ANÀLISI

Els partits de l’oposició perden votants mentre que el govern en guanya

  • Els votants han castigat la falta de liderat d'Esquerra i Comuns

  • Junts s'endú la majoria del vot convergent, la resta se'l queda Estimem

Buch (Junts) reparteix el joc i decidirà amb qui governa: PSC o ERC. Si no s'afanya, Rando (PSC) podria pactar amb Ponsdomenech (ERC) i Gomez (Estimem) amb ajuda de Tejada (Comuns). Coronil (PP) entra en l’escena i pren lloc. Comas (CUP) consolida espai. VOX queda fora del joc. Calella és damut la taula en forma de Monopoly. Foto de candidats realitzada per Foto-Film Calella.

  • A Calella, el que fins ara eren els partits de l'oposició -ERC, Comuns i CUP- punxen per diferents factors. Els tres partits han perdut 15 punts percentuals, passant d'obtenir el 45% dels vots a les eleccions del 2019, al 30% d’aquestes últimes. La davallada està marcada sobretot per Comuns i Esquerra.

  • A l’altra banda, el Partit Popular recupera presència superant el llindar mínim del 5% -VOX queda per sota-. Junts Calella se situa en les posicions altes -gairebé el 30%- que complementa Estimem Calella -que es queda al 12,9%-; tot i no confluir uns i altres venint del mateix origen. El PSC ha aprofitat la patacada de l'oposició i obté el 15% dels vots.

2023-05-30T08:20:02+01:0029/05/2023|

Esquerra, canvi d’estratègia o quedar en segon terme

Els republicans calellencs han tret dels pitjors resultats des que Basart va ser alcalde. La formació va obtenir el mínim de vots el 2011 (12,75%) quan va formar govern amb el PSC de Josep Maria Juhé i ara s’han quedat al 16,55%, 6 punts per sota del 2019 -que ja encapçalava la llista del republicà Xavier Ponsdomènech- i més de 2 punts respecte de 2015 amb la republicana Cristina Gómez.

La clau del resultat s’ha de llegir amb la postura que ha mostrat la formació al llarg d’aquesta legislatura ja esgotada: posició neutral i pendent dels esdeveniments que s’anaven succeint al si del govern, des de la marxa de Montserrat Candini com a alcaldessa fins a la crisi generada arran del traspàs de partit de Marc Buch oferint la mà en diverses ocasions, però sense ser correspostos.

Els republicans han apostat fort aquest últim mes abans de les eleccions municipals posant tota la carn a la graella, però han arribat tard: el foc no estava prou calent i la carn s’ha quedat crua. Els seus representants asseguren, entre bambolines, que la davallada es deu al context general d’Esquerra Republicana a tot Catalunya. No és aquesta la lectura que en fan els més veterans de la formació, on recorden que tampoc van afavorir-se de la pujada generalitzada en les eleccions de 2019. Alguns dels militants creuen que cal replantejar el futur, fer els canvis necessaris i variar d’estratègia i liderat per tornar a ser decisius a la ciutat.

Amb tot, Calella podria tenir un govern nacionalista de Junts i ERC -sumarien la majoria absoluta- deixant el PSC a l’oposició, però Esquerra hauria de canviar la forma de lideratge deixant per esgotada l’etapa actual; els dos partits no han demostrat tenir bon feeling.

Els Comuns no han motivat el seu electorat

La formació que més ha acusat la davallada ha estat Calella en Comú que, malgrat haver anat en coalició, en aquesta ocasió, amb Podem Calella, no ha aconseguit atraure l’electorat. La lectura, de nou, en clau de legislatura esgotada: els Comuns s’han posat de perfil amb les decisions clau; el doble lideratge Josep Maria Juhé – Sebastià Tejada ha acabat perjudicant la formació.

