L’Ajuntament paralitza la tramitació de noves llicències de pisos turístics durant un any

  • S’aplica una moratòria mentre es modifica el planejament urbanístic per adaptar-lo a la nova normativa de la Generalitat

  • El nombre d’habitatges turístics a Calella encara es pot quadruplicar segons el topall de la regulació catalana

2023-12-15T10:23:21+01:0015/12/2023|

A Calella no s’atorgaran noves llicències de pisos turístics durant un any. El ple de l’Ajuntament ha aprovat aplicar una moratòria mentre s’adapta el planejament urbanístic als canvis que obliga la nova regulació que la Generalitat de Catalunya va aprovar el mes de novembre. Els habitatges que tinguin actualment aquesta llicència si que podran continuar l’activitat.

El govern ha plantejat la necessitat de la moratòria avalada per l’enginyer municipal, qui ha fet un informe en el qual conclou que “manca regulació específica pel que fa als condicionants urbanístics dels habitatges d’ús turístic” perquè pot “afectar la suficiència de sòl qualificat per a l’ús d’habitatge destinat a domicili habitual i permanent” i també la “convivència entre els residents habituals i els turistes de pas temporal”.

El govern també tenia el suport de Calella en Comú Podem, qui ja havia anunciat una moció amb el mateix objectiu de suspendre la tramitació de llicències però fent un pas més enllà comprovant si els actuals compleixen l’ordenança i controlant si n’hi ha que actuen il·legalment sense permís. Els Comuns han retirat la moció a la vista del dictamen i hi han votat a favor, igual que ERC i la CUP. Els tres partits d’esquerres consideren que la proliferació dels pisos turístics afecta l’oferta d’habitatges permanents, tant pel que fa al nombre com al preu del lloguer.

En canvi, Estimem Calella s’ha posicionat en contra i el PP s’ha abstingut al·legant que no cal aturar l’atorgament de llicències per estudiar l’encaix de la normativa a la situació urbanística de la ciutat i que va en detriment del sector.

Calella pot quadruplicar el nombre d’habitatges turístics

Tot i que no es donaran noves llicències en el pròxim any, Calella encara pot multiplicar per quatre el nombre d’habitatges turístics. La Generalitat preveu limitar el nombre a 10 per cada 100 habitants, una xifra que l’Ajuntament pot decidir reduir. Sobre els 20 mil habitants que té la ciutat actualment, podria haver al voltant de 2 mil habitatges turístics, però actualment n’hi ha 524. En canvi, municipis del Maresme com Santa Susanna, eminentment turístic, està per sobre del límit i haurà de suprimir llicències.

L’adaptació del planejament urbanístic no és l’únic canvi que planteja el decret català, que també força als propietaris a renovar la llicència cada 5 anys per mantenir l’activitat, sent l’Ajuntament qui ha de decidir els requisits que calen per obtenir-la.  Fins ara, eren perpètues i només requerien d’una declaració responsable i una mínima documentació, segons l’Ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic de Calella.

Comparteix el contingut!

Go to Top