Junts guanyaria les eleccions a Calella

  • Segons l’enquesta realitzada per les estudiants del Bisbe Sivilla i CalellaCOM, Buch seria el guanyador i podria pactar tant amb PSC com amb ERC per formar govern

  • Estimem entraria al consistori i VOX també podria arribar a obtenir representació, mentre que el PP tornaria a quedar-se a les portes

2023-05-21T10:07:11+01:0021/05/2023|

Junts guanyaria amb comoditat les eleccions municipals a Calella, segons els resultats de l’enquesta realitzada per CalellaCOM i les estudiants de l’institut Bisbe Sivilla en el marc d’un treball de recerca. La formació liderada per l’actual alcalde, Marc Buch, obtindria entre 7 i 8 regidors entrant per primera vegada al consistori, amb una estimació de vot del 35,95%. El partit que governa actualment també s’anomena Junts per Calella, però és una coalició que s’ha disgregat en Junts Calella i Estimem Calella, encapçalat per Enric Gómez, que entraria al consistori amb un regidor i un 7,53% dels vots. Aquest repartiment del vot beneficiaria àmpliament a Junts, que també es veuria impulsat per la quantitat de partits més petits que solen donar força a les llistes més votades.

El PSC mantindria els dos regidors actuals, amb un 10,87% dels vots, pel que el govern podria tornar a estar encapçalat per Marc Buch formant tàndem amb Cindy Rando, igual que en els darrers mesos. No seria el mateix pacte de govern en tant que Junts és una nova força, però si serien les mateixes cares visibles.

ERC podria perdre un regidor dels 4 actuals que té i obtindria un 17,64% dels vots. El pacte entre Junts i l’Esquerra de Xavier Ponsdomènech seria un altre escenari viable, amb un govern independentista al capdavant de la ciutat. Tot i així, Junts podria escollir pràcticament qualsevol formació com a company de viatge.

Calella en Comú Podem baixaria de 3 a 2 malgrat presentar-se en coalició amb Podem, amb una estimació de vot del 12,54%, i la CUP mantindria el regidor del que disposen actualment amb un 6,27% dels vots.

El partit que podria obtenir representació a l’Ajuntament per primera vegada seria VOX que, en el millor dels casos, rascaria el 5% mínim dels vots per aconseguir un regidor i podria quedar-se l’espai que deixa Ciutadans. El PP, amb una estimació de vot del 4,18%, tornaria a quedar-se a les portes d’obtenir representació.

L’enquesta s’ha realitzat presencialment i a través d’internet mitjançant un qüestionari de resposta voluntària a la població de Calella major de 18 anys amb dret a vot. S’ha fet un treball de camp entre l’1 i el 15 de maig de 2023, amb 367 respostes obtingudes malgrat la mostra que s’ha utilitzat és de 337 persones, amb un mostreig estratificat per dimensió de la secció censal amb quotes creuades de gènere i edat. El mètode que s’ha seguit és d’estimació de la intenció de vot per equivalència a absoluts censals, amb un marge d’error d’aproximadament un 6,17% per un nivell de confiança del 95%.

Les patates calentes de Calella

En la mateixa enquesta també es preguntava sobre diferents problemàtiques de la ciutat que es venen mantenint legislatura rere legislatura. Són les patates calentes de Calella, les que fins ara no s’han sabut solucionar. Una d’elles és la falta d’aparcament: 7 de cada 10 persones han respost que tenen dificultats per trobar un lloc on deixar el cotxe, el que demostra que és un problema generalitzat.

També hi ha força consens ciutadà en relació als nous contenidors: un 65% de les persones que han respost consideren que no han reduït la brutícia malgrat tenir major capacitat. Una de les crítiques més recurrents ha estat pels contenidors de la plaça de l’Ajuntament, ja que molts veïns s’han queixat que ofereixen una mala imatge en ser més grans i, per tant, més visibles.

Pel que fa a la neteja, pràcticament la meitat dels enquestats afirmen estar poc o gens satisfets amb la neteja del seu carrer, mentre que menys del 25% estan força o molt satisfets. La resta tenen una posició neutral i que consideren que és normal.

La seguretat és la qüestió en la que més persones han coincidit: 8 de cada 10 creuen que ha disminuït durant els anys.

Tot i així, gairebé un 40% dels enquestats tenen la percepció que la seguretat és “normal”. Més d’un 30% se senten força o molt segurs i aproximadament també un 30% asseguren sentir-se poc o gens segurs a la ciutat.

Totes aquestes preguntes i respostes s’han extret de l’enquesta que han realitzat les estudiants de l’institut Bisbe Sivilla, Sofia, Insaf, Dania i Lucia, pels seus treballs de recerca, tutoritzades per CalellaCOM. Els resultats a les qüestions sobre neteja, aparcament i seguretat es van donar a conèixer en el debat electoral organitzat també conjuntament per CalellaCOM i les estudiants.

Comparteix el contingut!

Go to Top