Josep Maria Terricabras serà nomenat Fill Predilecte de Calella, a títol pòstum

  • La proposta d’aquest reconeixement es presentarà en el pròxim ple municipal

Terricabras va néixer a Calella el 12 de juliol de 1946

2024-04-18T17:57:38+01:0018/04/2024|

El calellenc Josep Maria Terricabras, una de les figures més reconegudes de la ciutat, va morir dimarts a l’edat de 77 anys. El govern municipal vol nomenar-lo Fill Predilecte de Calella, una proposta que serà presentada en el següent ple municipal, i preveu realitzar un acte públic de reconeixement.

L’alcalde, Marc Buch, explica que s’ha pres aquesta decisió perquè en Josep María Terricabras ha estat una de les persones “més internacionals de la ciutat i que més ha aportat a la societat en aquest segle XXI”. Buch el defineix com un “enamorat de Calella que sabia escoltar, respectar l’opinió dels altres i fer-nos pensar” i afegeix que aquest títol s’ha d’entregar “amb els ulls tancats”.

Des d’ERC, veuen amb bons ulls l’homenatge que vol fer el govern, però no la manera com s’han fet les coses. Segons la presidenta d’ERC, Neus Pociello, lamenten “que no s’hagi informat prèviament d’aquesta decisió a la resta de grups municipals abans de fer cap comunicació oficial”. 

Terricabras ha estat filòsof i catedràtic emèrit de la Universitat de Girona, autor d’una vintena de llibres com “Pensar diferent” o “Allò que som”. Va rebre la Medalla Narcís Monturiol l’any 2000 i la distinció Jaume Vicens Vices al 2021. Ha estat president del Comitè de Seguiment de la Declaració Universal de Drets Lingüístics i ha sigut membre de l’Institut d’Estudis Catalans, d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional Catalana. A més, ha deixat la seva empremta en la política, sent eurodiputat per ERC del 2014 al 2019 i candidat a senador a les darreres eleccions.

La majoria dels partits polítics han reconegut la figura de Terricabras a través de les xarxes socials amb missatges de condol. ERC ha agraït al polític de “qui hem tingut l’honor d’aprendre de la seva saviesa, capacitat de diàleg i compromís amb la llengua i el país”. El PSC reconeixia el paper del filòsof en el món acadèmic: “una vida dedicada a l’educació que deixa una empremta molt gran a la societat”; de la mateixa manera que també ho ha fet Junts. La CUP ha destacat la seva voluntat activista com  “Un savi bonhomiós, defensor de les causes justes i independentista de pedra picada”.

Figura reconeguda a escala mundial

Com a eurodiputat, Josep Maria Terricabras va ser membre de la Comissió d’Afers Constitucionals, de la Delegació en la Comissió parlamentària mixta UE-Mèxic i de l’Assemblea Euro-Llatinoamericana. També es va doctorar en la Universitat de Münster, a Alemanya, i va fer treballs i investigacions al Saint John’s College de Cambridge, al Regne Unit, i a la Universitat de Califòrnia, als Estats Units. Fins i tot, el polític va ser distingit com la persona més rellevant de Calella segons el mapa elaborat amb les dades de Viquipèdia i Wikidata, dos portals de cerca d’informació d’abast mundial.

A Catalunya, Josep Maria Terricabras també ha rebut el reconeixement d’altres personatges de la vida política i social, com per exemple la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret Aleu, que escrivia a les xarxes socials:  “L’estimat “Terri” era un savi i un home bo, amb qui sempre apreníem després de converses animades. D’aquelles persones generoses en humanitat que deixen petjada”.

Pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, Terricabras ha estat clau en el món de la política i un “referent de la defensa de Catalunya, dels valors republicans i l’humanisme. Et trobarem molt a faltar, estimat Terri”, diu Aragonès en el seu perfil de X.

Des d’Òmnium  Cultural, el president Xavier Antich, ha reconegut la feina del calellenc dins del món acadèmic i cultural: “En Terricabras sempre hi era. Sempre. L’enyorarem. Molt. I caldrà continuar-lo llegint. Més del que s’ha fet. Era un mestre. I n’hi ha pocs com ell”.

Comparteix el contingut!

Go to Top