El Govern improvisa modificacions urbanístiques per permetre l’Aldi i habitatges

  • La descoberta del jaciment romà del Mujal ha impactat a la ciutadania
  • El projecte de l’Aldi s’ha cuinat amb calçador. Primerament se li treuen els usos residencials per incloure-hi el comercial i sanitari i després s’hi tornen a incloure els residencials. Tot plegat abans de la construcció del supermercat, que per molts comença a ser un error al veure les restes romanes del Mujal al descobert.

2021-04-23T16:48:01+01:00 23/04/2021|

El darrer capítol -que no serà l’últim- de la construcció de l’Aldi es una modificació urbanística que s’ha portat de pressa i corrents al ple d’aquest mes d’abril per permetre que la constructora pugui preveure pisos al damunt del futur supermercat. El Govern municipal, en un intent de donar-li un ús al dret de volada ha decidit incloure-hi l’ús residencial i projectar-hi 32 pisos sense finançament.

El Govern transmet sensació d’improvisació amb el ball de modificacions del POUM: mentre que al 2019 es canviava l’ús residencial per usos comercials i sanitaris, ara s’ha tornat a modificar per incorporar els usos residencials. La primera intenció del Govern era traslladar el CAP al damunt de l’Aldi, però no van comptar amb la negativa de Salut, tot i que la consellera, Alba Vergés, ja ho advertia en campanya electoral municipal. La pressa per tirar endavant la construcció del nou supermercat els va jugar una mala passada.

En dos anys, els tècnics han hagut de fer dues modificacions gairebé contràries a la mateixa zona. Això suposa un desgast econòmic, temporal i també del personal de l’administració. Es va treure l’ús residencial per incorporar-hi l’ús comercial per incloure-hi un gran establiment comercial, usos sanitaris i educatius i ara s’hi han incorporat, altre cop, els usos residencials.

En l’acord entre l’Ajuntament i la cadena de supermercats Aldi constava que el consistori es quedaria el dret de volada, en concret 2.800 m2, o el que és el mateix: tres plantes sobre el supermercat, una d’elles amb menys superfície. En aquest espai, el Govern hi vol construir pisos de lloguer assequible, però per fer-los, haurà de buscar finançament per construir-los. Per ara, estan en contacte amb l’Institut Català de Finances (ICF). Si es decanten per aquesta opció seria Gestvia qui demanaria el crèdit, ja que l’ICF finança empreses. Pel que fa a la gestió, podria ser Hàbitat Solidari qui se n’ocupés. Ara per ara, no hi ha crèdit per la construcció.

De totes maneres, el Govern no va demostrar que els pisos siguin una prioritat, ja que no tenen previst fer-los a curt termini, pot ser que ni tan sols estiguin fets aquesta legislatura. Una de les causes podria ser la inversió que suposarà, tenint en compte que el projecte estrella de la legislatura és el pàrquing del darrere de Can Saleta, condició indispensable per l’ampliació tan esperada de l’Hospital. Això pot portar a que es construeixi l’Aldi i, més endavant, els pisos.

La modificació del POUM s’ha de realitzar per refer els plànols del supermercat que s’han de fer un cop es tingui clar com queda la planta soterrània 2, on s’hi podran visitar les restes arqueològiques. Al mateix temps, el fet que al seu damunt no hi vagi un equipament sinó habitatges fa canviar els plànols de canalitzacions de l’edifici i amb el supermercat obert és molt més complicat.

Segons el Pla local d’habitatge de Calella, que data del 2017, la nostra ciutat té entre 385 i 460 pisos buits. Precisament Calella en Comú no creu que el damunt de l’Aldi sigui la zona més idònia per ubicar-hi habitatges i van aixecar la proposta de fer un aparcament al damunt per evitar la construcció de l’aparcament de Can Saleta. El Govern, però, no ho veu clar.

Jaciment romà: al descobert o soterrat?

Les prospeccions prèvies a la construcció del supermercat han destapat el bon estat de conservació del jaciment. Aquestes restes han impactat a gran part de la població i els arqueòlegs de la Generalitat n’estan estudiant la importància del centre productor d’àmfores del Mujal. Molts curiosos s’han acostat per veure, entremig de les valles, l’estat del descobriment.

Mentre el Govern assegura que aquestes restes quedaran visibles a través de l’aparcament soterrani de l’Aldi, l’oposició no ho veu tan clar. El debat de la sessió del ple es va centrar en les restes arqueològiques: mentre la CUP intentava, en un últim intent desesperat -i previsiblement fallit-, bloquejar la construcció del supermercat, ERC demanava que, com a mínim, es museïtzi bé, ja que el fet que estigui soterrat li treu importància.

El ple va desestimar la moció de la CUP que demanava aturar la construcció de l’Aldi i revertir la modificació del POUM que facilitava la seva instal·lació. Davant el perjudici que això suposaria per la cadena alemanya, els anticapitalistes proposaven estudiar solucions com la possible permuta de terrenys i buscar subvencions supramunicipals.

Per les excavacions per descobrir el complex arqueològic i la museïtzació, Aldi aportarà 300.000 euros. La resta, quantitat que encara no s’ha quantificat, haurà d’anar a càrrec dels pressupostos públics.

La primera data en que es va conèixer l’existència d’aquest jaciment arqueològic juntament amb el Roser i el Toyca va ser el 1981. Però no va ser fins a principis d’aquest segle que es va conèixer que la zona del Mujal -on hi anirà l’Aldi- també hi havia restes romanes arran de l’intent de construir-hi una cinquantena d’habitatges. Aquest jaciment ha estat objecte d’un estira i arronsa al llarg de 20 anys. Va ser en els treballs preparatius de les obres que es va començar a revelar que hi havia unes restes que calia estudiar. En aquell moment, però, el projecte de construcció del bloc de pisos es va aturar i durant uns anys, va estar estancat.

Més tard, van tornar a engegar converses pel terreny, amb la idea de fer una plaça on es pogués veure el complex arqueològic. Els pisos projectats s’anaven a fer de tal manera que no interferissin amb les restes. La crisi econòmica de la bombolla urbanística va aturar-ho de nou.

Davant la falta d’aparcament a la ciutat i amb el pàrquing de l’Hospital saturat, Gestvia va llogar el terreny l’any 2012 per construir-hi un nou aparcament, el de l’Hospital 2. Per fer-lo, van tapar de nou les restes romanes que havien quedat al descobert per tal de conservar-les. L’aparcament ha estat desmuntat a principis d’aquest 2021 per construir-hi un supermercat.

Més modificacions del POUM 

A banda de la modificació per permetre la construcció de pisos al damunt de l’Aldi, també es van aprovar canvis en els usos de Can Saula, que serà un centre cívic amb espai de museu, i en la fondària edificable en l’illa de cases entre Indústria, Costa i Fornaguera, Bruguera i Església.

El POUM data del 2005, tot i que s’han anat fent modificacions. Les aprovades ahir de forma inicial estaran un temps a exposició pública. També s’haurà d’informar als pobles limítrofs i tenir el vist-i-plau d’Urbanisme de la Generalitat.

X