MOBILITAT

El nou ramal Calella Sud connectarà l’autopista amb la Riera Capaspre

  • Calella i Pineda, beneficiades amb nous accessos a l’autopista

  • El Maresme postpeatges permetrà pacificar la N-II, sobretot a l’Alt Maresme

El nou enllaç Calella Sud serà la sortida 120 de la C-32

  • Amb motiu de l’alliberament dels peatges, la Generalitat ha ordenat la redacció d’un estudi de mobilitat al Maresme per comprovar com afectarà tant a l’autopista com a la carretera nacional. Aquest document detalla la creació d’un nou accés a l’autopista des de la Riera Capaspre i planteja la pacificació de la N-II gràcies al traspàs de trànsit des de la carretera cap a l’autopista sense peatges.

2021-08-28T08:56:04+01:0028/08/2021|

La Generalitat ha donat a conèixer els resultats de l’estudi de mobilitat postpeatge i la seva afectació tant sobre l’autopista C-32 com sobre la carretera N-II. Com ja avançava CALELLA COMUNICACIÓ, el document contempla un nou ramal d’accés a l’autopista des de Calella, que connectarà amb la part alta de la Riera Capaspre. Segons els plànols presentats pel departament de Territori, passarà pel mig del Parking Bus Car La Plana. També tenen previst construir una rotonda en aquest punt de la riera.

Ahir divendres, el vicepresident del govern, Jordi Puigneró, que també és conseller de Polítiques Digitals i Territori, va presentar a Mataró als representants dels ajuntaments maresmencs l’Estudi sobre la Mobilitat del Maresme. Les explicacions més técniques van anar a càrrec del secretari general del Departament de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, i d’Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat.

L’estudi preveu sis nous enllaços a la C-32 a Alella/Masnou/Teià, a la carretera de Teià, a Premià, a Cabrils/Vilassar, a Canet/Sant Cebrià de Vallalta i a Calella. El nou accés de Calella Sud -situat al quilòmetre 120 de l’actual autopista- permetrà sortir de la nostra ciutat per anar en direcció Barcelona i entrar-hi a Calella des d’aquest sentit. Les persones que vulguin anar cap a Girona o que vinguin de Girona hauran de seguir utilitzant l’accés pel Rierany dels Frares.

La zona sud de la ciutat es beneficiaria d’aquest nou ramal al qual s’hi accedirà a través d’una nova rotonda situada a la part alta de la Riera Capaspre, just a l’alçada del carrer Ramon Llull i del Camí de Valldebanador. La Generalitat calcula que hi passarien uns 8.000 vehicles al dia. Però qui més rendiment trauria d’aquest nou accés serà el supermercat Mercadona: tant per entrar com per sortir de l’autopista, la majoria de cotxes hi passaran pel davant.

També serà molt més senzill arribar fins a l’Hospital Sant Jaume, ja que no caldrà creuar la ciutat per carretera havent de parar als semàfors. Les ambulàncies que traslladin pacients a hospitals de Barcelona o de Mataró també podran anar més ràpid.

L’estudi també preveu complementar els enllaços que ja existeixen a Sant Andreu de Llavaneres per anar i venir des de l’Alt Maresme i a Pineda/Santa Susanna per anar i venir de Barcelona (actualment només es permet des de Girona).

Es podrà anar i tornar de Barcelona per la sortida 124 a Pineda/Santa Sussanna

Pineda de Mar comparteix accés a la C-32 amb Calella al Rierany dels Frares, però també té un accés nord per anar en direcció Girona o tornar també des del nord. La Generalitat planeja completar aquest ramal per crear un nou pas per tal de poder anar i tornar de Barcelona. 

Últims dies de peatges

Per la construcció del nou accés Calella Sud encara no hi ha data, però estem a les portes d’una fita reclamada històricament per la comarca: l’alliberament dels peatges. La nit del 31 d’agost serà l’últim moment que caldrà pagar per circular per l’autopista del Maresme, ja que a les 00h s’aixecaran les barreres.

La gratuïtat dels peatges farà innecessàries les cabines. Per tal que no suposin una molèstia al trànsit, la Generalitat preveu demolir-les en un termini de sis setmanes. Un cop s’aixequin les barreres, es deixaran 4 cabines obertes per sentit per absorbir el trànsit, senyalitzant la obligatorietat de reduir la velocitat a 30km/h.

Objectiu: pacificar la N-II

  • Amb l’alliberament dels peatges de la C-32 es preveu que es pugui reduir sensiblement el trànsit a la N-II, sobretot a l’Alt Maresme, i amb això arribi l’esperada pacificació d’aquesta via que transcorre per l’interior dels pobles.

La Generalitat preveu que l’alliberament de l’autopista suposi un augment del 18% del trànsit entre Calella i Pineda a la C-32, en detriment de la N-II, on calculen que disminuirà un 17%. Actualment, a l’Alt Maresme passen més cotxes per la carretera que per l’autopista, un fet que es vol invertir amb l’objectiu de pacificar la N-II. L’estudi de mobilitat planteja fer-ho en diferents fases i adaptat a les característiques de cada tram.

Segons l’estudi de mobilitat, la previsió és que l’autopista canalitzi el 85% del trànsit interurbà en el corredor fins a Calella. A dia d’avui, per l’Alt Maresme circulen més cotxes per la N-II que per la C-32.

La pacificació també passa per incorporar una via ciclable contínua des de Mataró fins a Blanes, en continuïtat amb la del Baix Maresme. Quan sigui possible, aquesta via ciclista passarà per la N-II, quan les característiques de la carretera no ho permetin passarà pel passeig marítim o per altres vials urbans.

L’estudi de mobilitat preveu també la integració de les parades d’autobús i l’accessibilitat dels vianants. En general, es vol convertir la N-II en una via de trànsit més local, de connectivitat no comarcal.

L’estudi de la Mobilitat al Maresme postpeatges es va presentar als alcaldes ahir divendres

Tot aquest pla que permetrà traspassar trànsit a la C-32 amb els nous accessos i la pacificació de la carretera N-II està valorat en 120 milions d’euros que haurà de finançar la Generalitat de Catalunya entre 2022 i 2026.

Comparteix el contingut!

Go to Top