Un grup d’infants ucraïnesos propers al front de guerra passaran les vacances a Calella

  • Són 25 nens i adolescents d’entre 9 i 17 anys que s’allotjaran a l’Hotel Colibrí i que han estat també a Pineda i a Salou

  • La iniciativa s’emmarca en el projecte "Vacances en pau" que impulsa la delegació del govern espanyol a Catalunya

Els joves van començar les seves vacances amb un bombardeig a prop de l'estació. (Foto: Delegació del Govern espanyol)

2024-04-30T14:46:14+01:0030/04/2024|

Un grup d’infants i joves ucraïnesos s’allunyaran de la guerra que pateix el país durant unes setmanes de vacances. Part d’aquest temps el passaran a Calella, a l’Hotel Colibrí, el qual els proporcionarà allotjament i els àpats. També faran algunes activitats a la ciutat; del que tenen més ganes és de banyar-se a la platja, ja que la de la seva ciutat natal està plagada de mines per evitar l’entrada de les tropes russes.

Es tracta d’un grup de 25 nois i noies d’entre 9 i 17 anys, juntament amb 3 monitores, que viuen a la ciutat d’Ochakiv, a només 10 km del front de guerra. La majoria segueixen els seus estudis de forma online, tot i que alguns si que van a l’escola presencialment, alguns d’ells a escoles-búnker d’on tenen prohibit sortir. Porten dos anys convivint amb les alarmes que avisen de les bombes, fins i tot han après a reconèixer els projectils que passen pel seu damunt, una situació que està trasbalsant la seva infància i adolescència. Durant tres setmanes tindran un període de pau a Catalunya; van arribar el divendres 26 d’abril a Pineda de Mar on estaran fins el 2 de maig, marxaran cap a Salou i el 9 de maig arribaran a Calella per acabar de gaudir de les vacances, fins el 17 de maig.

“Vacances en pau”

Aquesta iniciativa s’anomena “Vacances en pau” i l’ha impulsat la delegació del govern espanyol a Catalunya, que ha anat contactant amb empreses i institucions perquè col·laborin en el projecte. Des de la delegació expliquen que l’Hotel Colibrí va ser un dels primers amb els quals van parlar, ja que els propietaris són ucraïnesos, i van sumar-se al projecte.

Aquestes vacances són punt d’inflexió en les vides dels joves, marcades per la guerra. D’esquerra a dreta, la Irina té 14 anys, l’Olga en té 15 i la Karina en té 11. A la dreta, l’Artem té 14 anys; ha perdut al seu pare al front de guerra i li agradaria és conèixer a més joves que estiguin en la mateixa situació per saber com superar-la. De moment, han visitat Pineda i destaquen que els agrada molt perquè és “molt similar” al seu poble.

Des de la seva arribada, els joves i els seus companys han pogut desconnectar i han “recuperat el somriure, els seus ulls ja són diferents, estan més relaxats“, ha destacat l’alcalde d’Ochakiv, Serhii Bychkov, que també s’ha desplaçat a Catalunya per acompanyar-los temporalment.

Una de les escoles-búnker en les que viuen alguns dels joves

Un “oasi de pau i diversió

Durant la seva estada, els joves fan tot tipus d’activitats i excursions per “generar un petit oasi de pau i diversió, ha afirmat el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, a la recepció oficial aquest dimarts. Ja han anat al Tibidabo i encara els queda per endavant moltes excursions i activitats com entrenar amb els joves del Futbol Club Singuerlín, de Santa Coloma de Gramenet, anar a Port Aventura i al Castell de Montjuïc, entre d’altres.

Els joves i les monitores s’han reunit a la Delegació del govern amb les autoritats

Prieto ha agraït a les empreses i institucions que han col·laborat en la iniciativa: “els heu donat un període de pau en tempos de guerra“. Renfe, Moventia i TMB, per exemple, col·laboren amb el transport entre municipis, Vueling ha posat els vols, Nocilla i Colacao amb els àpats i diferents espais turístics com el Zoo, la Sagrada Família o el Barça els cedeixen les entrades, a més dels hotels proporcionant l’estada. Prieto ha avançat que estan treballant en una segona edició amb una escola de Kíiv, la capital d’Ucraïna.

El projecte Vacances en pau ja es portava a terme amb infants sahrauís, però la diferència és que no estan amb famílies sinó amb tres monitores ucraïneses, una traductora i acompanyants de la delegació, que s’encarreguen de dinamitzar l’estada dels nens.

Comparteix el contingut!

Go to Top