Renfe ha escollit el TecnoCampus, la universitat del Maresme, per ubicar TrenLab
Renfe instal·la al Maresme un centre d’innovació ferroviària
Els projectes innovadors en els trens són els protagonistes del TrenLab
El Maresme, la comarca on es va ubicar el primer tren de la Península Ibèrica -que l’any que ve celebra el 175è aniversari-, compta ara amb un centre d’innovació ferroviària. S’anomena TrenLab i s’ubica al TecnoCampus, a Mataró, i té l’objectiu d’impulsar start-ups i projectes d’emprenedoria sobre mobilitat sostenible. La seva ubicació permetrà també aprofitar el talent dels joves universitaris i dels docents i potenciar recursos empresarials, docents i metodològics.
La instal·lació d’aquest centre es dona en un moment en què la línia ferroviària és objecte de debat i crítiques pels problemes constants que travessa, ja sigui degut als temporals que malmeten les infraestructures com les incidències que provoquen retards o, fins i tot, la interrupció temporal de la circulació, com va passar la setmana passada causant un matí caòtic en la mobilitat.
Renfe invertirà 350 mil euros anuals a l’acceleradora d’start-ups del TecnoCampus, la segona d’aquestes característiques de l’Estat, ja que compten amb una a Madrid que ha aconseguit 16,5 milions d’euros de finançament i ha generat més de 120 llocs de treball, a més de desenvolupar dos projectes pilot amb Renfe. L’objectiu és crear tota una xarxa d’antenes de centres d’innovació de TrenLab que trobin solucions innovadores per la mobilitat en el sector ferroviari.
Per la seva banda, el TecnoCampus, adscrit a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), aportarà uns altres 50 mil euros, mentre que l’Ajuntament de Mataró invertirà 26 mil euros anuals.
El president de Renfe, Isaías Táboas, va participar en la presentació de la instal·lació, qui va explicar que els projectes que s’hi desenvolupin “no han de ser exclusivament per Renfe”, sinó que estaran “al servei de la mobilitat”. També la ministra de Transports, Raquel Sánchez, va estar present, qui va remarcar la vinculació del territori en la història ferroviària.
Alguns exemples de projectes sorgits a TrenLab que s’han posat en marxa són la implementació de sensors que millorin la captació de dades per facilitar el manteniment predictiu dels combois o la millora de l’aïllament acústic perquè els missatges de veu arribin amb més claredat als passatgers. També les càmeres de seguretat que s’estan instal·lant a algunes estacions i que permeten la videovigilància amb intel·ligència artificial, uns aparells que també es col·locaran a Calella.