte local o a nivell general? 

Al projecte local. Eren discrepàncies amb el cap de llista i amb el projecte que tenien, no m’agradava el seu enfocament. Quan et presentes a unes eleccions, vas a guanyar. Evidentment has de saber les teves limitacions, però vols entrar a governar. M’encantaria treure’n sis, però el que no pots fer és estar pactant el programa electoral amb la resta de partits, perquè t’estàs venent. I després passa el que els hi ha passat.

Després de renunciar al PP, es va passar a Ciutadans i va arribar a concórrer a les eleccions del 2015 dins de la candidatura del partit taronja. Què va propiciar aquest canvi i per què ha tornat al PP?

Vaig entrar a Ciutadans perquè creia que podíem fer coses per Pineda. Era una opció dins de la dreta i centre-dreta; l’ideari de Ciutadans s’acostava bastant al que jo creia en aquell moment i em vaig presentar. Tenia clar que no volia ser de les primeres, era una de les condicions. Però després vaig veure que Ciutadans era un partit que internament no m’agradava, tenien unes directrius ideològiques molt marcades; en canvi el PP és un partit més sòlid. Després vaig tancar un temps la meva etapa política, vaig començar nous projectes i vaig canviar de feina. Quan estàs dins de la política veus les propostes meravelloses, però des de fora semblen més ridícules.

Céline Coronil va ser regidora del PP a l’Ajuntament de Pineda, però per discrepàncies amb el cap de llista i amb el projecte local va passar-se durant un temps a Ciutadans. La formació taronja no li va convéncer i va deixar la política temporalment, fins que ha decidit tornar-hi de la mà, de nou, del PP i ara a Calella.

El PP i Ciutadans van estar negociant per unir esforços de cara a les eleccions del 2023, fins i tot amb l’opció que fos Guillermo Gomis qui encapçalés la candidatura popular. Després que aquesta opció hagi quedat descartada continuen buscant una fórmula per presentar una candidatura conjunta o es presentaran de forma independent?

No, en aquest moment s’han acabat les converses, almenys per part nostra. No se què passarà en un futur, però jo personalment no he parlat mai amb aquest senyor. Hi ha hagut converses, però un cop ell ha decidit presentar-se per Ciutadans, crec que no hi ha marxa enrere. Gomis podria haver dit que no comptéssim amb ell que es presentaria amb Ciutadans, però no ho ha fet mai.

Té pel davant una tasca difícil, la de recuperar la presència popular a l’Ajuntament de Calella. Com encaren aquestes eleccions? 

Primer hem de tenir una llista potent, que la tenim. La idea és governar i això no sempre vol dir tenir més regidors. Potser és millor tenir un regidor governant que quatre a l’oposició. Si aconseguim tenir la representació necessària per poder arribar a un acord amb partits que tinguin un programa electoral bastant afí al nostre, per què no. Però governant, prenent decisions i que se’ns vegi, no ser el comodí de ningú. 

La candidata del PP es presenta amb la intenció de tenir una importància clara dins del nou ajuntament que surti de les eleccions tot i que sigui amb pocs regidors. Especifica que volen “governar i prendre decisions”, però que no estan disposats a “ser el comodí de ningú”.

Creu que el fet de no ser coneguda en la política local de Calella la pot perjudicar?

El problema és que no estem dins, si ho estiguéssim seríem més coneguts. Però des de fora és igual qui es presenti pel Partit Popular. Però tinc tot el recolzament de la meva agrupació, que si ha governat i em poden assessorar. També tinc l’experiència d’haver estat regidora i se com funciona un Ajuntament per dins.

Qui l’acompanyarà, qui formarà part del seu equip? Hi ha en Dimitri a l’equip? Miquel Campoy? Josep Maria Vila?

En Dimitri no està molt clar, perquè ell està fora. Campoy i Vila si, tret de decisions d’última hora, però en principi si. Ja tenim la llista tancada.

