Arriba el judici contra Candini i extreballadores de l’Ajuntament per la campanya “és Calella”

  • El judici se celebra del 18 al 20 de març a l’Audiència de Barcelona

  • La Fiscalia va presentar una querella contra l’exalcadessa, dues extreballadores de l’Ajuntament i l’empresari que va dissenyar i auditar la campanya “es Calella” de l’estiu de 2020

El judici se celebra a l'Audiència de Barcelona

2024-03-16T18:31:29+01:0016/03/2024|

L’Audiència de Barcelona acull aquesta propera setmana el judici per la campanya turística “és Calella”, de l’estiu del 2020. El procés es trobava en fase d’instrucció i la Fiscalia havia presentat una querella contra l’exalcaldessa, Montserrat Candini, pels presumptes delictes de malversació, prevaricació i falsificació de document mercantil a l’entorn de la contractació de la campanya. La querella, que es va filtrar l’any 2022, també incloïa dues extreballadores de l’àrea de comunicació de l’Ajuntament que facturaven com a autònomes encadenant contractes que assignava la Junta de Govern Local i contra l’empresari que va dissenyar i, alhora, auditar la campanya.

El judici començarà aquest pròxim dilluns, dia 18 de març, a la secció 7a de l’Audiència de Barcelona i està previst que s’allargui durant 3 dies, segons ha confirmat a CALELLA COMUNICACIÓ el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on hauran de declarar les persones investigades i d’altres en qualitat de testimonis, entre els quals hi hauria treballadors en actiu de l’Ajuntament.

El judici seguirà un procediment abreujat, que és un dels procediments pels delictes castigats amb presó no superior a nou anys i altres penes de diferent naturalesa. El judici oral començarà dilluns amb la lectura dels escrits d’acusació i defensa i el jutge haurà de resoldre les qüestions prèvies plantejades. Si els investigats esta conformes amb l’escrit de la Fiscalia, directament es passarà a la sentència; sinó, s’acreditaran els fets rellevants perquè el jutge prengui una decisió, el que es coneix com la pràctica de la prova. La sentència es coneixerà en un termini de cinc dies un cop acabat el judici oral i el fiscal i la resta de les parts podran decidir acatar-la o recórrer-la. El jutge també pot decidir suspendre o substituir la pena imposada.

El mateix consistori assumeix els costos de la defensa de Candini, així ho van aprovar, en la darrera legislatura, Junts per Calella – PDeCAT, el PSC, Calella en Comú i Ciutadans, al·legant que les presumptes irregularitats es van cometre durant les seves tasques com a alcaldessa, abans que abandonés per malaltia; ERC i la CUP es van abstenir. Si finalment hi ha judici i la declaren culpable, Candini haurà de retornar els diners que ha avançat l’Ajuntament en concepte de representació jurídica, segons especifica l’acord de ple. En canvi, l’Ajuntament no paga la defensa de les dues extreballadores perquè eren autònomes i, per tant, no estaven a la plantilla d’empleats municipals.

La campanya

La Unitat Central d’Anticorrupció dels Mossos d’Esquadra va portar a terme la investigació, comandada pel Jutjat d’Instrucció número 4 d’Arenys de Mar, concloent que l’adjudicació del disseny de la campanya turística del 2020 i la posterior auditoria al mateix grup d’empreses seria constitutiu de delicte.

La campanya es va encarregar a l’empresa Vitamine Comunications S.L. i a finals del mateix any es va contractar a OFV Consultors de Comunicació 2018 S.L. fer una auditoria per avaluar l’impacte de la mateixa, totes dues amb el mateix administrador, Carles F. E., que va rebre un total de 30 mil euros pels dos encàrrecs. La Llei de Contractes del Sector Públic no permet fer adjudicacions de més de 15 mil euros (sense IVA) sense fer publicitat prèvia, però cal haver demanat tres pressupostos a tres empreses diferents, però la investigació va resoldre que no constava cap altre pressupost en l’expedient.

Segons la querella que va presentar en el seu moment el Ministeri Públic, l’informe entregat per l’empresa seria “de molt baixa complexitat tècnica i no requereix més que una jornada de feina malgrat el seu elevat cost, superior fins i tot al de l’elaboració de la campanya publicitària” i les metadades del document entregat revelaven que va ser redactat en només una hora i mitja. L’informe del fiscal també destacava que la campanya va ser elaborada abans que el ple de l’Ajuntament aprovés la seva contractació i li notifiqués a l’empresari i que l’empresa que va realitzar l’auditoria no tenia treballadors ni infraestructura per poder-la realitzar i que, per tant, va ser la mateixa empresa que va dissenyar la campanya la que va fer l’informe malgrat que es facturessin per separat.

Les extreballadores

La querella també incloïa dues extreballadores de l’àrea de comunicació de l’Ajuntament, les quals van estar facturant com a autònomes i “encadenaven contractes menors”, el que constituiria un fraccionament de contractes. També acusa a l’exalcaldessa d’haver demanat a una de les dues mercantils relacionades amb la campanya que pagués factures per hores extra a les dues treballadores, malgrat segons la Fiscalia mai van prestar serveis per aquesta empresa.

Comparteix el contingut!

Go to Top