Preparats per la cassolada per la seguretat

  • Els veïns han convocat una cassolada diària a partir d'aquest diumenge
  • Els veïns de La Bruna, indignats, volen que s’acabi amb els problemes de la falta de seguretat i demanen que s’apuntin a la cassolada calellencs de tota la ciutat per cridar l’atenció als representants polítics i a la justícia.

2021-05-15T18:53:20+01:0015/05/2021|

Deia Martin Luther King: “No em preocupa el crit dels violents, dels corruptes, dels deshonestos, dels sense ètica; el que més em preocupa és el silenci dels bons”. Aquesta és, en part, la sensació que tenen els veïns i veïnes de La Bruna al comprovar com les autoritats locals no escolten les seves reivindicacions. Aquest és l’objectiu de la cassolada que començarà demà diumenge dia 16 a les nou de la nit i que preveuen fet cada dia fins a solucionar el problema de la seguretat. Demanen accions judicials i efectives ja.

Només aquesta setmana, la Policia Local i els Mossos d’Esquadra han hagut d’anar-hi en diverses ocasions. Últimament s’han produït robatoris de telèfons mòbils amb agressió i llançament de pedres a vehicles i vianants. Els delictes es produeixen en el moment que no hi ha forces de seguretat i els afectats són els pocs turistes que tenim a la ciutat que no coneixen el que passa al carrer Diputació. Els comerços de la zona també estan afectats.

El Govern municipal veia en la reivindicació veïnal un “intent d’instrumentalització per l’extrema dreta per fer augmentar més la crispació social”. Això va fer recular els veïns de manifestar-se com havien acordat inicialment i iniciar una altra acció en la qual cap partit polític en pogués prendre part: una cassolada. La cassolada permet fer soroll sense mostrar cap cara, sense exposar-se a ser titllat de pertinença a cap moviment polític i, el més important, sense ser reconegut pels malfactors.

L’Associació de Veïns Calella Centre es va desmarcar de la manifestació per considerar-la marcadament política, però en canvi dona suport a l’acció de la cassolada i la fa extensiva a tota la ciutat.

Els veïns que lideren les accions reivindicatives han manifestat sentir-se sols i sense suport dels representants polítics municipals. Des que s’han queixat obertament de la situació que viuen cada dia, cap de les forces polítiques al consistori ha intentat posar-se en la seva situació, ni tan sols visitar la seva zona, diuen. Fins i tot han rebut alguna hostilitat amb els actes informatius de l’acció veïnal. El Govern municipal considera que els veïns estan exagerant amb les seves reivindicacions. Per tal de coordinar-se, han creat una pàgina a les xarxes socials que ja aglutina unes 500 persones.

 L’intent de manifestació va fer moure fitxa a l’alcaldessa que va organitzar una Junta Local de Seguretat -amb l’assistència de Mossos, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Local-. De les conclusions de la Junta en sortia un reforçament policial a la zona -que hi és quan els veïns truquen al 112 per demanar ajuda o quan han estat testimonis d’un acte delictiu.

Però amb això no n’hi ha prou, els veïns descriuen que no poden passar pel carrer Diputació i que constantment es produeixen baralles, agressions i robatoris amb violència al davant mateix de l’edifici ocupat. Els malfactors corren a l’interior de l’edifici un cop han comès l’acte. A més a més, també els intimiden a ells mateixos quan surten als balcons i finestres per comprovar què passa. Reben atacs i amenaces. La situació és insostenible.

Els afectats no entenen com no es pot fer res més que esperar a la justícia quan, a Mataró, fa unes setmanes l’alcalde (PSC) a través d’un decret va aconseguir realitzar un desallotjament exprés d’un edifici amb la Policia Local i una intervenció judicial ràpida. En el decret, l’alcalde exposava que no s’hi podia viure al tenir problemes d’insalubritat i riscos d’habitabilitat degut a la deficiència de la instal·lació elèctrica. Tot això ho recull un protocol que l’Ajuntament de Mataró va aprovar. Només cal l’informe d’un tècnic municipal.

L’Ajuntament de Mataró es va dotar d’un protocol propi que facultava la Policia Local per poder procedir a desallotjaments si hi ha informes que indiquen que l’ocupació suposa un risc per a les persones, sigui a nivell de deficiència estructural, insalubritat o riscos d’habitabilitat i aquest risc no és subsanable. Llavors es procedeix al desallotjament per qüestió de seguretat.

A més, el Ministeri de l’Interior del Govern espanyol va aprovar un protocol al setembre de l’any passat  que instava a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a actuar amb agilitat davant les ocupacions i dur a terme el “desallotjament immediat sense la necessitat de demanar mesures judicials en cas de delicte flagrant”. Els veïns entenen que poden aplicar aquest procediment si s’hi mantingués la policia tot el dia en el seu carrer fins que la mateixa autoritat reconegui, in flagranti, un delicte.

Si l’edifici ocupat es tracta d’un hostal i, per tant, no disposa de llicència municipal d’activitat i tampoc es considera habitatge al no disposar de cèdula d’habitabilitat, a més a més, s’hi estaria realitzant una activitat il·legal. Per altra banda, els gestors de l’antiga Bruna també denunciaven que no tenien accés a l’aigua potable i se sap que l’electricitat està punxada amb el possible risc d’incendi per la precarietat de la situació. Amb totes aquestes deficiències, consideren els veïns, es podria actuar amb més mà dura des del consistori per aconseguir desallotjar els seus ocupants i acabar amb el problema de la convivència.

Veïns decebuts amb els partits polítics

Els veïns consideren que els partits polítics municipals no han fet res per revertir aquesta situació. Es mostren descontents i consideren que estan oblidats. Saben que a la zona hotelera hi viu permanentment poca gent i que la majoria d’habitatges són segones residències durant el cap de setmana.

La cassolada, que es començarà a fer demà diumenge a les nou de la nit, respon a l’intent desesperat d’uns veïns que viuen amb por. Tenen neguit quan escolten com dia rere dia als voltants del número 30 del carrer Diputació algú es queixa amb veu alta d’un robatori o una agressió i demana ajuda. “Nosaltres, des del nostre grup de veïns seguim essent totalment apolítics i així seguirem per aconseguir el nostre únic objectiu: retornar la seguretat a la nostra llar, Calella”, publiquen a les xarxes socials.

Constaten que en el ple de setembre passat, el grup municipal de Ciutadans va portar a debat una moció per l’elaboració d’un pla municipal en contra de les ocupacions il·legals en el context de la situació que ja s’estava entreveient a La Bruna. La moció incidia en reforçar la seguretat en les zones on es detectaven ocupacions i problemes de convivència i obligava a augmentar la presència policial en les zones afectades. La moció va ser aprovada al ple amb el vot dels partits que formen el Govern municipal (Junts per Calella i PSC) i Ciutadans. Però no es va desenvolupar.

La resta de partits polítics de l’oposició (ERC, CeC i CUP) es van limitar, fa uns mesos, a dir que es respectin el drets de tots els veïns de la ciutat a viure amb tranquil·litat i a no sentir-se insegurs. També es preocupaven pels inquilins que quedaven a l’edifici després d’haver recol·locat les famílies més vulnerables.

Comparteix el contingut!

Go to Top