Reconvertir locals buits en habitatges, una mesura contra la degradació del carrer Jovara

L’antiga braseria Les Caves s’ha convertit en dos habitatges independents. L’Ajuntament acaba de declarar que ha caducat la llicència d’activitat com a bar-restaurant que li va donar l’any 2015 i que ja no tenia sentit amb el canvi d’ús.

2023-10-22T16:26:09+01:0022/10/2023|

El carrer Jovara tenia, antigament, una gran activitat comercial i d’oci nocturn. El carrer bullia de gent amunt i avall entrant als establiments. La imatge, però, és molt diferent a dia d’avui, amb una gran quantitat d’establiments tancats, alguns amb el rètol que anuncia que es lloga a la persiana, d’altres que han perdut l’esperança i no el tenen. Fa uns anys, l’Ajuntament va decidir donar una segona vida a partir d’un projecte de transformació d’aquests locals en habitatges. La intenció era que fossin habitatges socials per joves i per gent gran. Aquesta característica no s’ha donat, però si que hi ha hagut particulars que, pel seu compte, han fet aquesta reconversió. És el cas de l’antiga braseria Les Caves, en el seu moment molt freqüentada, però a la qual li ha caducat la llicència després de mesos convertida en habitatges.

Les botigues i discoteques proliferaven antigament

Jovara bullia en ple estiu

El conegut com carrer llarg té molts locals tancats; s’ha anat degradant i és una de les vies de la ciutat en la que més s’ha notat la pèrdua d’activitat. Fa anys i panys que, entre les promeses electorals dels partits polítics, s’hi troben propostes per revitalitzar el carrer Jovara, la majoria de les quals es queden únicament plasmades al programa, sense arribar a executar-se.

Però l’any 2021, la Diputació de Barcelona va donar suport a l’Ajuntament en el projecte de reconversió de locals en habitatges. Va realitzar un estudi amb les directrius urbanístiques que calia aplicar per fer el canvi d’ús dels locals comercials i les pensions buides del carrer Jovara per transformar-los en habitatge social. Aquest document identifica 253 espais, situats a la planta baixa, susceptibles a que es puguin remodelar per acollir famílies o, com en el seu moment es va vendre, per destinar-los a joves i persones grans.

L’estudi concloïa que hi ha 253 locals, dels quals 93 eren activitats terciàries actives -és a dir, locals de serveis com botigues- i 160 eren aparcaments, magatzems o activitats terciàries sense activitat. També identificava 9 edificis d’ús turístic, dels quals 5 es trobaven sense activitat, que podien admetre 109 habitatges socials.

Es tracta d’un projecte ambiciós, que podria ser un revulsiu pel carrer i, a més, augmentar les oportunitats de molta gent per accedir a un habitatge. Com es diria col·loquialment, matar dos pardals d’un tret. Però fins ara, no ha estat una prioritat ni ha rebut gaires recursos de l’Ajuntament. Només es coneix el pla pilot que l’Ajuntament va anunciar a mitjans de 2022, quan va afirmar que invertiria 50 mil euros per reformar un baix cedit per Càritas per demostrar com fer-ho. Encara no s’han conegut els resultats d’aquest pilot.

A dia d’avui, el carrer Jovara té molts locals buits i tancats

Per fer una aposta clara és necessària la modificació del Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM), ja que cal canviar els usos actuals dels locals -en molts casos seran comercials i hauran de ser residencials per permetre la obtenció d’una cèdula d’habitabilitat-. Aquesta modificació ha de passar pel ple, però no tindrà cap tipus de problema. A la majoria absoluta del govern s’hi suma que els partits de l’oposició també han portat en els seus programes electorals propostes similars per intentar donar una segona vida i canviar la imatge del carrer Jovara.

Perquè funcioni, però, també requerirà d’una empenta per part de l’Ajuntament en forma d’incentius fiscals i ajudes perquè els propietaris puguin fer aquestes reconversions. Són reformes integrals que tenen un cost important, a més del cost de compra del local, en el cas que sigui el nou inquilí qui se’n faci càrrec. Si és l’actual propietari qui n’assumeix la inversió i el posa a lloguer, també assumeix un risc important.

Les Caves, l’exemple d’aquesta reconversió

Molts recordaran haver anat a dinar un pollastre a l’ast i tot tipus de carn a la Braseria Les Caves. Fa anys que va tancar i, de fet, l’Ajuntament acaba de declarar la caducitat de la llicència, que ja no tenia sentit ja que en el seu lloc hi ha habitatges.

Quan Les Caves estava en marxa, el 162 i el 164 tenien la planta baixa unida. Ara són dos immobles independents, certificats per l’arquitecte i l’aparellador municipals. El 162 té dos habitatges a la planta baixa i un en el primer pis, mentre que el 164 té una llar entre la planta baixa i la primera i una altra a la segona planta.

Sense mediació de l’administració, un local tancat s’ha reconvertit en diversos habitatges, demostrant que pot ser molt útil el projecte que, hores d’ara, està en stand by. També ho demostren les múltiples queixes de ciutadans que no troben pisos a Calella, especialment de lloguer, i que els pocs que hi ha demanen condicions inassolibles.

 

Comparteix el contingut!

Go to Top