La CUP reclama una marca local per promoure el producte de l’horta calellenca

  • Els cupaires consideren imprescindible fomentar la sobirania alimentària incentivant la pagesia i el producte de proximitat

  • També demanen protegir de l’especulació urbanística la zona de la Riera Capaspre i el Torrent del Raig blindant-les al nou pla urbanístic

Les maduixes són un dels productes més coneguts de Calella, cultivades per la UMAC. (Foto: UMAC)

2024-02-07T12:03:05+01:0007/02/2024|

El sector agrari i ramader porta dos dies de mobilitzacions arreu de l’Estat, però també a Europa, col·lapsant ciutats per protestar contra l’increment dels costos de producció, els baixos preus que reben pels productes, la sequera, la nova política agrària comuna, la falta de control en les importacions, les retallades en els subsidis agrícoles i, sobretot, per l’excés de burocràcia. La CUP Calella dona suport a aquestes mobilitzacions i reclama mesures per fomentar el sector primari a Calella.

Una marca local que promogui el producte de proximitat conreat a Calella és una de les iniciatives que reclamen els cupaires, lligat a la redacció d’un pla per la sobirania alimentària. La intenció de la CUP és “que hi hagi un identificatiu als productes perquè el consumidor sàpiga que és de Calella, promogut des de l’Ajuntament”, detalla el portaveu del grup municipal, Albert Comas. També proposen que la marca local potenciï la vessant gastronòmica amb distintius en els establiments que cuinen els seus plats amb productes calellencs.

L’element visual no és l’única característica que planteja l’agrupació; també vol fomentar-ne la venda i el consum “buscant de quina forma es pot bonificar els establiments que venen aquests productes i que els utilitzen en el cas de restauració i hostaleria, si a través d’alguna taxa o de l’IBI”, sumat a campanyes de conscienciació que expliquin “per què és bo, a nivell mediambiental i a nivell de potenciació del mercat calellenc, el consum de productes de km 0”. Comas lamenta que el govern vulgui suprimir la funció comercial del mercat municipal per convertir-lo en un centre cívic, tot afirmant que seria la ubicació ideal per esdevenir el “centre neuràlgic” per informar d’aquesta iniciativa.

Blindar urbanísticament la zona agrària

Preveient que el nou enllaç de l’autopista per la zona de la Riera Capaspre afectaria el terreny agrícola i que es permetrien noves construccions, la CUP demana que el nou POUM que redactarà l’Ajuntament protegeixi la zona. “No volem que hi hagi més ciment i especulació urbanística”, afirma Comas, reivindicant que és “una zona imprescindible perquè Calella sigui molt més ecològica i sostenible mediambientalment. És idònia per promoure la sobirania alimentària i energètica, creant una empresa energètica de Calella” a partir de la creació d’una comunitat energètica local, iniciativa en la qual la majoria de grups municipals han coincidit.

La CUP també apunta que és l’espai idoni pel “creixement del turisme sostenible”, connectant la ciutat amb el Parc del Montnegre i el Corredor i amb diferents rutes senderistes i cicloturístiques per “l’oci dels turistes i dels ciutadans”.

Mesures contra la sequera

La CUP també hi veu en la zona de la Riera l’espai per implantar mesures contra la sequera creant “prats d’inundació” per aprofitar l’aigua de la pluja per recarregar els aqüífers de Calella i que es pugui reutilitzar per usos no domèstics. “Cal un pla per la recuperació d’aigües”, declara el portaveu cupaire, a més d’un “estudi per la filtració de les aigües perquè no contaminin els aqüífers, un aspecte molt important i que no s’ha fet”. De fet, a finals del segle passat, les escombraries es compactaven i es van enterrar a un gran descampat a l’Era d’en Mora, un fet que podria haver provocat que filtracions dels residus haguessin contaminat el subsòl.

Comparteix el contingut!

Go to Top