70 especialistes en pediatria dels hospitals Josep Trueta, Sant Pau, Vall d’Hebron i de Mataró han participat a la formació
L’escape room per formar als sanitaris creat a Calella s’obre a altres hospitals catalans
Aquesta edició s’ha celebrat de nou a la Fàbrica Llobet, organitzada pel personal sanitari de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva
Els sanitaris han hagut de resoldre sis escenaris que no es veuen habitualment. (Foto: CSMS)
La Fàbrica Llobet ha acollit, per segon any consecutiu, un escape room per posar en pràctica conceptes i tècniques que s’han d’aplicar en situacions greus que no passen habitualment amb infants. L’han organitzat de nou un equip de simulació pediàtrica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que van crear aquesta modalitat lúdica de formació el 2019 com a mètode innovador, i que han obert a professionals sanitaris d’altres hospitals catalans després que l’any passat s’hi interessessin. Hi han participat 70 especialistes en pediatria l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital de Mataró.
De nou, s’han plantejat sis escenaris on calia resoldre, en un temps determinat, la situació que patia un pacient infantil. Un estatus convulsiu, un xoc sèptic, una insuficiència respiratòria neonatal, un politraumatisme, una insuficiència respiratòria i una cetoacidosi diabètica han estat les patologies que els professionals havien de tractar mitjançant una dinàmica concreta a través de proves i sota el límit de temps per resoldre la situació en equip.
Jordi Correa és un dels coordinadors d’aquesta iniciativa i infermer d’Urgències de l’Hospital de Calella, qui explica que “fer aquest tipus de formacions en modalitat escape room és una manera de ludificar diferents àrees jugant amb l’estrès, el coneixement… i és que està demostrat que a través del joc s’aprèn molt més que fer-ho d’una manera més convencional”. Una pràctica que s’està aplicant pràcticament a tots els nivells educatius.
La pediatra Yaiza Hernández, també coordinadora de l’activitat, afirma que “hem posat els professionals davant de situacions greus que afortunadament no es veuen habitualment, però cal tenir ben apresos els coneixements i, per tant, com més vegades les repeteixis i les posis en pràctica millor pronòstic tindrà el pacient que hagis de veure en aquest estat el dia que arribi”.
Es preveu que aquest tipus de formació tingui continuïtat en el futur, donada la bona resposta del sector per posar en pràctica coneixements en forma de joc d’escapisme.