L’alcalde Buch insta a demanar explicacions sobre el repartiment de migrants

  • Catalunya seria la comunitat que més migrants ha acollit i Buch insta al govern català a demanar explicacions

  • Calella va arribar a acollir més de 300 persones, però ara n’hi ha la meitat

La majoria de migrants arriben a les Canàries i el govern espanyol els distribueix a les comunitats. (Foto: Europa Press)

2023-10-30T18:12:31+01:0030/10/2023|

Calella ha acollit migrants subsaharians en el darrer mes. Van arribar a haver més de 300 persones de forma simultània en quatre hotels de la ciutat, però hores d’ara n’hi ha la meitat, unes 150. L’alcalde, Marc Buch, afirmava en el darrer directe que va fer a través de les xarxes socials que va “demanar que fossin reubicats perquè a Calella el pot de la solidaritat està ple”. Buch va advertir a la delegació del govern espanyol a Catalunya i a Creu Roja que la ciutat no tenia prou recursos per acollir aquesta xifra de migrants i progressivament els han anat traslladant a altres municipis, mentre alguns dels hotels que els allotjaven han anat tancant.

La crisi migratòria que està vivint Canàries és de gran magnitud i s’està traslladant arreu de l’Estat. Des d’agost fins a finals d’octubre han arribat uns 13 mil migrants, dels quals 5 mil han estat traslladats a la Península i distribuïts entre les comunitats autònomes, segons el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

Malgrat hi ha un ball de xifres, Catalunya seria la comunitat que més persones acull, 2 mil segons Antena 3. Per darrere està Andalusia que no arriba a mil i Madrid que no arriba a 500. Davant aquestes dades, Marc Buch insta al govern de Catalunya a “demanar alguna explicació” sobre el motiu pel qual aglutina gairebé la meitat de les persones que han arribat a la Península.

L’alcalde de Calella no és l’únic que qüestiona el repartiment de migrants. Diversos líders autonòmics i locals del Partit Popular es queixen de la “descoordinació” del govern espanyol i l’acusen de falta de transparència per no avisar als municipis de l’arribada dels grups, alguns fins i tot amb declaracions xenòfobes. Per respondre les crítiques, el Ministeri d’Inclusió ha convocat als alcaldes dels principals municipis del país, a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i als consellers de les comunitats autònomes a una videoconferència per informar-los del dispositiu per atendre la crisi migratòria, que serà aquest dimarts a la 17h.

Crisi migratòria sense precedents

La quantitat de pasteres que han arribat aquest any a les Illes Canàries, sobretot a El Hierro, ha sobrepassat els recursos dels quals disposava el govern insular, obligant a l’executiu central a actuar mitjançant la Creu Roja. La majoria de persones que arriben procedeixen del Senegal, segons detalla Escrivá, per la combinació de dos factors que espera que siguin transitoris: el bon clima i la situació social convulsa del país africà.

Tot i que a Calella i a altres municipis de l’Alt Maresme s’han utilitzat hotels com a espai per la seva estada, el govern espanyol està habilitant edificis com antigues casernes i hospitals militars a altres punts del país per descongestionar la situació de l’arxipèlag canari.

L’arribada dels senegalesos és molt menor a la dels ucraïnesos que van venir fugint de la guerra i també el perfil de persones és diferent. No obstant, també han arribat 347 menors migrants i les comunitats han acordat la distribució solidària pels diferents territoris.

Per la seva banda, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha viatjat en diverses ocasions en aquest darrer mes al Senegal per analitzar amb les autoritats senegaleses el control de la rutes migratòries i reactivar les polèmiques devolucions periòdiques de migrants. Marlaska també s’ha traslladat a Mauritània amb el mateix objectiu.

Comparteix el contingut!

Go to Top