Els Amics del Parc Dalmau volen impulsar una escola taller per als MENAs que es queden a Calella

Des de l’estiu, alguns dels menors que resideixen al centre Marisol col·laboren amb els Amics del Parc Dalmau en la neteja del pulmó verd de Calella. La motivació que mostren els joves fent les tasques de manteniment del parc ha portat a l’associació a demanar que els menors que es quedin puguin continuar fent tasques de neteja del parc que ben falta li fa.

Per posar-ho en marxa necessiten la complicitat del Departament de Treball, la DGAIA, l’Ajuntament de Calella i, fins i tot, el Departament d’Ensenyament. Fa anys, a la nostra ciutat es va organitzar una escola taller a la Fàbrica Llobet-Guri, en aquell cas a través de subvencions europees per a joves que volien aprendre l’ofici de paletes, fusters o electricistes. Els joves rebien formació teòrica i pràctica mentre desenvolupaven el projecte de la compartimentació de l’Hotel d’Entitats de la Fàbrica Llobet.

No seria la primera experiència d’aquest tipus a Catalunya. A les terres de Lleida, la Fundació Agricultors Solidaris i Unió de Pagesos està realitzant, des de 2017, una tasca semblant: han format professionalment ja a 147 menors no acompanyats tutelats per la DGAIA en la campanya agrària que es fa a l’estiu a Lleida i participen de la recol·lecta de fruita dels agricultors lleidetans.

Encara no se sap com es plantejarà administrativament, però des de l’entitat consideren que s’hauria de vehicular a través de l’Institut Bisbe Sivilla per tal que puguin tenir una formació completa en l’ofici de forestal. Aquesta iniciativa estaria emparada pel Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat i la DGAIA continuaria tutelant als menors. En aquests moments, uns 6 o 7 participen de les feines de conservació del Parc Dalmau. La majoria d’ells han estat tot l’estiu col·laborant al parc i, alguns, fins i tot han arribat a la majoria d’edat i se’ls ha aconseguit una pròrroga de 2 mesos perquè puguin quedar-se i no els deixin al carrer. La resta de menors seran traslladats a un altre centre

Uns 8 menors que actualment s’allotgen al Marisol es quedaran de forma permanent a Calella en un pis tutelat

Els Amics del Parc Dalmau consideren que un bon lloc on ubicar aquesta escola taller serien les antigues instal·lacions de l’escola Salicrú, actualment en desús.

Un exemple d’integració: en Mamadou 

En Mamadou Siradjo és un dels menors que s’allotgen al Marisol. Té 17 anys i a principis de gener en farà 18. Va néixer a Guinea Equatorial, però va créixer al Senegal, on jugava a futbol en un equip local. De fet, el seu somni és jugar a futbol. Per això, va decidir venir a Barcelona. Va viatjar al Marroc, des d’on va pagar una pastera per poder creuar l’Estret de Gibraltar.

Quan va arribar, ara fa 11 mesos, va estar un temps a un centre de menors a Huelva, on li van fer un NIE (Número d’Identitat Estranger), a més del passaport que ell ja tenia. Però ell volia venir a Barcelona i, quatre mesos més tard, va arribar. Porta a Calella des de que es va obrir el centre d’emergència a l’hotel Marisol.

En Mamadou té més recursos que molts dels seus companys: té un advocat que l’està assessorant perquè pugui quedar-se a la nostra ciutat. Perquè no sap si marxarà, juntament amb els seus companys. Explica que, quan els traslladen de centre, els hi diuen el mateix dia que han de recullir les seves coses.

En Mamadou va venir a Barcelona perquè el seu somni és jugar a futbol. Ara juga al Club de Futbol Calella, on s’ha integrat a l’equip

Però ell el que vol és quedar-se i poder jugar a futbol. Des de que va començar la temporada, juga amb el juvenil del Club de Futbol Calella, on és un més de l’equip. No és perd cap entrenament ni cap partit. Els seus companys el coneixen com “Ney”, abreviació de Neymar, per les seves habilitats amb la pilota.

En Mamadou ja té un certificat de castellà i, en breu, començarà les classes per tenir el de català. La il·lusió que mostra el jove a quedar-se a la nostra ciutat ha impulsat a una veïna de la zona de l’Hotel Marisol plantejar-se adoptar-lo.

Dels 60 menors que hi havia al principi, ara només en queden 30 que marxen amb comptagotes

El 31 de maig es va obrir un centre d’emergència per a 60 menors estrangers no acompanyats a l’hotel Marisol al xamfrà d’Angel Guimerà amb Sant Antoni. Una situació que va xocar als veïns de la zona per la falta d’avís. El primer període va ser conflictiu, els aldarulls eren constants tant entre els propis menors com amb els ciutadans. La inacció de les autoritats va fer que el conflicte anés agafant volada. De fet, la policia s’hi havia de personar cada dia.

A principis de setembre van marxar la meitat dels menors a Santa Margarida de Montbui i a Igualada. La DGAIA va anunciar la setmana passada que el centre d’emergència de Calella tancaria definitivament, pero a hores d’ara, ni els educadors ni els menors saben quan es farà efectiu el tancament. Fonts de la DGAIA han informat que els últims marxaran el pròxim diumenge 29 de setembre, tot i que el trasllat sembla que es retrassarà per motius logístics. Està previst que els joves marxin a un altre centre. No està tan clar: tot i que molts nois volen estudiar i preparar-se per tenir un futur, alguns causen problemes i, per això, els municipis són reticents a acollir-los.

2019-09-27T14:34:32+01:00 27/09/2019 | 09:48|Categories: Noticies|
X