El govern de Calella serà de Junts amb PSC o de Junts amb ERC

  • Buch mantindrà l’alcaldia amb el luxe d’escollir company de viatge on sona amb més força el pacte amb el PSC després d’un any i mig governant junts

  • Estimem Calella va a l’oposició tot i haver intentat impulsar un pacte alternatiu; la CUP i el PP no estaven a les travesses

2023-06-06T19:03:15+01:0006/06/2023|

Totes les meses electorals de Calella han tingut a Junts com a força més votada en aquestes últimes municipals, excepte en una de la Fàbrica Llobet, on ha quedat empatat amb els socialistes. El resultat li ha donat una majoria simple de 6 regidors, a 3 de la majoria absoluta per governar tranquil. Sigui quin sigui el resultat de les votacions del dia 17 de juny, moment en el que es constituiran els ajuntaments i donarà el tret de sortida a la nova legislatura, Buch serà alcalde. Ara però, té dues opcions per poder obtenir les majories necessàries per aprovars pressupostos: seguir governant amb Cindy Rando (PSC), amb qui les converses es mantenen en privat, o decantar-se per Xavier Ponsdomènech (ERC), qui ja s’ha postulat per ser el nou company de viatge públicament. 

Mantenir l’entesa entre Buch i Rando

Marc Buch i Cindy Rando han anat junts a la majoria d’actes dels últims mesos, des que van substituir als anteriors líders: Montserrat Candini (Junts per Calella-PDeCAT) i Josep Torres (PSC). Se’ls ha vist còmodes governant i pel tarannà dels socialistes, aquests no apunten a grans pretensions que obliguin a Buch a cedir.

Les dinàmiques dels partits a nivell comarcal també hi influeixen. Hores d’ara, el pacte Junts-PSC o PSC-Junts és el que s’està començant a materialitzar als municipis on la combinació de regidors ho permet, com el cas de Dosrius. Al mateix Consell Comarcal del Maresme també podria escollir-se aquesta fórmula. 

Tot i que fa quatre anys, amb el sentiment independentista molt més a flor de pell, l’entesa amb els socialistes es veia amb mals ulls des de les files independentistes, hores d’ara l’opinió pública l’ha normalitzat. A Calella ja fa vuit anys que una força independentista (primer CiU, després Junts per Calella – PDeCAT) pacta amb el PSC sense complexes. Així, l’acord que s’erigeix com el més viable és entre Junts i PSC

El pacte amb Ponsdomènech seria el primer acord independentista a Calella

A l’altra banda de l’escenari es produiria un pacte llegit sota l’òrbita independentista entre Junts i ERC, una fórmula que a Calella no s’ha donat mai. Xavier Ponsdomènech es postula per portar un canvi a Calella i es promocionen davant la fórmula continuista que, assegura, representa el PSC. S’han ofert a Buch i demà tindran una nova reunió, que podria ser un punt d’inflexió o un simple teatre per intentar tapar que Buch i Rando ja estaven compromesos des d’abans de les eleccions.

Esquerra és la segona força i té els mateixos regidors que el PSC, pel que amb Junts també tindrien majoria absoluta. Significaria el retorn dels republicans al govern; fins ara només han estat al capdavant amb Josep Basart com a alcalde (1999-2007) i de la mà dels socialistes de Josep Maria Juhé (2007-2011).

La CUP i el PP, fora de les travesses

Els dos partits més als extrems de l’Ajuntament, la CUP i el PP, no s’han inclòs en les diferents combinacions per formar govern. Tenen un regidor cadascun, igual que Calella en Comú Podem, pel que els partits majoritaris no els han necessitat. Estimem, l’única formació que fins avui havia intentat impulsar una coalició, no ha tingut èxit i també acabarà a l’oposició.

Els partits que quedin a l’oposició hauran de decidir si mantenen el tarannà que s’ha vist a l’última legislatura, on no han fiscalitzat prou i pràcticament no han mostrat el seu criteri, pel que s’han quedat sense visibilitat, o si opten per esgarrapar un cert protagonisme que els faci guanyar vots en les eleccions del 2027. Queden quatre anys, però la campanya ja hauria d’haver començat.

Comparteix el contingut!

Go to Top