Xocar amb un senglar abans que amb un altre vehicle, els consells dels experts

  • Des del RACC apunten que cal educar el nostre instint perquè frenem enlloc de moure el volant quan ens trobem amb un senglar a la carretera. És millor atropellar l'animal que intentar esquivar-lo, ja que hi ha el risc de topar amb altres vehicles.

2023-02-11T11:41:46+01:0011/02/2023|

L’accident mortal que s’ha produït aquesta setmana a la sortida de l’autopista a Calella causat per un senglar porta a plantejar com hem d’actuar si ens trobem un d’aquests animals a la carretera. L’instructor de l’escola de conducció del RACC, Carles Llinàs, afirma que “ens hem de recolzar en els sistemes de seguretat activa, l’ABS. Frenar fort, donar pressió, agafar-se al volant i col·lidir amb l’animal que hi ha a la carretera”, però sobretot avisa que “un dels consells és no moure el volant si la via és de doble sentit, perquè podria provocar un xoc frontal”. De fet, l’instint de molts conductors davant la presència d’un objecte o cos inesperat a la via és el de girar bruscament per esquivar-lo, el que és un error.

A una velocitat de 60 km/h en amunt, un gir brusc de volant pot provocar un desequilibri del vehicle o desgraciadament, com va passar aquest dia, un xoc frontal amb un altre cotxe”, explica Llinàs, pel que assegura que “cal reeducar el reflex perquè sigui frenar i, en la mesura del possible, girar el volant suau, però no moure’l bruscament”. Això implica que cal deixar una distància de seguretat prudencial amb els vehicles tant de davant com de darrere, perquè en cas que hi hagi algun problema i haguem de frenar, la resta de conductors tinguin temps per reaccionar i evitar encalçaments.

A més, a l’autopista C-32 hi tenim un problema afegit: des d’Arenys de Mar cap al nord no hi ha enllumenat, pel que depenem només de les llums del cotxe. Llinàs exposa que es pot ampliar a les llums llargues per tenir més visió del lateral, però vigilant de no enlluernar la resta de vehicles. De fet, aquesta és la situació de la sortida de l’autopista, on no hi ha il·luminació però és de doble sentit, una circumstància que va resultar mortal. No és la primera vegada que es veuen senglars en aquest punt; cada vegada són més els conductors que afirmen haver vist aquests mamífers en una zona molt problemàtica per la quantitat de carrils i sentits que hi ha i per les velocitats a les quals normalment van els cotxes.

L’instructor del RACC especifica que hem d’anar amb especial compte durant les últimes hores de la tarda i les primeres del matí, moment en què es veuen més senglars que “tenen la tendència de creuar la carretera i sovint en venen més al darrere”. Assenyala un tram concret de la N-II, entre Malgrat de Mar i Tordera, on hi ha un pas de senglars. En aquest cas, cal extremar les precaucions, augmentar la distància de seguretat i reduir la velocitat. Si intuïm una figura a la carretera, el clàxon també pot servir per alertar a l’animal perquè no travessi, però com a conductors hem d’intentar frenar i, si no hi ha més remei, atropellar el senglar abans que girar bruscament i topar contra un altre vehicle.

Només al Maresme, es van produir 105 accidents de trànsit provocats per senglars en l’últim any, mentre que a la comarca veïna, La Selva, la xifra puja fins als 275, la més alta de Catalunya.

Comparteix el contingut!

Go to Top