El terra de cautxú dels parcs infantils del passeig i de la plaça Vicenç Ferrer podria alliberar tòxics

  • Un estudi del CSIC alerta que el paviment de cautxú conté materials contaminants i poden degradar-se amb l’ús

  • Els investigadors analitzaran, en una segona fase, si els infants poden inhalar o ingerir les micropartícules del cautxú jugant als parcs

2024-05-28T12:07:59+01:0028/05/2024|

El terra de colors dels parcs infantils fets amb cautxú podrien ser perjudicials per a la salut. Un estudi del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) alerta que pot alliberar materials contaminants que són tòxics per a les persones, segons avança TV3. De confirmar-se aquesta teoria, les àrees de jocs de la plaça Vicenç Ferrer i del passeig marítim serien un perill pels nens.

El paviment de cautxú és molt popular als parcs infantils, ja que és un material que esmorteeix les caigudes i que crida l’atenció pels seus colors vius. Tot i així, té una vida útil curta, almenys a la plaça Vicenç Ferrer, on ja s’ha hagut de reparar diferents vegades pel mal estat i la degradació del material en alguns punts, obligant a fer un manteniment constant. El del passeig es va reformar l’any passat convertint-lo en un parc inclusiu, que va ser molt ben rebut per les famílies.

El terra de la plaça Vicenç Ferrer s’ha hagut d’anar reparant periòdicament

El problema és que part d’aquestes superfícies es fan amb neumàtics reciclats, malgrat moltes publicacions científiques adverteixen que conté substàncies tòxiques. Sobre els neumàtics triturats, s’hi posa una capa de cautxú sintètic nou que es tenyeix dels populars colors que veiem en aquest tipus de parcs.

Disruptors endocrins

L’estudi de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua del CSIC mostra que s’han trobat al cautxú tòxics vinculats als disruptors endocrins, és a dir, substàncies químiques que imiten l’acció de les hormones i alteren el funcionament corporal. Altres investigacions en animals i persones vinculen aquests disruptors a malalties com càncers, obesitat, diabetis, infertilitat i asma. La investigació, que ara es troba en la segona fase, ha de confirmar si les partícules que es desprenen del cautxú per la degradació de l’entorn poden ser ingerides o inhalades pels infants que hi juguen.

Tenint en compte els efectes que podrien tenir a la nostra salut, un cop els investigadors tinguin les conclusions caldrà debatre si es manté aquest paviment als parcs infantils o si es canvia per un altre material. Els responsables de l’estudi critiquen que no es tinguin en compte els compostos químics dels materials reciclats que s’utilitzen i que no hi havia cap risc associat amb la sorra de la qual estava fet el terra dels parcs anteriorment.

D’altra banda, també s’ha demostrat que els terres plastificats contribueixen a l’efecte “illa calor”, provocant que arribi a temperatures molt altes en les èpoques de més calor. Això també pot ser un perill en les zones de joc i pel mateix medi ambient, ja que la calor s’absorbeix i després s’allibera afectant a l’atmosfera.

Comparteix el contingut!

Go to Top