Els aparcaments del Mercat i de l’Hospital, els més rendibles de Calella
Les zones blaves dels aparcaments de l’Hospital i del Mercat són les que més ingressos aporten de tota la ciutat, mentre que la zona verda i l’Avinguda del Parc són les que menys recapten.
La bossa d’aparcament en diversos nivells de l’Hospital és el que més ingressos aporta de Calella, seguida del Mercat 1. Tenint en compte el número de places i la quantitat de dies que funciona, però, és el Mercat 1 la zona més rendible de tota la ciutat.
L’aparcament del Mercat va generar gairebé 120 mil euros l’any 2021, aconseguint el 70% dels ingressos potencials. De fet, l’any passat fins i tot va superar les expectatives recaptant gairebé 20 mil euros més del que es va pressupostar. Les previsions de Gestvia per aquest any són similars, tot i que pronostiquen un lleuger increment. Amb les seves 98 places i perdent els dissabtes al matí pel mercat setmanal, aquest pàrquing és el més rendible de la ciutat.
L’Hospital és l’altre punt important d’ingressos pel que fa a la zona blava. No és estrany, ja que el centre sanitari és comarcal, motiu pel qual els habitants dels municipis propers també el tenen com a hospital de referència i s’hi desplacen en cotxe. De fet, la seva àrea d’influència engloba des de Canet de Mar fins a Tordera. També per què forces places disponibles, un total de 146. La previsió és superar els 250 mil euros en la zona blava, tot i que potencialment podria arribar fins gairebé els 350 mil. L’any passat, però, va recaptar 65 mil euros menys del que l’empresa de mobilitat esperava.
A aquesta zona s’ha hagut de suprimir l’aparcament de l’Hospital 2 per la construcció del supermercat Aldi. Amb l’anunciada ampliació de l’Hospital -de la que encara no consta cap passa endavant-, també es perdrien la majoria de places de l’Hospital 1, sinó totes. Per això, el govern va informar que construirien un pàrquing en alçada darrere de Can Saleta, una infraestructura amb un cost que podria arribar als 5 milions d’euros però que, si segueix les previsions actuals, es convertiria en la més rendible de Calella. No obstant, la seva amortització seria una gran despesa que entelaria els ingressos.
La zona verda, deficitària
Gran part de la ciutadania reclamava la zona verda per tal que els residents poguessin deixar el cotxe de forma gratuïta. Després d’uns quants canvis de dates, finalment va entrar en funcionament al mes de juliol de l’any passat a l’àrea més pròxima a Poblenou. Els residents ho van agrair, però per les arques de Gestvia ha estat un canvi important: s’ha convertit en la zona més deficitària de tota la ciutat.
Tenint en compte que els residents no han d’abonar el tiquet, és lògic que els ingressos disminuïssin. Però l’estacionament de no residents no va complir, ni de lluny, les previsions: es van aconseguir 90 mil euros menys del que s’havia pressupostat. Això es pot explicar per la manca de turistes i de visitants d’altres municipis i per la poca rotació de vehicles de residents. Per aquest any s’ha reduït a la meitat la previsió, però continua sent massa optimista en comparació amb els ingressos reals de l’any passat.
Tot i que la zona verda era molt esperada, els residents es queixen de la necessitat de treure un tiquet diari, una mesura que consideren que té un objectiu recaptatori.
L’Avinguda del Parc, a tocar del Parc Dalmau, zona que comprèn també les places d’estacionament del carrer Sant Joan i Sant Pere per sobre de la N-II, és l’altra àrea que aconsegueix un menor rendiment, només una quarta part. Té característiques que provoquen que els conductors no hi vulguin passar: durant les hores d’entrada i sortida de l’escola, qui pugi pel carrer Sant Joan des de la carretera rebrà una multa. Un cartell a l’entrada indica les hores prohibides de circulació, però conté tanta informació que cal aturar-se enmig de la N-II per poder-lo llegir i interpretar. Això fa que, directament, la majoria de conductors passin de llarg. A més, hi ha poques places.