Tenen gent jove a la llista? 

No. Aquest perfil de gent, que n’hi ha, estan estudiant fora, treballant a altres llocs… no tenen temps.

Històricament el PP de Calella ha estat més enfocat cap a un votant d’una edat més avançada, però vostè també vol centrar-se en la gent jove…

Si, tenim propostes. Però cal saber el pressupost amb què comptem, agafar-lo i començar a analitzar què es treu i què es deixa. Jo gestiono gent i els comptes de l’empresa, quan em diuen que compraran alguna cosa miro a veure què costa. Però a grans trets, crec que cal potenciar més l’esport, el pavelló està obsolet i cal arreglar-lo. De recursos econòmics n’hi ha pocs, però cal un projecte de remodelació del pavelló. I per aconseguir-lo, s’ha d’anar a buscar finançament a la Diputació. El PP ho ha fet a altres poblacions, però cal anar amb un projecte a la mà. Un exemple és Malgrat, van remodelar el pavelló i ho va pagar gairebé tot la Diputació.

Quines seran les principals línies del seu programa electoral? El partit té prou autonomia local?

A l’hora de fer propostes, la decisió és a nivell local. Ho consensuem tot i de moment no hem hagut de preguntar res a Barcelona. És cert que revisen les llistes, però les propostes no. Nosaltres el que farem és obrir calaixos, mirar què tenim, fer una auditoria -interna, per intentar estalviar- per veure l’estat en el que es troba l’Ajuntament.

Aquest any haurem de treballar amb els pressupostos que estan aprovats, en els que no ens han deixat participar. Vam enviar una instància a l’alcalde per intentar fer les nostres propostes i no ens ha ni contestat, tampoc ens han enviat l’esborrany. Per tant, el primer és mirar en quina situació es troba el consistori tant econòmicament com l’estat interior. El que volem és optimitzar recursos; mirar cada lloc de treball, cada àrea, cada regidoria i optimitzar-la, estalviant tot el que es pugui. Pagar tot el que es deu, que em feia gràcia l’alcalde que deia que no tenim deute, quan la meitat del pressupost ho és, són uns 10 milions. Diuen que està sanejat perquè tenim romanent, però llavors per què no amortitzen el deute? És el que intentarem fer.

El PP denuncia que l’alcalde no els ha permès participar en l’elaboració dels pressupostos. Li van demanar poder presentar propostes però no van rebre resposta.

Tant les enquestes de percepció ciutadana com els comentaris a les xarxes socials mostren que les principals preocupacions de la ciutadania són la neteja, l’aparcament i la seguretat, quines són les seves propostes per millorar aquests àmbits? 

En seguretat ja no és una percepció, cal fer-ho efectiu. Hem de pressionar a la Generalitat perquè ampliïn el nombre d’agents de Mossos, perquè si que tenim Policia Local, però la seguretat la porten els Mossos d’Esquadra i és una plantilla ja envellida on s’està començant a jubilar gent i no renoven el personal. S’han d’ampliar els efectius perquè ens destinin més recursos, patrulles que passin cada dia a totes hores. I el que no pot ser és que de nit els cossos de seguretat estiguin a les oficines, han de circular i vigilar pels carrers. La Policia Local està per fer complir les ordenances, es pot trucar per temes com sorolls de bars o terrasses, però han d’estar donant voltes i han d’anar caminant. I posar més càmeres també.

 També cal posar-se amb la il·luminació, hi ha zones que és una llàstima. El passeig està poc il·luminat, la zona de la riera cap a la Creu Groga és fosc, la gent ni s’atreveix a venir caminant. A la zona dels hotels i la piscina no s’hi veu res a l’hivern. No hi ha aparcament, però si jo que visc a Calella tinc por de venir caminant, doncs agafo el cotxe, tot i que després no tinc on aparcar. Hem de fer que la gent que viu aquí pugui anar caminant. 

