El preu del lloguer a Calella bat un nou rècord superant els 700 euros de mitjana

  • En el primer semestre de 2024, la mitjana del lloguer ha pujat un 4,82% respecte l’any passat, arribant als 720,27 euros

  • Els contractes de lloguer del primer trimestre sumen 140, superant els de l’any passat

2024-07-07T11:39:48+01:0007/07/2024|

El preu del lloguer a Calella ha batut un nou rècord: per primera vegada, ha superat els 700 euros. Segons les darreres dades de l’Incasòl (Institut Català del Sòl) en base a les fiances dipositades, el valor de la mitjana del lloguer del primer trimestre de l’any s’ha situat en els 720,27 euros al mes, un 4,82% més que l’any anterior.

El topall als preus del lloguer va entrar en vigor el 16 de març, sent ja els últims dies del trimestre, de tal forma que encara no es pot valorar si aquesta mesura ha tingut efecte. En el que si que s’ha vist una reacció negativa ha estat en l’oferta, ja que ha disminuït de forma important el nombre de pisos que s’inclouen en el mercat de lloguer des que es va aplicar el límit. Així, caldrà esperar fins les dades del segon trimestre per saber si el preu mitjà ha disminuït o si la mesura no ha resultat útil.

El lloguer, una gran despesa

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) actual és de 1.134 euros en 14 pagues, 567 euros si es treballa a mitja jornada. Això vol dir que a un calellenc que treballi a mitja jornada li serà impossible viure sol, ja que només el cost del lloguer és superior al sou. Per una persona que treballi a jornada completa cobrant l’SMI li resultarà molt difícil arribar a final de mes amb la resta de despeses bàsiques, com l’aigua, el gas, l’electricitat i el menjar.

Tampoc és un camí de roses pels qui viuen en parella. De fet, les famílies calellenques destinen més de la meitat del seu sou en pagar el lloguer. L’informe sobre el comportament del Mercat Immobiliari al Maresme l’any 2023 indica que la renda mitjana mensual a Calella i Pineda són les més baixes de la comarca: uns 1.312,50 euros, de tal forma que el lloguer s’emporta la major part del sou.

Amb aquest panorama, qui estigui a la cerca de pisos i busqui als portals immobiliaris es trobarà amb preus per sobre dels 800 euros i majoritàriament amb estrictes condicions de solvència que imposen immobiliàries i particulars. Des d’assegurances d’impagament a contractes indefinits a jornada completa o, fins i tot, una determinada solvència al banc. Unes condicions inassolibles per molta gent i que, en molts casos, sorgeixen de la por dels propietaris a les ocupacions per deixar de pagar el lloguer.

Puja la quantitat de contractes

D’altra banda, malgrat el preu elevat dels habitatges i les dures condicions, la demanda per trobar pis a Calella no deixa de ser un bé de primera necessitat. De fet, l’Incasòl revela que el nombre de contractes de lloguer ha pujat a 140, superant els del primer trimestre de l’any passat, que es mantenia en 136.

Cal tenir en compte que no tots els lloguers es registren formalment, en el cas de familiars o amics a vegades es pacten lloguers de paraula i no s’arriba a fer un contracte, quedant al marge de les dades oficials.

Comparteix el contingut!

Go to Top