En alçada, soterrat o a la perifèria: les propostes polítiques per resoldre la manca d’aparcament a Calella

  • L’opció de crear aparcaments en alçada és en la que més partits coincideixen, però hi ha diverses propostes d’ubicació

  • La patata calenta de l’aparcament ha estat un dels temes de debat durant la campanya, que també es trasllada als programes electorals

L'aparcament de la Riera Capaspre és un dels més grans de la ciutat i gratuït, però està situat a les afores i no té vigilància.

2023-05-25T19:28:55+01:0025/05/2023|

La falta d’aparcament és un dels principals problemes de Calella, pel que en època d’eleccions municipals totes les candidatures plantegen les seves propostes per augmentar el nombre de places amb un triple objectiu: que els calellencs i calellenques tinguem lloc on deixar el cotxe, atraure visitants regulars dels municipis dels voltants i aglutinar la demanda d’aparcament dels turistes durant l’estiu.

La construcció d’aparcaments en alçada és una de les principals solucions que ofereixen els partits i en la que més formacions coincideixen, malgrat no hi ha tant de consens en la ubicació. També hi ha candidatures que proposen fer-los soterrats, millorant les bosses ubicades a la perifèria o recuperant els aparcaments que actualment estan externalitzats. Aquestes són les diferents propostes.

Aparcaments en alçada

Pràcticament totes les candidatures opten per construir aparcaments en alçada. És l’opció que permet incrementar amb més quantitat el número de places, però també de les més cares, ja que suposa una inversió molt important i endeutar l’Ajuntament -o l’empresa municipal de mobilitat, Gestvia-. De fet, l’Ajuntament s’ha compromès amb la Generalitat a aixecar un pàrquing al costat de l’Hospital com a condició perquè s’ampliï, el que suposarà una inversió d’entre 4 i 5 milions d’euros aproximadament, un fet que Calella en Comú Podem no veu clar i vol estudiar-ne la viabilitat abans de posar la primera pedra, plantejant alternatives a la Generalitat si consideren que generarà un endeutament insostenible per Gestvia.

El PSC vol construir un pàrquing de 3 plantes a l’actual aparcament del Mercat, que preveuen que podrà acollir 200 places, un altre a La Muntanyeta, també amb capacitat per 200 vehicles, i un darrer a Les Palmeres que aglutini fins a 300 vehicles. ERC també planteja que s’ubiqui a La Muntanyeta, una mesura que ja ha estudiat Gestvia durant el darrer mandat, però també aposta per instal·lar pàrquings desmuntables en alçada perquè s’adaptin a les necessitats del moment i de la zona.

Estimem Calella és un altre dels partits que planteja l’aparcament en alçada a La Muntanyeta, però preveu que pugui acollir fins a 300 vehicles, i afirma que desenvoluparà també el de l’Hospital, al darrere de Can Saleta, per 400 vehicles. Junts també té clar que impulsarà tant el de l’Hospital i el de La Muntanyeta, però també té la vista posada en la zona dels Toyca, on vol fer una estació d’autobusos i un aparcament en alçada. El PP i la CUP, en canvi, es mostren previnguts i volen estudiar la viabilitat de crear aparcaments en alçada.

Aparcaments soterrats

Una altra de les propostes sobre la taula política és créixer cap al subsòl a través d’aparcaments soterrats. El PP és un dels defensors d’aquest tipus d’aparcament, així com Estimem Calella, que vol fer una planta -1 a Les Palmeres. Junts apunta cap a l’aparcament del mercat per estudiar si és viable construir plantes subterrànies.

Aparcaments situats a la perifèria

Actualment hi ha bosses d’aparcament situades a les afores de la ciutat, però algunes no s’utilitzen degut a que no generen confiança en els conductors. És el cas, especialment, del que es troba al carrer Joan Corominas i en menor mesura del de la Riera Capaspre. Alguns partits els volen condicionar habilitant sistemes de vigilància i lavabos, com és el cas d’ERC, que proposa també crear un tiquet de llarga estada amb accés a un servei de bus elèctric i habilitar un espai per autocaravanes al de Capaspre. Junts també opta per millorar-ne la seguretat i la il·luminació, igual que Calella en Comú Podem i Estimem Calella. Aquest últim també proposa asfaltar-los i modificar el lateral de la N-II a la zona dels Codina perquè passin a ser en bateria. La CUP vol ampliar el nombre de places d’aparcament també a la perifèria però centrant-les al voltant de la N-II i incorporant també càmeres amb sistema d’anàlisi d’imatges.

Zones verdes

Durant aquesta legislatura s’ha implantat per primera vegada la zona verda i algunes candidatures aposten per ampliar-la a altres zones de la ciutat, com és el cas d’ERC i de Junts. Els Comuns, en canvi, aposten per substituir les zones verdes per zones blaves de “pagament tou”.

Aparcaments públics de gestió privada

Alguns aparcaments, tot i ser públics, estan actualment externalitzats i els gestionen empreses privades a través d’una concessió. És el cas del pàrquing soterrat de la plaça Lluís Gallart o de la plaça Pau Casals. Calella en Comú Podem vol estudiar aquesta concessió per estudiar si pot millorar-ne l’ús i Estimem Calella apunta al de Pau Casals per municipalitzar les 70 places. Junts té en ment recuperar la gestió pública d’aquests dos aparcaments.

Park and ride a l’estació

La creació d’un park and ride a l’aparcament de l’estació no va ser ben rebuda per tota la ciutadania, ja que se senten perjudicats pel fet que deixi de ser gratuït per convertir-lo en una zona de pagament -tot i que amb bonificacions pels usuaris del tren-. La Generalitat té previst tirar-lo endavant properament i ERC Calella hi dona suport.

Pantalles digitals amb les places lliures

Incorporar la tecnologia a l’aparcament és un altre dels aspectes que plantegen diverses candidatures. El PP és un dels que vol aplicar el concepte de “smart city” a l’aparcament mitjançant la senyalització en temps real de les places d’aparcament lliures amb panells informatius, igual que la CUP. També els Comuns volen crear un sistema d’informació sobre les places lliures, tot i que no han concretat si seria també amb pantalles digitals o amb altres alternatives.

Comparteix el contingut!

Go to Top