Can Salom compleix 125 anys des que va rebre la seva llicència de cafè

  • La família Salom regenta la Sala Mozart des de fa un segle

La Sala Mozart va rebre la llicència de bar l'any 1896, una data que han volgut col·locar a la part alta de la façana

  • Des dels seus inicis, Can Salom, també conegut com Sala Mozart, ha estat molt vinculat a la cultura. Per la sala de teatre i pel seu bar han passat persones amb tot tipus d'ideologies.

2021-07-01T12:41:30+01:0001/07/2021|

Avui, 1 de juliol, es compleixen 125 anys des que Can Salom va aconseguir la seva llicència de cafè. El bar, regentat actualment per Arcadi Lluís Salom seguint la tradició familiar que va començar el seu avi, compta amb entre 4 i 5 treballadors. Per commemorar l’efemèride, durant tot el dia conviden als calellencs a prendre un cafè i, ben específicament, als músics de la ciutat a tocar els seus instruments. També han col·locat a la façana l’any que van aconseguir la llicència.

Can Salom es coneix també com a Sala Mozart, però al principi no tenia cap d’aquests dos noms. Es deia La Constància, que va ser el que va aconseguir la llicència de cafè calellenc l’any 1896, però no se sap exactament qui era el propietari en aquella època. L’edifici és anterior: es tractava d’una casa pairal d’aproximadament el segle XVIII, de la qual encara es conserven balconades i portes.

Can Salom es troba situat al carrer Església, el més transitat de la ciutat. Tampoc ha tingut sempre el mateix nom, durant un grapat d’anys va ser el carrer Prat de la Riba.

A principis del 1900 hi havia una gran competència entre els casinos de Calella. Des de La Constància, que ja representaven obres de teatre però volien diferenciar-se de la seva competència, van demanar-li a Claudi Salom, avi de l’actual propietari, que dirigís una sarsuela. Salom, director d’orquestra de professió, havia arribat a la ciutat feia poc i s’havia instal·lat al Centre Obrer del carrer Miquel Cuní, on feia teatre i projectava cinema. Al davant hi va crear una acadèmia de música.

La sarsuela que Salom va dirigir va omplir la sala, aconseguint un gran èxit. Això el va portar a decidir representar una sarsuela d’una gran complexitat, Marina, amb artistes calellencs. L’anècdota de la funció, explica l’Arcadi, va ser que els actors se sabien les cançons però no el text de l’espectacle. Era a principis dels anys 20. Per les mateixes dates, La Constància va passar a mans de Claudi Salom.

L’activitat cultural va continuar: es feien tres sarsueles curtes i es projectaven dues pel·lícules. Aquest cap de setmana, el Cor i Orquestra Simfònica Harmonia representarà La Tabernera del Puerto, una sarsuela que es va poder veure a la mateixa sala l’any 1940, poc després de la Guerra Civil.

Pocs anys després que La Constància aconseguís la llicència de cafè, va començar a projectar pel·lícules. La data que consta com a inici del cinema és el 1904, tot i que és probable que hagués començat abans. No va ser gaire més tard del 1895, quan es va fer la primera projecció cinematogràfica de la història al Salon Indien de París.

Can Salom no ha estat únicament un centre cultural. A la sala del primer pis es va crear la seu a Calella de la Lliga Regionalista de Francesc Cambó. Però el cafè no es casava amb cap ideologia i hi van passar persones de tot tipus: des de franquistes a anarquistes, passant per sindicalistes. També va utilitzar-se com a espai per recaptar sang per les Brigades Internacionals.

En un moment de tertúlia una nit dels anys 60, un grup de persones va formar l’entitat Círculo Artístico Calellense. Van decidir fer un concert al mes i una sarsuela o una òpera per la Festa Major. 

L’any 1953, la companyia de Claudi Salom va posar en escena l’última sarsuela: Cançó d’amor i de guerra. El bar continuava regentat per la família Salom i fins a dia d’avui ha seguit a la família. Maria Teresa Salom, mare de l’actual propietari, s’encarregava de la venda d’entrades però també pujava dalt de l’escenari.

La sala de teatre i cinema passa a ser municipal

L’any 2014 va arribar a un acord amb l’Ajuntament perquè la sala seguís endavant com a centre cultural, remarca l’Arcadi Lluís. En cas contrari, no l’hagués cedit. Però en vista de les grans dificultats que passaven teatres i cinemes, que no paraven de tancar, va pensar que la millor opció per la seva continuïtat era que l’Ajuntament se’n fes càrrec. Va ser el consistori el que va donar el nom oficial de Centre Cultural Can Salom. La Sala Mozart mai ha deixat d’estar vinculada a la cultura. 

Arcadi Lluís Salom, actual propietari de Can Salom

La intenció de l’Arcadi de cara al futur és actualitzar el bar. “Igual que hi ha hagut diverses transformacions, tinc ganes de posar-ho al dia, però mantenint l’esperit”, explica. Des dels anys 80 que està intacte, però és probable que, pròximament, comenci a fer petits canvis.

Comparteix el contingut!

Go to Top