Sobre la neteja: ja s’ha fet una auditoria, el que no entenc és per què no s’ha executat. Cal fer-los complir el contracte [a Urbaser]. Pel que fa als contenidors, han obert una partida al pressupost. La plaça Vicenç Ferrer em fa pena per veure els nens jugant i tot ple de brutícia. A l’estació, amb els contenidors soterrats, està tota la porqueria a fora. S’ha d’ordenar tot el tema de la neteja. Aquest estiu regaven el carrer a les cinc de la tarda, després el terra relliscava. Al carrer Sant Joan cau molta gent.

I una de les coses que m’agradaria canviar és poder anar a l’Ajuntament a fer qualsevol gestió sense haver de demanar cita. Si un ciutadà va a l’Ajuntament amb algun problema, necessita que li solucionin ja, no que diguin que ha de demanar cita prèvia.

També volem posar pàrquings intel·ligents, que quan s’entri a Calella se sàpiga exactament on pots aparcar, que hi hagi senyals lluminoses que diguin les places lliures a cada aparcament. O també amb una app. Això es pot gestionar a través de Gestvia i és molt senzill, a qualsevol país o ciutat important saps on pots aparcar. Després hi ha el pàrquing famós on ningú vol aparcar, el de Joan Corominas, i també el de la Riera Capaspre, però és que estan lluny. Tampoc pot ser que els cotxes estiguin aparcats tres i quatre dies a la zona blava i verda.

També hi ha altres temes que des de CalellaCOM anomenem les patates calentes, que són aquells dels quals s’ha parlat molt però no s’ha aconseguit que funcionessin. Per exemple, el Mercat Municipal, els paradistes demanen des de fa anys mesures per revitalitzar-lo… 

És un lloc que m’encantaria poder-hi fer moltes coses. Per exemple, com al Mercado de San Miguel de Madrid, on hi ha moltes paradetes i vas picant, tipus restauració. O traslladar les parades que venen els dissabtes a dins del mercat, inclús deixant una part de l’aparcament perquè els cotxes puguin estacionar. Però només s’aconseguiria revitalitzar-lo els dissabtes. Hi ha gent que diu que com al carrer Sant Joan es troba de tot, ja no puges fins als mercat, però quan es posen les parades els dissabtes, la gent si que va al mercat i s’omple. La meva filla va estar aquest estiu fent una substitució a Tordera i els dijous feien mercat de productes locals. Ella s’encarregava de trucar als diferents llocs: al que venia mel, patates… s’ajuntaven tots i era molt xulo i, a més, amb productes de proximitat. Però això s’ha de gestionar i trucar a la gent. 

També a la zona on estava el bar antigament, on hi havia el punt de vacunació COVID, s’ha d’aprofitar, és un lloc espectacular. Per exemple, posant un casal d’avis. Però el bar s’ha d’habilitar. Tampoc entenc per què al pavelló no hi ha bar, que no es pugui menjar un entrepà ni prendre un cafè i que s’hagi d’anar a una màquina de vending és fastigós. La gent que va a veure un partit s’ha de poder demanar un entrepà, si no hi ha sortida de fums i no es pot fer calent, doncs que es faci fred.

A nivell econòmic, el turisme és una de les principals activitats econòmiques, si falla se’n ressenteixen altres àmbits com el comerç, la restauració… i especialment l’atur perquè dona feina a molta gent. La paraula màgica de la qual tothom parla és la diversificació econòmica, com es pot incentivar a Calella?

A nivell empresarial, on podem ubicar noves activitats? No tenim espai per un polígon. S’ha de mirar a llarg termini, però cal potenciar el que tenim, que és el turisme i la platja, és un luxe. I dignificar ja el passeig. S’ha d’allargar la temporada turística, l’Ironman ja ho fa i és un retorn segur per la ciutat, ve molta gent i s’obren hotels. S’han de programar més esdeveniments esportius, però va vinculat a tenir bones instal·lacions esportives.

Comparteix el contingut!

Go to Top