Salut posa fi a l’alerta sanitària per la COVID-19 tres anys després

  • El Procicat ha desactivat la fase de prealerta quan es compleixen tres anys de la declaració de l’estat d’alarma i el confinament

  • La mascareta només es manté als centres sanitaris, mentre que la normalitat regna a la resta d’activitats

Un grup d'infermers preparant la vacuna a la residència Casal de Fàtima

2023-03-18T13:07:04+01:0018/03/2023|

La comissió tècnica del Procicat ha desactivat la fase de prealerta per la COVID-19, posant punt i final de forma oficial a la crisi sanitària. Això vol dir que no hi haurà un dispositiu de vigilància específic per aquesta malaltia, però no implica que hagi desaparegut, al contrari: es manté com un virus respiratori més del qual cal vacunar-se, igual que la grip.

Aquesta decisió es pren quan es compleixen tres anys de la declaració de l’estat d’alarma: tal dia com avui del 2020 pràcticament començava el confinament, amb molts dubtes sobre el virus i informació canviant a cada moment. D’aquell moment de recerca impossible de mascaretes avui ja no en queda res, hores d’ara només es manté per anar als centres sanitaris i a la farmàcia.

Tot i que a nivell institucional s’havia mantingut la prealerta per comprovar que no es produïssin noves onades de la COVID-19, a nivell pràctic regna la normalitat a totes les activitats i sectors, amb el retorn dels esdeveniments multitudinaris i la fi de la mascareta al transport públic com a últims esculls.

El conseller de Salut, Manel Balcells, creu que és un punt d’inflexió perquè “rebaixem un grau l’estat d’alerta i entrem en una normalitat epidemiològica i de funcionament“, tot i que adverteix que se seguirà vigilant de la mateixa forma que amb les altres alertes epidemiològiques. La fase de prealerta del Procicat estava activa des del mes de maig de l’any passat, moment en el qual es va desactivar el pla especial d’emergències per pandèmies que es va engegar el març del 2020.

Un altre dels virus respiratoris que preocupa darrerament és la bronquiolitis, pel que Salut vacunarà als infants pròximament. S’incorporarà al calendari vacunal els pròxims mesos, però encara no ha especificat a quines edats -afecta sobretot als nadons de menys de dos anys-. També s’hi afegirà la vacuna de la grip pels nens i nenes de sis mesos a cinc anys.

Comparteix el contingut!

Go to Top