En el que portem d’any, s’han fet 13 rodatges a Calella, mentre que l’any passat en van ser 10
La Roca Grossa i el Far, els escenaris de Calella preferits pels rodatges
El turisme de pantalla està en auge i podria ser una opció per desestacionalitzar el turisme
Rodatge de l'espot d'Anna de Codorniu, l'any 2020. (Foto: Calella Film Office)
Calella es promociona com a ciutat plató per reclamar l’atenció de les productores i que utilitzin els espais de la ciutat com a escenaris de tot tipus de produccions. Tot i que s’ofereixen una trentena de localitzacions, hi ha certs espais que es posicionen com els preferits de forma indiscutible: la Roca Grossa, el Far i la sala polivalent de la Fàbrica Llobet.
La Roca Grossa acaba de ser, de fet, protagonista de la campanya de Dior, que compta amb un anunci de televisió i les fotografies comercials. Aquesta campanya ha portat a Calella una estrella de Hollywood, Natalie Portman, una actriu guanyadora d’un Oscar. És dels més recents i encara no s’ha desvetllat quin és el producte que anuncia ni quan es podrà veure, malgrat tot apunta a que serà un anunci de perfum o de cosmètica i que la Roca Grossa sortirà als comercials de Nadal. Ja va passar l’any 2020 amb l’anunci de cava Anna de Codorniu, on va ser l’actriu espanyola Amaia Salamanca la que va rodar a la mateixa platja.
Aquest ha estat dels més recents, però a la platja més fotogènica de la ciutat s’hi fan rodatges tot l’any, des dels més professionals com és el cas de Dior i Massimo Dutti fins als institucionals, passant també pels rodatges fets per estudiants -va ser un dels escenaris, aquest mes de juny, de la campanya del Compromís per la sostenibilitat turística Biosphere de la Diputació de Barcelona i d’un curt fet per alumnes de l’Escac, l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya-. A més dels espots, també es demanda la Roca Grossa per sessions fotogràfiques -enguany, d’una marca nàutica de banyadors- i, fins i tot, per un videoclip de K-pop, el gènere musical que triomfa a Corea del Sud.
El far, un dels símbols de Calella, també és una localització apreciada i de les que més interès desperta, sobretot per aparèixer en produccions nacionals com el programa “La sobretaula”, de TV3, als informatius de la cadena pública catalana o a les campanyes turístiques del Maresme. A nivell local també ha estat l’escenari de videoclips d’artistes calellencs com “Lluna plena”, de Txell Lasheras, o “Ven a Calella”, d’Ali Renaciente.
Tanca el podi de localitzacions més sol·licitades la sala polivalent de la Fàbrica Llobet. Fent honor al seu nom, tant s’hi han rodat espots publicitaris de sucs, de cotxes i de productes digitals com tutorials de ioga per la marca de roba esportiva i de bany Oysho, de la firma Inditex. Malgrat encara ningú s’hi hagi llençat, la Fàbrica Llobet tindria un gran potencial per ser l’escenari d’una pel·lícula de por, especialment de nit.
L’últim rodatge s’ha fet aquest mateix mes d’octubre a la carretera d’Hortsavinyà, utilitzant la sinuositat de la via per un espot de cicloturisme i gastronomia. El refugi antiaeri del Parc Dalmau s’ha utilitzat per promocionar la ruta de la Guerra Civil al Maresme, al Cementiri Vell s’hi van enregistrar algunes escenes de la sèrie “Las invisibles” i la ciutat apareix també en un programa de televisió del Regne Unit, “A place in the sun”, el qual busca propietats immobiliàries per diferents clients arreu d’Europa.
Els espots publicitaris són la tipologia de rodatge predominant, malgrat també s’hi han rodat pel·lícules com “100 metros” o “Amics per sempre” o escenes de la sèrie de TV3 “Com si fos ahir”.
Creix l’interès per Calella
Poc a poc, l’interès de les productores per Calella va augmentant. L’any 2022 es van fer 10 rodatges , malgrat 4 més van demanar informació sobre localitzacions. Fins a finals d’octubre d’aquest 2023, són 13 els rodatges que s’han materialitzat, i 9 productores més han vingut a observar els espais, però finalment han optat per d’altres municipis.
Un dels reptes de la Calella Film Office, el servei que s’encarrega de gestionar els rodatges i informar de les localitzacions, és aconseguir que tots aquells que s’interessin per rodar a la ciutat, l’acabin escollint.
El turisme de pantalla, possible a Calella?
Aquest divendres, els representants de l’oficina de rodatges calellenca van participar en una jornada sobre la potencialitat del turisme de pantalla, en la qual també hi van assistir membres de la Maresme Film Commission i de diversos serveis de rodatges de Catalunya.
De fet, cada vegada està més en auge aquest tipus de turisme, on els fans de determinades sèries i pel·lícules visiten els espais on s’han rodat les escenes dels seus audiovisuals. Aporta, a més, un perfil de turista de més poder adquisitiu que fa despesa al territori, visitant i consumint al comerç i la restauració. Un altre avantatge és que permet la tan desitjada desestacionalització del turisme.
Un exemple és Joc de Trons, que es va rodar a moltes localitzacions de l’Estat -també al nostre costat, a Canet de Mar-, i que va posar al mapa localitzacions desconegudes com el cas del castell de Zafra, a Guadalajara, que va augmentar un 488% les cerques al portal turístic Tripadvisor.