El fantasma dels peatges es cola en la campanya electoral

  • La DGT afirma que hi haurà peatges l’any que ve “per imposició de Brussel·les” mentre la ministra de Transports desmenteix “categòricament” que el govern espanyol “estigui pensant en la imposició de peatges per l’ús de carreteres”.

2023-07-14T11:46:20+01:0014/07/2023|

Les carreteres tornen a ser notícia en plena campanya electoral, però ara no és la pacificació de la N-II ni els accessos de la C-32, sinó el fantasma del retorn dels peatges. El director general de trànsit de la DGT, Pere Navarro, ha afirmat que l’any vinent, per imposició de Brussel·les, haurem de posar peatges, unes declaracions al programa Els Matins, de TV3, que ha aprofitat el PP com a arma electoral i que ha desmentit la ministra de Transports, Raquel Sánchez, qui negacategòricamentque el govern espanyol “estigui pensant en la imposició de peatges per l’ús de carreteres”.

La polèmica ha provocat que el mateix Navarro es desdigui assegurant que es tractava d’una “confusió” i que “ha sigut un error fer unes reflexions personals sobre una qüestió de la qual no disposo tota la informació”.

Els peatges es van colar també al debat cara a cara entre els dos candidats amb més números per ser escollits president del govern, Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP). El popular va acusar a Sánchez d’haver-se compromès amb la Unió Europea a aplicar els peatges, fet que el socialista va negar.

No obstant, el pagament per l’ús d’autopistes i autovies si que es va incloure al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el govern espanyol va enviar a Brussel·les l’any 2021 per rebre els fons europeus, una mesura que s’havia de fer efectiva l’any 2024. El rebuig social per part del sector del transport, la pròpia ciutadania i l’oposició de la majoria de forces polítiques va fer que la ministra de Transports paralitzés el projecte, com a mínim fins la propera legislatura.

Les ajudes europees es transfereixen periòdicament, pel que cal demostrar que es compleixen els compromisos. En el text acordat amb Brussel·les, l’executiu espanyol es comprometia a “la creació d’un sistema de finançament per la conservació i manteniment d’infraestructures públiques que internalitzi el cost mediambiental”, el que anava de la mà d’una llei de mobilitat sostenible. Queda a l’aire si els fons europeus arribaran si no s’aplica una mesura que genera un gran rebuig.

El que no detallava el document enviat a Europa és quina forma ha de tenir el pagament per ús, si seria com els peatges ja coneguts o el sistema que demana la Generalitat, la vinyeta, que seria una tarifa plana per distància recorreguda o per ús temporal i que ja té part de la infraestructura muntada, ja que algunes entrades i sortides de les autopistes ja tenen instal·lades càmeres per controlar les matrícules.

Comparteix el contingut!

Go to Top