Els calellencs han comparat el Tejada d’aquests últims 4 anys amb el Tejada de 2015 a 2019. En aquella ocasió, exercint un lideratge marcadament fiscalitzador. Per aquest motiu, han decidit no fer-li confiança i han vist reduït a la meitat el vot, passant dels més de 15 punts als 7,5 actuals. Als últims comicis, van pujar gairebé 10 punts de cop. Sebastià Tejada haurà de replantejar la seva estratègia o deixar pas a noves fornades dels Comuns.

Diferent ha estat l’estratègia política exercida pel mateix Tejada a l’oposició del Consell Comarcal del Maresme, on ha exercit un diàleg ferm i fiscalitzador. Ara, però, podria perdre aquesta representació en favor de regidors de Comuns d’altres municipis maresmencs on han aconseguit mantenir la seva posició, com Mataró. Els pròxims dies seran decisius per veure com es configura el Consell Comarcal.

Els Comuns, a Calella, es quedaran a l’oposició. Hauran de refer les ferides provocades per la falta de confiança dels seus electors, que els han castigat no anant a votar o variant el vot cap a altres formacions que s’erigien com a independents, com Estimem Calella. Per altra banda, Podem Calella, els socis de coalició de Calella en Comú Podem, voldran cobrar-se l’espai que han cedit.

La CUP manté la cadira al ple

La davallada de la participació ha permès als cupaires mantenir el regidor a l’Ajuntament de Calella. Tot i reduir els vots en menys d’un punt percentual, han aconseguit superar el llindar del 5% imposat a les candidatures municipals per ser incloses en el repartiment dels regidors. Amb tot, la CUP ha perdut més d’un centenar de vots -més de 150 comparat amb les primeres eleccions que es van presentar el 2015-. Aquesta pròxima legislatura Albert Comas serà la veu de l’assemblea cupaire.

El PP torna a primera fila política

Aquesta pròxima legislatura, el ple tindrà un portaveu més, abans eren 6 partits i ara en seran 7. L’escó corresponent al Partit Popular, que va perdre amb la incursió de Ciutadans venint del vot constitucionalista en ple procés independentista, l’ha pogut tornar a recuperar sense la presència del partit taronja. Això sí, li havia sortit un contrincant directe, VOX; que ha fet fallida per ser invisibles en la campanya electoral. Els populars han tingut la sort que VOX no els ha tret prou vots per poder superar el llindar del 5% i per la baixa participació en les eleccions. Els populars buscaran recuperar el temps perdut aquests últims quatre anys.

Junts i Estimem son hereus del Junts per Calella -i CiU- de Candini

Junts Calella i Estimem Calella, dos partits enfrontats, però hereus de l’antic Junts per Calella -abans CiU- de Montserrat Candini, han tret de forma conjunta més del 42% dels vots. Ni la mateixa Candini va arribar a treure més del 40% -l’any 2011- en el seu millor temps. El posicionament de la marca Junts, sumat a la reduïda participació i al càstig en el vot dels partits de l’oposició actual, han propiciat que Junts es quedés com a força indiscutiblement guanyadora. A l’altre costat, Estimem entra a l’Ajuntament de Calella per quedar-se a l’oposició i buscar fer camí per augmentar presència.

Pujada contra pronòstic del PSC

Malgrat que l’enquesta realitzada de CalellaCOM deixava el PSC igual, ja es veia en el sondeig a peu d’urna que el partit tindria una pujada en la proporció dels vots: un 15% de l’electorat s’ha decantat pels socialistes. De fet, la candidatura no ha perdut votants des de les eleccions de 2019 consolidant el miler, malgrat que la poca afluència de públic als actes electorals de campanya pronosticava una desfeta.

El canvi de cap de cartell, de Josep Torres a Cindy Rando -la més jove dels alcaldables-, ha aconseguit atraure el vot jove i mantenir el vot estructural. La campanya de Rando passava pels actes durant el dia i la presència a les zones d’oci de la ciutat durant la nit.

Rando podrà fer govern amb Buch sense problemes. De fet, ja han estat governant junts aquest últim any de legislatura.

Comparteix el contingut!

Go to Top