Aigua del mar bruta a partir del migdia

2020-08-18T19:20:51+01:0018/08/2020|

Els seguidors de CALELLA COMUNICACIÓ troben que l’aigua del mar està més bruta que altres anys. Apunten que és, precisament, l’any en el qual menys afluència de turistes hi ha. Afirmen que hi ha una escuma marró a tocar del bot de l’aigua i que han trobat fulles i matèria orgànica.

Les escumes es generen per processos naturals relacionats amb la degradació de la matèria orgànica del mar. Segons l’ACA, la seva presència a les aigües litorals està associada, majoritàriament, a processos de caràcter natural i no a episodis de contaminació de les aigües. La forma com es desenvolupen i la permanència de les escumes depèn de les condicions meteorològiques i de l’estat del mar, normalment persisteixen durant unes hores. Al litoral català se solen formar més escumes durant la primavera i tardor. Però hi ha altres substàncies que provenen de l’activitat humana i que són susceptibles de formar escumes al mar per l’efecte de les onades, són: els detergents i sabons d’ús domèstic i industrial, alguns àcids grassos i també material d’origen fecal.

Alguns seguidors fins i tot han tret objectes de plàstic força grans de l’aigua, com un casc d’obra i envasos.

Els més matiners asseguren que a primera hora del matí l’aigua està neta, però que cal anar entre les 6 i les 9 del matí. Més tard es comença a embrutir, i els que van per la tarda, mai la troben neta del tot. Per això, alguns es pregunten com pot ser que la platja de Garbí hagi obtingut el reconeixement de la Q de qualitat.

Les auditories de la “Q de qualitat” asseguren que la seva prestació del serveis a les platges és garantia de qualitat, seguretat i professionalitat. Tot això per assegurar als clients la millor experiència turística possible. Però no té res a veure amb la qualitat de les aigües del bany. Calella també té la bandera blava que dona la Fundació Europea d’Educació Ambiental a les platges i ports que compleixen una sèrie de requisits ambientals i d’instal·lacions. Però no té a veure amb l’estat de l’aigua del mar de forma directe. L’Agència Catalana de l’Aigua és la responsable de realitzar durant la temporada de bany el control de la qualitat de les zones de bany. En fa una valoració diària que es pot consultar al seu web.

Expliquen que durant els primers dies de desconfinament, quan es va poder anar a la platja, estava neta, però que des del juliol cap endavant la majoria de dies ha estat bruta. Una seguidora, en trobar sempre l’aigua bruta, explica que va trucar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que li van dir que eren restes biològiques.

Els que han respòs al debat que s’ha generat a les xarxes socials consideren també que hi ha algunes zones on està especialment bruta, com la platja de les Roques o el Rocapins.

Per altra banda, els mucílags són substàncies orgàniques de textura viscosa, semblant a la goma, que contenen alguns vegetals. Els produeix el fitoplàncton marí, se’ls considera algues microscòpiques. Els mucílags poden tenir coloracions diverses (marronoses, groguenques, verdoses, etc…), ser més o menys densos i tenir dimensions molt variables. A la superfície de l’aigua pot tenir una olor intensa com a conseqüència de la presència de matèria orgànica viva o en descomposició. Arrosseguen i acumulen qualsevol element o residu que floti en l’aigua (plàstics, fustes, hidrocarburs, etc…).

I els emissaris submarins?

Els emissaris submarins són infraestructures subaquàtiques que permeten abocar al mar les aigües de sortida de les plantes de tractament d’aigües residuals. Normalment, els emissaris estan situats mar endins, cap a uns dos quilòmetres de la costa. A la seva sortida, majoritàriament hi ha contingut orgànic fecal juntment amb altres substàncies. Aquestes aigües provinents dels emissaris, junt amb la salinitat de l’aigua del mar, la temperatura, la radiació ultraviolada i els corrents marins, contribueixen en el procés físic, químic i biològic per neutralitzar els efectes de l’impacte ambiental.

Per tant, amb l’efecte de tot el contingut orgànic que disposa el mar provinent del mateix medi i del que hi aportem externament, junt amb els mucílags, són la principal font de les escumes que es veuen gairebé cada dia a la costa calellenca.

L’estació depuradora d’aigues residuals de l’Alt Maresme dona servei a Calella, Pineda de Mar, Santa Sussanna, Palafolls i Malgrat de Mar. Té la desembocadura al litoral de Pineda de Mar. A Sant Pol hi desemboca l’estació depuradora d’aigües residuals de Sant Pol de Mar que dona servei a Sant Pol de Mar, Sant Cebrià de Vallalta i Sant Iscle de Vallalta.

Comparteix el contingut!

Go to Top