Quines són les propostes que més es repeteixen en els programes electorals calellencs?

  • La sostenibilitat, l'habitatge, l'aparcament o la seguretat són els àmbits amb propostes coincidents, a més de la creació d'un centre cívic al mercat

L'Ajuntament Vell és un dels edificis municipals que té plaques fotovoltaiques, l'element indispensable per generar energia en una comunitat energètica local, una de les mesures més coincidents entre les candidatures.

L'Ajuntament Vell ha estrenat plaques fotovoltaiques el 2022

2023-05-27T19:10:40+01:0027/05/2023|

Les formacions que opten a l’alcaldia de Calella han elaborat un programa electoral amb les propostes que consideren beneficiaran a la ciutat i, malgrat algunes són molt diferents, n’hi ha d’altres en les que coincideixen forces partits. Una de les més repetides és la creació d’una comunitat energètica local (CEL), una entitat que pot agrupar tant ciutadans i empreses com el mateix ajuntament per tal de generar la pròpia energia a través de plaques fotovoltaiques. Pot produir, consumir i distribuir l’energia, pel que hi veuen dos grans beneficis: d’una banda, que l’energia és verda i no contamina; de l’altra, que pot rebaixar en gran mesura la factura elèctrica. També enfocat a la sostenibilitat, diversos partits volen incorporar vehicles elèctrics a la flota municipal i fer créixer el sector agrari local.

Una altra de les mesures en les que coincideixen diverses formacions, i que s’ha parlat àmpliament, és la creació d’un centre cívic: alguns partits el volen situar al mercat municipal i d’altres proposen altres ubicacions. Un altre edifici pel que les candidatures plantegen mesures és el Teatre Orfeó, ja que alguns partits volen que passi a ser de titularitat municipal i reformar-lo. També algunes formacions s’han fixat en l’antiga biblioteca, tancada des de fa anys, i plantegen convertir-la en un centre d’interpretació de l’obra de l’arquitecte Jeroni Martorell, qui va projectar, entre d’altres, el mercat municipal o el Parc Dalmau.

En l’aparcament hi ha forces coincidències en la construcció de pàrquings en alçada, amb La Muntanyeta, Les Palmeres i el mercat com a espais predilectes. Molts també volen implantar cartells o aplicacions per donar a conèixer les places d’aparcament lliures. Encara en l’àmbit de la mobilitat, també hi ha formacions que convenen en la necessitat de crear una xarxa comarcal de bicicletes, tant bàsiques com elèctriques.

Establir la figura del policia de barri com a agent més connectat amb els ciutadans és una altra mesura repetida en els programes electorals, així com crear noves unitats a la policia, majoritàriament enfocades a la prevenció d’ocupacions.

També coincideixen forces partits en proposar mètodes perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin accedir al mar, per exemple amb cadires adaptades, i diverses formacions volen ampliar el número d’establiments de restauració a la platja ja sigui licitant les guinguetes que no es van arribar a construir en el seu moment o aixecant bars més petits, amb menys oferta, que facin disminuir l’espai entre cadascuna de les instal·lacions.

L’habitatge és un aspecte clau en el que cada vegada s’hi estan veient més problemes, que es resumeixen en la quantitat de pisos buits i en l’elevat preu del lloguer -a més de l’àmplia oferta de pisos turístics, molts d’ells sense llicència-. Per pal·liar aquesta situació, la majoria de formacions plantegen mesures per fomentar que els habitatges buits passin al mercat de lloguer, per exemple mitjançant bonificacions, també facilitant tràmits per canviar els usos dels antics hotels i pensions tancats perquè es converteixin també en pisos regulars.

Comparteix el contingut!

Go to Top