Centre cívic o venda de proximitat: la dicotomia electoral sobre el mercat municipal

  • El mercat municipal entra en campanya amb dues opcions principals sobre el seu futur

2023-05-10T17:34:45+01:0010/05/2023|

El mercat municipal és un dels edificis que més està donant a parlar als partits polítics que concorren a les eleccions municipals a Calella. S’ha convertit en un dels punts principals per moltes formacions i destaquen dos blocs ben diferenciats: donar-li continuïtat a la seva funció com a espai de venda de proximitat o convertir-lo en un centre cívic, amb l’opció també de combinar-los. Algunes de les propostes plantegen inversions força elevades que caldrà determinar per tal de comprovar si són viables.

Construir un centre cívic

Junts Calella és el primer partit que ha proposat convertir el mercat en un centre cívic, eliminant l’ús comercial i destinant-lo únicament a espai social i cultural per la ciutadania, amb zones d’oci i espais amb bucs d’assaig pels grups musicals locals. Això implicaria rescindir el contracte amb les dues parades que queden i indemnitzar-les.

Estimem Calella, ERC i el PSC plantegen combinar la venda de proximitat amb la creació d’un centre cívic, tot i que de formes diferents. La proposta d’Estimem aglutina un espai gastronòmic on es venguin productes frescos amb una zona de restauració, terrassa exterior i un centre cívic al primer pis, especialment pensat per la gent gran. ERC vol mantenir algunes parades de producte de km 0 amb una exposició sobre els gegants de Calella i la construcció també d’un centre cívic en una primera planta, a més de deixar una gran sala a la zona que actualment ocupa l’Espai Mercat per consultar a la ciutadania. També el PSC preveu fer un centre cívic i deixar-hi algunes parades, alhora que reordenar l’espai exterior a nivell de mobilitat, ampliant la zona per vianants i traslladant l’accés dels cotxes al pàrquing a l’altra banda del pas subterrani.

Mantenir el mercat

La fórmula del PP passa per impulsar la venda de productes locals traslladant-hi el mercat dels dissabtes i realitzant fires artesanals, a més de crear una nova cita setmanal per productes de proximitat convidant als agricultors. A més, volen crear una zona d’oci per joves fent-los gestionar alguns dels estands disponibles, ja sigui en forma de bar o d’altres negocis enfocats al sector juvenil.

La CUP també aposta per mantenir el mercat amb usos comercials i de promoció de producte gastronòmic local, pel que volen habilitar zones de la Riera Capaspre com a terrenys agrícoles per cultivar el que després es podrà trobar al mercat. També plantegen facilitar les condicions per recuperar el bar i donar espai a les entitats culturals i a les associacions d’artesans perquè hi puguin vendre els seus productes.

Calella en Comú Podem vol obrir un procés participatiu per decidir el tipus d’inversió que cal destinar al Mercat Municipal, fent un estudi de les possibilitats que pot tenir l’edifici, ja que consideren que és prioritari destinar els diners a altres àmbits socials.

Preservar l’edifici de Jeroni Martorell

En l’aspecte que coincideixen pràcticament tots els grups municipals és en la necessitat de preservar l’edifici que va projectar Jeroni Martorell l’any 1927 i que té la protecció de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). La CUP i els Comuns són els que amb més vehemència aposten per posar en valor l’estructura del mercat.

Tot i així, alguns preveuen fer-hi modificacions, com és el cas d’Estimem, per exemple, qui vol fer una gran obertura a la zona on actualment hi ha els contenidors. Diverses formacions també consideren necessari retirar el fals sostre per tal que es vegi la coberta original.

L’edifici del mercat municipal no és únic. De fet, Jeroni Martorell va fer-ne una rèplica a Olesa cinc anys després que es construís el de Calella, de majors dimensions.

Comparteix el contingut!

Go to Top