Prohibició de regar i netejar amb aigua potable, fonts tancades i limitació per omplir piscines han estat algunes de les restriccions que s'han aplicat
Sortim oficialment de la sequera: com ha afectat la crisi de l’aigua a Calella?
Malgrat la situació de normalitat, s'han retirat la meitat de les dutxes de les platges i es limitarà el consum d'aigua en unes hores determinades
Després de dos anys i mig marcats per les restriccions per sequera, Calella ja està oficialment en situació de normalitat hidrològica. El govern català ha aixecat la prealerta per sequera arreu de Catalunya, amb l’única excepció de dos municipis que depenen de l’embassament de Riudecanyes -el mateix Riudecanyes i Duesaigües-, que es mantindran en fase de prealerta. A la pràctica, la situació de prealerta no comporta canvis significatius en el consum d’aigua, ja que les restriccions més dures s’han anat suavitzant a mesura que han anat canviant les fases d’emergència.
Un cop superada la sequera, amb les reserves de les conques internes al 78,38%, s’han aixecat les normatives que limitaven l’ús de l’aigua i ja es pot netejar, regar i omplir piscines de forma normal. Tot i així, l’Ajuntament de Calella ha decidit mantenir vigent una restricció, que afecta les dutxes de la platja.
Desmuntades la meitat de les dutxes de les platges
Tenint en compte que Calella és un dels municipis que es troba en situació de normalitat, el punt més controvertit i que ens toca de més a prop -ja dins de la temporada turística- són les dutxes. L’Ajuntament ha retirat la meitat de les dutxes de les platges de la ciutat, desmuntant les aixetes i els polsadors.
Totes les dutxes es van tancar l’estiu de 2023, una mesura que no va agradar al sector turístic, però el 2024 es va suavitzar quan Calella va passar de la fase d’excepcionalitat per la sequera a la d’alerta. En aquest punt, impulsat per la flexibilitat que oferia el govern de la Generalitat, es van obrir la meitat de les dutxes.

Les dutxes han arribat a estar precintades
Arribant ja aquest estiu, tot i que han desaparegut les restriccions, s’ha mantingut la iniciativa de tancar la meitat de les dutxes i, a més, limitar de 10h a 21h l’ús de les dutxes obertes mitjançant la instal·lació d’un sistema intel·ligent. Aquesta decisió ha generat força enrenou entre la ciutadania, que consideren que en una ciutat turística, no és encertada; tot i que també hi ha veus a favor de l’estalvi d’aigua.
En canvi, s’han tornat a posar en marxa les fonts ornamentals de la ciutat, com la de la plaça de l’Església, i a partir de l’1 de juny també s’engegaran els sortidors del Parc de les Veles.

Les fonts tornaran a funcionar aquest estiu
Dos anys i mig amb adaptacions per la limitació de l’aigua
Durant aquests dos anys i mig de sequera, s’han vist limitats molts dels usos de l’aigua a Calella. Des de la prohibició del reg de parcs i jardins i de la neteja de carrers amb mànegues d’aigua, fins a la limitació del consum de litres per usuari.

La neteja amb aigua potable va quedar prohibida. (Foto: calellasostenibilitat)
La sequera també va fer que comprometre la viabilitat de les piscines, un factor que es va convertir en tota una patata calenta a la ciutat degut a l’efecte en el sector turístic. De fet, l’impacte d’aquesta mesura va ser tan gran, que alguns sectors hotelers, com és el cas de Lloret, van arribar a comprar una dessalinitzadora mòbil per aprofitar l’aigua del mar i no perdre l’atractiu turístic. Aquesta iniciativa també es va plantejar al Maresme, però no es va arribar a materialitzar.
Aprendre dels errors: noves inversions
Tot i que la situació ja està normalitzada, aquests anys de sequera han aconseguit generar al conjunt de la ciutadania una major consciència de l’ús que es fa de l’aigua i, encara més important, de la necessitat d’invertir en les infraestructures que garanteixin l’abastament d’aquest recurs essencial per la nostra supervivència.
En el punt de mira dels ajuntaments de l’Alt Maresme es troba la regeneració de l’aqüífer de la Tordera a través de la injecció d’aigua de la depuradora de Pineda de Mar, un projecte que requereix d’una inversió valorada en uns 15 milions d’euros per ampliar les instal·lacions i permetre fer un nou tractament a l’aigua. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) invertirà més de cent mil euros per l’estudi i redacció del projecte, que coordinarà el Consell Comarcal del Maresme.