El Consell Comarcal del Maresme reclama de forma urgent a la Generalitat recursos també per evitar la salinització dels pous i utilitzar aigua regenerada
El Maresme urgeix a la Generalitat actuacions per recarregar l’aqüífer de la Tordera
Calella ha entrat en fase d’emergència per estar inclosa en el sistema Ter-Llobregat, malgrat la major part de l’aigua que arriba és de la Tordera
L'any passat, l'ACA i el Consorci d'Aigües Costa Brava Girona va començar a aportar aigua regenerada al riu Tordera provinent de l'estació regeneradora de la depuradora de Blanes per recarregar l’aqüífer superficial i contribuir al manteniment dels nivells de pous d’ús agrícola i a la zona humida de la desembocadura de la Tordera.
El mes de març de l'any passat es va començar a aportar aigua regenerada al riu Tordera. (Foto: Generalitat)
La Generalitat ha decretat aquesta setmana la primera fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, que afecta més de 200 municipis de Catalunya. També a Calella, malgrat l’aigua que arriba als municipis de l’Alt Maresme procedeix majoritàriament de la dessalinitzadora de la Tordera i la potabilitzadora de Palafolls. Aquesta última extreu l’aigua de l’aqüífer de la Tordera, que també pateix les conseqüències de la sequera i cada vegada està més sec.
En aquest context, el Consell Comarcal del Maresme (CCM), l’organisme que gestiona el subministrament d’aigua a 11 municipis de l’Alt Maresme, també a Calella, ha reclamat al govern català i a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) la “tramitació d’emergència dels expedients d’aprovació i contractació de totes les obres i actuacions prioritàries” amb l’objectiu de “poder habilitar els mecanismes que permetin actuacions immediates per pal·liar els efectes de la sequera i posar a disposició dels municipis els recursos hídrics, incloses les actuacions per la regeneració d’aigua depurada, i aquelles que han de permetre recarregar l’aqüífer del Tordera”. Així ho ha sol·licitat en una moció que ha aprovat el ple del CCM, que també demana mesures per “evitar la salinització dels pous” que abasteixen aquests municipis.
El mateix text també urgeix a l’ACA “els mitjans econòmics que possibilitin aquestes actuacions per pal·liar els efectes de la sequera i posar a disposició dels municipis els recursos hídrics, incloses les actuacions per la regeneració d’aigua depurada”. Recentment, el Consell Comarcal ha inaugurat una planta pilot de regeneració d’aigua a l’estació depuradora de Mataró amb la que està fent proves per tal d’utilitzar-la per netejar els carrers i regar els parcs i jardins, entre altres usos com també el de recarregar l’aqüífer de la Tordera.
Però no és només la instal·lació de Mataró la que podria tractar l’aigua per destinar-la a usos no domèstics, sinó també les altres depuradores repartides per la comarca. De fet, a l’últim ple de l’Ajuntament de Calella, el regidor de Serveis Municipals, Josep Grima, va explicar que els permisos per utilitzar aquesta aigua regenerada provinent de l’estació de Pineda de Mar estaven encallats a la conselleria de Salut des del mes de juliol i va demanar al grup municipal d’ERC Calella que intercedís amb el govern català, també en mans d’ERC, perquè desbloquegessin aquest tràmit.
L’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) disposa d’un tractament biològic de biomassa sobre suport fix, amb eliminació de nitrogen. Una xarxa de col·lectors recull les aigües residuals de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Santa Susanna i les porta fins a l’EDAR, a través de dues branques principals de col·lector en alta. Aquesta xarxa presenta dotze estacions de bombament.
És aquesta estació depuradora (EDAR) de l’Alt Maresme, ubicada en una antiga pedrera a cavall entre els municipis de Pineda i Tordera, la que permetria recarregar l’aqüífer que subministra l’aigua a la majoria de municipis de l’Alt Maresme, sumada a la que arriba de la dessalinitzadora que es troba, des de fa més d’un any, al 100% de la seva capacitat.
Ampliació de la dessalinitzadora
Les obres d’ampliació de la dessalinitzadora són faraòniques, ja que es preveu crear una nova planta al costat de l’actual per valor de 287 milions d’euros que permeti quadruplicar la capacitat de la infraestructura. ERC Maresme ha denunciat recentment que el govern espanyol està “posant traves” a aquesta actuació “duplicant els tràmits tècnics endarrerint-ne l’ampliació”. No hi ha cap data fixada per l’inici de les obres, malgrat els republicans afirmen que “començaran pròximament”.
Mesures en emergència
Les mesures que han entrat en vigor amb la fase 1 d’emergència és que el consum màxim permès és de 200 litres per persona i dia, una quantitat que baixarà als 180 quan entri la fase 2 i als 160 en la fase 3. En el cas de Calella, es tracta d’una mena de dany colateral, ja que la ciutat ha estat inclosa per formar part del sistema Ter-Llobregat malgrat la quantitat d’aigua que arriba d’aquests embassaments és mínima.
De totes formes, segons el consum informat a l’ACA al mes de desembre, a la nostra ciutat no es va superar el màxim permès en la fase actual, ja que es van registrar 183 litres per persona i dia. La Generalitat preveu sancionar els ajuntaments que sobrepassin el llindar.
On si pot tenir una gran afectació és en el sector turístic, motor econòmic de la ciutat, ja que s’ha prohibit omplir les piscines; a excepció de les que s’utilitzen per la pràctica esportiva federada. Tot i així, alguns hotels de la ciutat han corregut a omplir-les abans que entrés en vigor l’emergència o ho estan fent de forma dissimulada per no quedar-se sense un reclam important pels turistes.
Altres mesures són la prohibició de regar les zones verdes, omplir fonts ornamentals i netejar els carrers amb aigua potable; no es permet tampoc utilitzar les dutxes de la platja -es calcula que l’estiu passat es van estalviar 4,5 milions de litres d’aigua- ni els actes amb aigua ni posar en marxa negocis que impliquin un gran consum d’aigua.
A més, s’està començant a reduir la pressió de l’aigua als municipis de l’àrea metropolitana que gasten més. Aquesta mesura no es preveu que afecti, pel moment, l’Alt Maresme, precisament degut a que l’aigua que arriba no prové en la seva majoria dels embassaments del Ter-Llobregat sinó de la Tordera.