És la Riera Capaspre una solució ideal pel mercat setmanal dels dissabtes?

  • El mercat del dissabtes està dividit en dues parts, per un costat les parades d’alimentació que continuen instal·lant-se a l’aparcament del Mercat. Per altra banda, la resta de parades que s’instal·len a la Riera Capaspre. Què passarà al final? Quina serà la ubicació definitiva de tot plegat?

Aquests dies estem vivint situacions complexes de distanciament social, les aglomeracions de persones no estan essent gens fàcils de gestionar. Aquest és el cas del mercat ambulant dels dissabtes, que estava situat a l’aparcament del mercat on els paradistes esperaven els clients que venien en massa a fer les seves compres setmanals.

Però amb el confinament, el mercat dels dissabtes va haver d’espaiar-se i, utilitzant pràcticament el mateix espai d’abans, només s’hi posaven les parades d’alimentació. Es limitava l’aforament i s’assegurava una distància mínima entre persones dins el recinte.

El confinament es va acabar, però les mesures de distanciament social han continuat. Un cop s’ha permès obrir les parades que no són d’alimentació del mercat dels dissabtes ha vingut el dilema on estem posats últimament: “on les posem?”, aquesta és la pregunta que es va fer el Comitè de Crisi creat per l’Ajuntament -ara ja dissolt-. La solució: situar les parades que no són d’alimentació a la Riera Capaspre, espaiant-les per evitar escurçar les distàncies socials i limitant l’aforament, en aquest cas, al mercat que s’instal·lava a la Riera.

Diuen que moltes de les coses noves que tenim aquests dies han vingut per quedar-se. Haurem de mantenir a partir d’ara sempre la distància social entre persones? S’haurà de quedar el mercat dels dissabtes dividit en dues parts? Es retornarà a l’aparcament del Mercat? Es traslladarà tot a la Riera Capaspre? Es mourà al Passeig de Mar? Són preguntes que es fan molts calellencs, també se les fan des de dins el consistori.

A totes aquestes preguntes també cal que tinguem present que en els propers mesos, si es compleixen els terminis, tindrem dos aparcaments menys a Calella. El del Mercat 2, que es convertirà en blocs de pisos -encara en venda- on es perdran 88 places, i el de l’Hospital 2, que es convertirà en el futur ALDI i que, mentre durin les obres, es perdran 127 places. Això són 215 places menys. Si a això li sumem que el mercat dels dissabtes elimina per un dia les 98 places de cotxes que ocupa i si tenim en compte que la nostra ciutat va curta d’aparcament: com es gestionarà això? Pregunta a l’aire. Hi ha previstes dues bosses d’aparcament noves, però no acaben d’omplir tota la necessitat. 

Amb tot això, també cal tenir en compte les opinions de tots els agents implicats, anem desgranant les possibilitats, sempre tenint present que la distància social entre persones sembla que ha vingut per quedar-se, si més no, una bona temporada.

Els paradistes

Els que s’han traslladat a la Riera Capaspre estan molt contents amb aquesta nova ubicació. Creuen que tenen molt més espai, és més àgil la seva instal·lació i creuen que els va millor pels seus calaixos. Els paradistes d’alimentació continuen al mateix lloc de sempre.

Els hotelers

El fet que el mercat dels dissabtes es pugui traslladar de forma definitiva a la Riera Capaspre és un impediment per ells. La Riera és la zona on transiten i paren els autocars que venen i van amb els turistes i els tours que munten els hotels de la zona turística adjacent. La instal·lació del mercat en aquesta zona faria impossible que es pogués utilitzar la Riera Capaspre com a lloc per circular, carregar i descarregar autocars durant els dissabtes al matí. Els hotelers consultats per CALELLA COMUNICACIÓ entenen la situació actual com un cas excepcional, a més fins ara no hi havia turisme degut al confinament, però no veuen clar que puguin conviure amb el mercat setmanal. A més, els dissabtes -i en general el cap de setmana- és quan més mobilitat turística hi ha.

Els clients

Hi ha clients que tenen opinions dispars, per un costat els que els hi cau més a prop la zona nova celebren que no hagin de caminar tant. A més consideren que és més ampli i està més ben ordenat. Els que viuen a la zona més a prop de Pineda preferirien tornar el mercat de productes que no són d’alimentació al mateix lloc on estaven abans. La majoria de clients del mercat són d’edat avançada. Destaquen que potser reubicarien parades cap a la Plaça 1 d’octubre i al capdamunt del carrer Sant Joan per ampliar espais. Tampoc veurien amb mals ulls traslladar les parades de roba i complements al Passeig Manuel Puigvert si convé.

Els paradistes de l’interior del Mercat Municipal

Si alguna cosa dona vida al Mercat Municipal permanent és el mercat dels dissabtes que, juntament amb el carrer Sant Joan, un o altre client acaba entrant-hi a comprar. Ara només s’hi ven verdura, fruita i peix, no hi ha més parades obertes, ni varietat. El Mercat Municipal no funciona, es diu des de dins i es diu des de fora. La reforma que es va fer per impulsar-lo ha estat en va perquè continua igual o pitjor. “El que passa és que llavors el mercat municipal tindrà els dies comptats”, diuen els opinadors al debat que CALELLA COMUNICACIÓ ha fet a través de les xarxes socials.

Així doncs, el dilema continua sobre la taula i la decisió final l’haurà de prendre l’alcaldessa Montserrat Candini, a qui li pertoca decidir com a cap d’àrea cap a on encara el futur del mercat dels dissabtes i què fer amb el Mercat Municipal.

2020-06-19T17:59:52+01:00 19/06/2020 | 17:44|Categories: Debat|
X