L’escola La Minerva perd una línia d’infantil pel curs vinent

  • La Minerva només tindrà una classe d'I-3

  • L'AFA de l'escola posa en dubte la tasca de l'Oficina Municipal d'Escolarització de Calella en la distribució dels alumnes durant el procés de preinscripció

2024-07-06T15:08:34+01:0006/07/2024|

La Minerva començarà el pròxim curs amb una sola línia d’infantil. El Departament d’Educació ha decidit tancar la segona línia que tenien fins ara després de no obtenir un nombre mínim d’alumnes inscrits a Infantil 3, el curs d’accés a l’escola i el primer obligatori.

Aquesta supressió ha causat una gran indignació entre les famílies del centre i tant l’AFA com la direcció han expressat la seva intenció de lluitar per recuperar la línia. L’Associació de Famílies i Alumnes (AFA) de La Minerva culpa a la Generalitat i a l’Ajuntament de Calella d’haver arribat a aquesta situació i de no tenir interès pel centre. “Parlar de negligència és poc, és molt bèstia que a Calella tinguem més escola concertada que pública”, exposa el president de l’AFA, Adil Marouan, qui afirma que “quan passa una cosa així de greu, hi ha mil coses que es poden fer, com establir una única línia d’entrada a la pública, tancar-ne dues a la concertada o obrir una nova escola… però no els hi dona la gana fer-ho”, lamenta.

El Departament d’Educació s’amaga darrere de la reducció d’inscripcions a l’escola per passar de dues línies a una, tot i tenir el Síndic de Greuges, la Fundació Bofill i la comunitat educativa clamant per disminuir la segregació escolar al centre. El Departament no té una explicació davant la premsa per justificar l’eliminació d’aquesta línia i ha evitat respondre. L’AFA també ha fet pública una carta enviada als Serveis Territorials del Departament d’Educació exposant la gravetat de la situació, malgrat no han rebut resposta.

La nova directora de l’escola Minerva, Mercè Pitarch, afirma que des del centre estan “entre indignats i entristits” i considera que l’escola parteix d’una “mala fama endèmica injustificada contra la que estem constantment lluitant“. Pitarch comença nova etapa al capdavant de l’escola en un moment complicat, suposant un repte important, però amb experiència prèvia. “A nosaltres ens ve molt poca gent de Calella a veure el centre. No saben quins projectes portem a terme ni com treballem”, lamenta la directora, destacant que som l’única escola verda del municipi i està fantàsticament situada, dins del Parc Dalmau”.

L’escola haurà de prescindir de personal i distribuir l’actual, degut a a supressió de la línia, per donar una atenció especial als alumnes que ho requereixen, prioritzant als que tenen necessitats educatives. De fet, es troben amb què la meitat d’alumnes d’aquesta única classe tenen necessitats especials, ja sigui per motius d’aprenentatge o socioeconòmics, suposant el percentatge més alt de les escoles de Calella. També es recorrerà a vetlladors -que venen marcats pel Departament d’Educació- i a la tècnica d’educació infantil destinada al curs d’I-3.

El paper de l’oficina d’escolarització posat en dubte

L’Oficina Municial d’Escolarització (OME) té la funció de reduir la segregació escolar del municipi distribuint de forma equilibrada els alumnes entre els diferents centres educatius en el moment de les matriculacions. A Calella, tot i haver creat recentment aquest recurs, la segregació escolar continua creixent, tal com demostren les dades dels estudis de la Fundació Bofill i de la Sindicatura de Greuges de Catalunya, constatat per la pèrdua de la línia de La Minerva. Calella té dues escoles concertades, l’Escola Pia i el Freta, que oferien inicialment 112 places que han cobert; i dues públiques, El Far i La Minerva, que oferien 76 places de les quals han quedat una vintena sense cobrir provocant la supressió de la línia a La Minerva.

La regidora d’Educació, Mariceli Santarén, s’ha mostrat contrària a la decisió del Departament d’Educació, però ha defensat el paper de l’OME i la bona relació del govern amb tots els centres educatius de la ciutat: “Des de l’Oficina Municipal d’Escolarització s’ha atès a totes aquelles famílies que han necessitat ajuda en algun procés durant el curs i aquesta informació arriba al Departament d’Educació, que són ells els que ho acaben gestionant… des del govern mantenim una molt bona relació amb tots els centres educatius i treballem amb ells sempre que ho necessiten”. En canvi, l’AFA acusa l’Ajuntament de tenir La Minerva com una “escola de segona” i demana responsabilitats per la deficiència del manteniment que denuncien des de fa temps.

També la nova directora coincideix que la falta de manteniment resulta un problema. Pitarch es mostra satisfeta amb la tasca de l’OME a l’hora de gestionar la matrícula viva, és a dir, els alumnes que arriben un cop el curs ja ha començat, i afirma que es distribueixen de forma equitativa entre les quatre escoles, però destaca que es troben “venuts” en el procés de preinscripció. L’AFA apunta que és probable que la segona línia es pugui obrir durant el curs gràcies a la matrícula viva, tot i que hauria d’arribar un volum important d’alumnes que no es poguessin absorbir entre tots els centre per tal que Educació obtés per tornar-la a obrir, fet que suposaria augmentar de nou la plantilla de professorat.

Noves accions davant la problemàtica

Amb les dades del curs 2022/2023, 1 de cada 4 alumnes d’infantil i primària hauria de canviar d’escola per evitar la segregació escolar, segons apuntava la Fundació Bofill en relació a l’índex de dissimilitud, un dels paràmetres amb els quals es calcula la segregació escolar i que implica la quantitat d’alumnes que, hipotèticament, haurien de canviar d’escola o d’institut perquè la distribució dels estudiants fos equitativa entre tots els centres educatius d’un municipi.

L’entitat, una de les més crítiques en aquest sentit, assenyalava que els nivells de dissimilitud a Calella són del 26% a infantil i primària i del 18% a l’ESO, un percentatge que de ben segur ha augmentat aquest curs. Una solució que apuntaven des de la Fundació Bofill és la creació de grups singulars, és a dir, col·lectius de famílies que s’apunten en bloc a escoles amb alts nivells de segregació amb la intenció de reduir-la, garantint que totes les famílies del grup obtindran plaça al centre.

Des de l’AFA ja planegen altres accions per fer front a la problemàtica, com la creació, a llarg termini, d’una federació d’afectats per la segregació escolar. El cas de Calella és similar al de Malgrat i Mataró, on les escoles concertades tenen més presència que els centres públics, i l’AFA considera que es poden unir per fer sumar esforços.

Comparteix el contingut!

Go to Top