MOBILITAT

Últim dia de peatges al Maresme

  • Els peatges deixaran de funcionar després de 52 anys

  • La gratuïtat de l'autopista pot ser temporal

Peatge d'Arenys de Mar, un dels que s'alliberarà aquesta nit

2021-08-31T08:52:15+01:0031/08/2021|

Queden hores per una fita històrica. Després de 52 anys pagant per circular per la carretera del Maresme, la C-32 nord, a partir d’avui a les 00h serà gratuït. La Coordinadora Preservem el Maresme ho celebrarà amb una festa al peatge de Vilassar de Mar que arribarà al seu punt àlgid en el moment de l’aixecament de les barreres. 

Creuar tot el Maresme per l’autopista costa pràcticament 5 euros als peatges, concretament 4,93 euros. El de Vilassar té un preu d’1,42; el d’Arenys, 2,35; i el de Santa Susanna, 1,16 euros. Les persones que utilitzen a diari la via ràpida, com poden ser els transportistes o aquells que van a treballar a altres municipis, en sortiran beneficiats.

El peatge del Maresme va ser el primer de tot l’Estat espanyol. El primer tram, Montgat-Mataró, va ser inaugurat el 2 de juliol de 1969. Més endavant, l’any 1994, es va fer de pagament el tram Mataró-Palafolls. Finalment, el 23 de juliol de 2010, es va inaugurar el peatge de Palafolls-Tordera. Tot i que hi ha un projecte per allargar la C-32 fins a Lloret i Tossa de Mar, pel moment ha quedat aparcat.

L‘aixecament de les barreres arriba en plena operació tornada de les vacances d’estiu. El fet d’haver de parar i pagar a les cabines provocava retencions en els moments de més afluència de trànsit, especialment quan es paga amb efectiu.

Per l’autopista hi passen una gran quantitat de vehicles al dia. Segons les dades del Departament de Territori, al mes de juliol d’aquest any, pel peatge de Vilassar hi han passat 71.382 vehicles de mitjana; pel d’Arenys, 41.790; i pel de Santa Susanna, 26.319.

L’alliberament dels peatges té diverses cares. La més visible és la gratuïtat de la via per la ciutadania. Però també té diverses conseqüències derivades no tant positives.

D’una banda, Abertis ha presentat un ERO per acomiadar 340 treballadors. Inicialment, l’ERO plantejava l’extinció de 348 contractes, però s’han salvat 8 llocs de treball. L’expedient no afectarà el personal encarregat de les tasques de conservació i manteniment de les vies, que hi continuarà treballant tres mesos més, el temps que calculen que necessitaran per adjudicar el servei a una altra empresa, a la quel passaran a formar part. Si Abertis participés en un nou model de gestió per a aquestes vies, té el compromís de recontractar aquests treballadors almenys fins al març del 2024.

D’altra banda, els ajuntaments catalans per on passen les autopistes deixaran de cobrar l’Impost sobre els Béns Immobles (IBI) per l’ocupació dels terrenys. Calella deixarà d’ingressar 224.000 euros, un “problema afegit” als pressupostos de l’any vinent, segons el portaveu del govern municipal, Josep Torres. Els municipis del Maresme deixaran de percebre 2,9 milions d’euros i, a tot Catalunya, les pèrdues seran de més de 14 milions d’euros, que Abertis pagava als ajuntaments.

Alguns municipis es plantegen reclamar compensacions econòmiques a la Generalitat. Ho tenen previst els alcaldes de les comarques gironines per on passa l’AP-7. L’Ajuntament de Calella no ho descarta.

La Coordinadora Preservem el Maresme, constituïda l’any 2010, ha estat molt activa lluitant per diversos temes relacionats amb el territori, entre ells l’alliberament de l’autopista. És per això que celebraran una festa al peatge de Vilassar que començarà amb un sopar i que s’allargarà fins passades les 00h, quan seran testimonis de l’aixecament de les barreres dels peatges.

Gratuïtat… temporal?

Però circular de forma gratuïta per l’autopista pot tenir una data final. La Generalitat fa anys que té en ment la vinyeta, una mena de tarifa plana per viatjar per les carreteres que podria anar dels 60 als 110 euros. Tot i haver insistit a l’Estat espanyol que permetés a la Generalitat la implantació d’aquest model de pagament, el govern català comença a aparcar la idea. Perquè una cosa era plantejar-ho als conductors que, tot i estar farts de pagar, encara abonaven els peatges i una altra és fer-ho quan els desplaçaments són gratuïts.

Ara, el conseller de Territori, Jordi Puigneró, descarta tirar endavant una mesura que faci les vies de pagament pels catalans mentre que a la resta d’Espanya no tenen cost pels usuaris. Passa la pilota al govern espanyol, concretament a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, a qui li demana que defineixi quin model cal adoptar. L’executiu espanyol no pot mirar cap a una altra banda durant molt de temps, ja que la Comissió Europea obliga a Espanya a tenir algun sistema que repercuteixi en els conductors el cost del manteniment de les autopistes i autovies, màxim al 2024.

Comparteix el contingut!

Go to Top