Calella en Comú proposa ubicar l’aparcament de l’Hospital damunt del futur Aldi

Els operaris estan traient la sorra de sota de l’antic aparcament de l’Hospital 2 per anivellar-lo

  • Proposen aprofitar el dret de volada per fer-hi tres plantes d’aparcament amb accés directe des de la carretera d’Hortsavinyà. Consideren que la proposta és més econòmica, més rentable i respectuosa amb les runes romanes.

2021-02-22T11:59:10+01:0021/02/2021|

L’Ajuntament disposa de tres pisos -dues plantes senceres i mitja amb una terrassa- de dret de volada damunt del futur supermercat. Mentre el Govern proposa construir-hi pisos de lloguer assequible, els comuns plantegen aprofitar per posar-hi l’aparcament de de l’hospital i conservar tal com està l’actual zona on estacionen dels sanitaris, darrera de Can Saleta, on està previst construir-hi un aparcament nou.

L’acord per la modificació urbanística de la zona de l’antic aparcament Hospital 2 i que van aprovar JxC, PSC i Cs inclou que el consistori té dret a construir tres plantes per damunt del supermercat i destinar-lo a usos sanitaris. El govern va oferir aquest dret a l’Hospital per fer-hi l’ampliació però el Departament de Salut no ho volia. 

Segons els comuns, la seva proposta té millores respecte el projecte d’aparcament que es vol fer al darrera de Can Saleta. Concretament, ajudaria a descongestionar la carretera N-II ja que l’accés a la zona d’estacionament de cotxes es podria construir des de la carretera d’Hortsavinyà, que podrà ser accessible a través de la futura nova sortida Calella Sud de l’autopista C-32.

Està previst en el Pla de Mobilitat del Maresme que l’autopista C-32 tingui un nou accés Calella Sud que permetria descongestionar la N-II. Si l’accés a aquest aparcament es construeix des de la carretera d’Hortsavinyà, permetrà treure trànsit ja que els cotxes hi accediran directament sense haver d’anar a la N-II. 

Al mateix temps, Calella en Comú creu que la construcció d’aquest aparcament damunt el supermercat tindria un preu inferior a la proposta que van presentar la Generalitat i l’Ajuntament. La construcció de l’aparcament, que l’ha de finançar el consistori calellenc, té un cost aproximat de 2,5 milions d’euros i, per dur-lo a terme caldrà expropiar l’Hostal Univers, incrementant en 500.000 euros el seu preu total. Els comuns preveuen que es podrien guanyar unes 200 places d’aparcament en dues plantes tancades i una a l’aire lliure a un cost inferior per plaça i amb menys cost d’amortització.

El protocol signat entre l’Ajuntament i el Departament de Salut descriu que ambdós organismes han de cedir terrenys per a l’ampliació del centre sanitari i la construcció del nou aparcament. L’Ajuntament -o l’empresa municipal Gestvia- haurà d’assumir el cost de construcció -i iniciar-ne les obres aquest 2021- . El Departament de Salut es farà càrrec de l’ampliació de l’Hospital.

Calella en Comú ha presentat aquesta proposta a la reunió de la comissió informativa d’aquesta setmana prèvies al Ple Municipal que ha de debatre el pressupost del 2021. Uns comptes que preveuen una reserva de 525.000 euros per l’expropiació de l’Hostal Univers i la redacció del projecte de l’aparcament de Can Saleta (15.125 euros).

Ni la proposta de pressupost de l’Ajuntament ni el de Gestvia -aprovat fa un parell de setmanes- preveuen cap partida específica per la construcció de l’aparcament, més que la reserva per l’expropiació de l’hostal. Caldrà fer una modificació, a posteriori, dels comptes de l’Ajuntament o endeutar Gestvia per finançar-lo.

Per altra banda, les obres per la construcció de l’Aldi ja s’han iniciat. En aquests moments, els operaris ja han retirat l’asfalt de l’antic aparcament Hospital 2 i ara estan traient sorra per fer el forat i l’anivellament.  

El fet que hagin començat ja les obres dificulta aquest canvi d’última hora ja que caldria fer un replanteig del projecte constructiu. També en variarien els costos dels contractistes privats.

Les runes romanes

Sota l’edifici del futur ALDI, a la planta -2, es podran veure unes runes d’una antiga vila romana del Roser. Es tracta d’un jaciment que es podrà visitar envoltat pels cotxes de l’aparcament.

Calella en Comú creu que, aprofitant el dret de volada damunt l’edifici de l’Aldi per fer-hi l’aparcament de l‘Hospital, millorarà la qualitat de l’exposició d’aquestes runes romanes ja que a l‘ampliar-ne les places d’aparcament no caldrà sobresaturar de cotxes el subterrani -2.

Més espai lliure a la zona

Amb aquesta proposta també queda lliure la part del darrera de l’Hospital, l’actual aparcament dels sanitaris. Aquest espai es podria utilitzar, si convé més endavant, per més equipaments públics.

Comparteix el contingut!

Go to Top