Qui governa a l’Ajuntament de Calella?

Com tothom sap molt bé, als ajuntaments, normalment, governa el partit o partits que sumen un vot més que els que no estan al govern. Fins aquí s’entén, oi? A vegades, hi ha partits que governen sense tenir aquesta majoria, però ho poden fer perquè la resta de partits, degut a les diferències ideològiques, no es posen d’acord per sumar majoria, o simplement, són tant diferents, que deixen governar en minoria. Fins aquí, tot és normal i legal. Res a dir.

Però, què passa quan hi ha un empat entre els que governen i la oposició? Qui governa? A Calella tenim, actualment, una situació que respon a aquest model: JxCalella i PSC (PSOE), sumen 8 vots i ERC, la CUP i Comuns sumen també 8 vots. Si fos aquesta la situació, la governança seria complicada i tot (o gairebé tot) s’hauria de resoldre pel vot de qualitat que té l’alcaldessa. Però, ai las!! Resulta que hi ha un regidor, de Ciudadanos, que és el qui desfà l’empat. Aquest regidor és el que decanta els vots favorables cap al govern o cap a l’oposició. I, per tant, té –com es diu popularment-, la clau de la governabilitat al municipi. Ves per on!! Resulta que és el representant d’un partit nacionalista espanyol el que decideix, amb el seu vot favorable o amb la seva abstenció, qui guanya les votacions al consistori calellenc!! Un unionista que, pel que li he escoltat fins ara en les seves intervencions, presenta arguments que a vegades mostren una manca d’arguments (valgui la redundància) esfereïdora. Li he escoltat dir en alguna ocasió “com que és bo per Calella”…, i ja està, tot dit, tot argumentat. Uf, quin nivell. A veure, no puc dir que el que fa no sigui legal. Ho és, en tant que regidor que té un vot decisiu i l’administra com li plau o com el seu partit decideix. Però crec que seria bo que donés arguments més sòlids, la veritat…, ja que en alguna ocasió, sembla que ho faci simplement perquè li agrada més satisfer als qui estan al govern, que no pas per defensar conviccions pròpies.

Aquest panorama em porta a fer-me la pregunta: qui governa a Calella? Sé que l’alcaldessa té caràcter i li agrada fer les coses a la seva manera, a vegades sense consultar gairebé a ningú de l’oposició, i encara menys, al conjunt de la ciutadania. És la seva manera de fer. Ho respecto perquè és legal…, encara que no sempre comparteixo les seves decisions, ni les formes que utilitza. Però és l’alcaldessa de tots i com a mínim es mereix el respecte que té com a primera autoritat civil. En altres punts més ideològics vinculats a Catalunya, tenim molt en comú.

Però la situació em fa pensar en que caldria un gir. Ho he defensat a l’inici d’aquest mandat i ho seguiré fent fins que no canviï la situació: a Calella seria molt bo un govern de JxCalella i ERC. Seria una majoria estable i segura (10 vots sobre un total de 17), que representaria a la majoria de veïns del poble i que garantiria una línia d’actuació en defensa del procés clara i sense problemes. A més a més, uniria molt més a la ciutadania en uns moments en què resulta vital la unitat d’acció. Perquè em costa molt entendre com es pot governar amb els qui han defensat i defensen el 155 i un concepte centralista de l’estat, a més a més, d’acceptar la vergonya de la sentència que condemna a persones que lluiten per la democràcia i la llibertat i que no han fet res més que posar urnes i permetre que els ciutadans ens puguem expressar. No ho entenc, de veritat. I a més a més, que ara mateix hi hagi un representant d’un partit totalment decantat en contra de la sobirania de Catalunya, contra la llengua, contra l’escola i contra els mitjans de comunicació (entre altres coses) que sigui qui acabi decidint el què es pot fer o no, a la nostra ciutat. Em costa molt. Molt…, i per tant la pregunta: qui governa a Calella?

2019-11-03T10:17:38+01:00 03/11/2019 | 10:17|Categories: Àgora oberta|
X