El Maresme estudiarà com tractar l’aigua regenerada per regenerar l’aqüífer de la Tordera

  • L'estudi ha de determinar quin tractament cal fer a la depuradora de Pineda per injectar l'aigua a l'aqüífer evitant la salinització

  • El Consell Comarcal del Maresme i l’ACA signaran un conveni per invertir 110 mil euros en l'estudi i la redacció del projecte

La depuradora de Pineda té una capacitat de 54.000 m3/dia, equivalent a una població de 245 mil habitants

2024-05-25T09:01:12+01:0025/05/2024|

El Consell Comarcal del Maresme i l’ACA signaran un conveni amb l’objectiu d’elaborar un estudi que estableixi de quina forma es pot utilitzar l’aigua regenerada de l’estació depuradora de l’Alt Maresme, situada al límit entre Pineda i Tordera, per recarregar de l’aqüífer de la Tordera. El document ha de contemplar les actuacions que cal executar i el seu cost, però sobretot han de detallar quin tractament cal fer a l’aigua per evitar la salinització de l’aqüífer.

El conveni preveu una inversió de 110.000 euros per aquest estudi però també per la redacció del projecte de l’actuació i es realitzarà de forma simultània amb el Pla Director que s’està elaborant per ampliar els sistemes de regeneració d’aigua a les diferents depuradores de la comarca i el pla d’usos d’aquesta aigua.

El Consell Comarcal del Maresme considera necessari fer una “planificació d’inversions coherent, sense improvitzacions, i focalitzada a garantir el subministrament d’aigua en els propers anys”, i marquen com a prioritària la recàrrega de l’aqüífer de la Tordera, que abasteix d’aigua als municipis de l’Alt Maresme, entre ells Calella. Es calcula que el 60% de l’aigua de boca que es consumeix a Calella prové de l’aqüífer de la Tordera, mentre que el 40% restant ve de la dessaladora de Tordera.

Fins ara, s’havia parlat d’una inversió necessària de 12,5 milions d’euros per fer les accions necessàries per utilitzar l’aigua de la depuradora de Pineda, tot i que la pujada de preus constant fa preveure que aquesta quantitat es veurà superada, fins i tot doblada.

El pas de la fase d’emergència a excepcionalitat, gràcies a les pluges que han fet augmentar el nivell dels embassaments, ha donat un respir i han permès alleugerir les restriccions. Tot i així, també fa alentir les actuacions necessàries per trobar solucions a llarg termini per l’abastiment d’aigua.

També els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Maresme havien fet pressió per agilitzar la injecció d’aigua regenerada, davant del perill que continuen corrent en els municipis a causa de la sequera.

Comparteix el contingut!

Go to Top