POESIA

Els Amics de la Poesia celebren els Jocs Florals dedicats a Pompeu Fabra i al cronista calellenc Àngel Badalló

Els guardonats dels Jocs Florals d'enguany amb les autoritats, el jurat i els organitzadors

  • Més de 180 treballs han optat als diferents premis que s'entreguen als Jocs Florals de Calella en l'edició que recorda els 75 anys de la mort del lingüista Pompeu Fabra i els 100 anys del neixement del cronista i escriptor calellenc Angel Badalló amb l'estrena d'una obra musicada per violí. En els premiats no hi ha treballs calellencs però sí que s'ha donat una menció d'honor a un poeta de la ciutat per la seva participació constant als Jocs Florals.

2023-03-26T20:29:57+01:0026/03/2023|

Amb un acte solemne a l’Església de l’Escola Pia, els Amics de la Poesia de Calella, han entregat, aquest primer matí de diumenge de primavera, els guardons de l’edició 41 dels Jocs Florals calellencs. La pubilla de Calella d’enguany, Irina Camps, presidia l’acte que ha començat amb un toc d’alerta per defensar la llengua i la paraula dels elements que la deterioren i coincidint amb el 75è aniversari de la mort del lingüista Pompeu Fabra pel qual es va normativitzar la llengua catalana i un record per les persones que pateixen i viuen els horrors de la guerra en paraules del secretari de l’Associació, Josep Miracle.

La Flor Natural, premi al millor poema que canti a l’amor, ha estat per Aureli Trujillo de Reus per “Deixa’m dir-te”. L’Englantina, pel millor poema que enalteix la terra, l’ha guanyat “D’or i de sang revestida”, de Roser Díaz de Barcelona, i la Viola, per la millor composició que lloa els valors espirituals, l’ha aconseguit Oriol Solà de Santa Margarida de Montbui per “Busco algún Déu”.

El premi Maria Cardona, que enguany es dedicava al millor poema que s’inspiri en la bellesa de les Roses per “Vellut i seda”, de Joan Armengol de Solsona. El premi Concepció Organ als versos que enalteixin l’esperança se l’ha endut “Al darrer Combat”, de David Carreras de Castelló de la Plana. El premi al millor poema de tema lliure, el Francesc Castells, l’ha guanyat Àngel Fabregat de Belianes per “Al capdavall”. I el premi Francesc Grau a la millor prosa poètica de tema lliure ha estat Glòria Biosca, per “La nuesa de la pell”.

El premi juvenil La Llopa, a la millor composició poètica, se l’ha endut Blai Bolea de Barcelona per “Crepuscle”. I, per últim, la millor prosa poètica a Laia Folch de Barcelona per “Nosaltres dues o les dues ferides” galardonada amb el premi Germanes Paula Palomer.

El jurat, format per les filòlogues i professores calellenques Marta Juanhuix i Imma Zapata i pel filòleg i també professor Joan Gallart de Santa Susanna, ha hagut d’escollir els premiats d’entre 186 treballs i ha decidit donar una menció d’honor a un dels participants que col·labora cada any als jocs florals, el poeta calellenc Josep Maria Nogué.

El calellenc Josep Maria Nogué, recollint el guardó de la menció d’honor

També s’ha reconegut a la poetessa barcelonina Maria Bonafont, qui ha guanyat en les tres darreres edicions els premis Flor Natural, Englantina i Viola dels Jocs Florals de Calella, motiu pel qual se l’ha destingit amb el títol de Mestre en Gai Saber.

El mantenidor d’enguany ha estat el calellenc, catedràtic d’història de la Literatura Catalana de la Universitat de Barcelona, Joan Santanach, que ha recordat la figura de Pompeu Fabra coinicidint amb els 75 anys de la seva mort i reflexionant sobre l’us del català en els infants avui en dia així com el deteriorament de la presència del català a les converses quotidianes. Santanach ha posat per exemple els rètols instal·lats al nou parc infantil del Passeig Manuel Puigvert, que estan en anglès.

L’acte ha comptat també amb el record del centenari del naixement del calellenc Àngel Badalló Cabutí, escriptor i cronista amb l’estrena d’una obra musicada per a violí pel compositor calellenc Jordi Feliu i interpretada per la concertista Beatriu Lizarte de l’Aula de Música Can Llobet i l’ofrena poètica d’un sonet.

Comparteix el contingut!

Go to Top