El topall als preus del lloguer entra en vigor aquest dissabte

  • La mesura afecta Calella i 140 municipis declarats com a “zones tensionades” en l'accés a l'habitatge

  • La mitjana del preu del lloguer a Calella se situa en gairebé 700 euros mensuals

2024-03-15T18:09:52+01:0015/03/2024|

Els preus del lloguer quedaran limitats a partir d’aquest dissabte a Calella, una mesura que té l’objectiu de frenar l’encariment de l’habitatge i facilitar-ne l’accés. El BOE ha publicat avui l’índex de referència per calcular el topall i també el llistat de municipis on queda regulat; la nostra ciutat forma part dels 140 municipis de Catalunya considerats com a “zones tensionades”, una catalogació que permet limitar el preu del lloguer i que implica “una oferta insuficient d’habitatge assequible” segons la Generalitat.

El límit del topall que s’aplicarà en aquests municipis és que el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu de l’últim contracte vigent els cinc últims anys. A més, els pisos que no hagin estat llogats en els últims cinc anys hauran de sortir al mercat d’acord amb el preu que determini l’índex a la zona. I si el propietari és un gran tenidor, una empresa que té més de 5 habitatges, el preu no podrà superar l’índex de referència del preu del lloguer.

La mitjana del lloguer a Calella ronda els 700 euros

A Calella, el preu del lloguer no ha deixat de pujar des del 2014. Segons les darreres dades de l’Incasòl (Institut Català del Sòl), durant l’últim trimestre de 2023 el preu ha estat de 689,16 euros, fregant els 700 euros mensuals, lleugerament superior a la mitjana de tot l’any, que s’ha situat en els 678,70 euros. L’última actualització de preus de l’Incasòl s’ha produït just abans que entrés en vigor el topall, sent les dades més recents de les quals es disposa.

Malgrat la mitjana dels darrers contractes registrats no arriba als 700 euros, fent una cerca ràpida als portals immobiliaris resulta pràcticament impossible trobar pisos de lloguer per sota d’aquesta xifra. La majoria es mouen entre els 750 i els 1.000 euros. Aquesta situació fa que la cerca de pis sigui una odissea a Calella, no només pels preus elevats, sinó també per les condicions impossibles de solvència que imposen immobiliàries i particulars per accedir al mercat.

La majoria de municipis del Maresme tindran el preu del lloguer regulat

La majoria dels municipis del Maresme estan declarats àrees de mercat d’habitatge tens, i per això a pràcticament tota la comarca els preus dels pisos de lloguer han quedat limitats. Per ser declarat com a zona d’habitatge tens, la Generalitat té en compte dues circumstàncies: d’una banda, que la mitjana del lloguer o hipoteca, més les despeses i subministraments bàsics, superi el 30% dels ingressos mitjans d’una llar; i de l’altra, que el preu de lloguer o compra de l’habitatge hagi augmentat més de tres punts percentuals per sobre del creixement de l’IPC -l’índex de preus de referència- en els últims cinc anys.

Catalunya ha estat fins ara, l’única comunitat autònoma que ha demanat explícitament aplicar el topall dels preus del lloguer.

Comparteix el contingut!

Go to Top