Tornen d’ofici els diners de les multes per saltar-se el confinament

  • A tot l'Estat, menys a Catalunya, es començaran a retornar els diners recaptats en les multes

  • Es preveu que la Generalitat també ho faci

Durant el confinament, la Policia Local va fer diversos controls a diferents punts de la ciutat

  • El govern espanyol comença a retornar les multes per saltar-se el confinament durant el primer Estat d'Alarma. A Catalunya i al País Basc la decisió depèn dels governs autonòmics, ja que les competències de seguretat estan transferides. El País Basc ja ha anunciat també que es retornarien. Es preveu que aviat ho faci la Generalitat.

2021-10-23T16:31:01+01:0023/10/2021|

L’última conseqüència del dictamen del Tribunal Constitucional amb la que va tombar el primer Estat d’Alarma és que el govern de l’Estat ha decidit retornar l’import de totes les multes per saltar-se el confinament. El Constitucional va dictaminar que el primer Estat d’Alarma, el que va decretar el Consell de Ministres el 13 de març de 2020 i que va finalitzar el 21 de juny, era inconstitucional. En aquella resolució, el tribunal considerava que no es podia confinar a la població sinó que s’hauria d’haver decretat un altre instrument més adequat com l’Estat d’Excepció.

Amb aquesta decisió judicial, qui havia rebut una multa, sigui del cos policial que sigui, podia demanar el retorn de l’import si havia arribat a fer el pagament. Per fer-ho s’havia de presentar expressament un recurs emparant-se amb aquesta decisió. La majoria de multats, però, no ho havien tramitat.

El dictamen del Constitucional no obligava al retorn de l’import de les multes recaptades, però si que obligava a suspendre els tràmits de les que no s’havien cobrat i a retornar les que es recorreguessin. El tribunal està debatent si el segon Estat d’Alarma va ser constitucional o no.

El govern espanyol ha anat un pas més enllà i ha decidit retornar els diners recaptats de les sancions posades per saltar-se el primer confinament; ha posat en marxa un mecanisme a través de les delegacions dels governs repartides per tot l’Estat per tramitar els retorns als comptes bancaris dels ciutadans multats. La Generalitat de Catalunya, que té les competències en matèria de seguretat transferides, de moment no s’ha pronunciat, però és de preveure que també ho faci. El govern basc, que també les té transferides, ja ho ha decidit, també.

A tot l’Estat es van obrir més d’un milió d’expedients que suposa en sancions més de 155 milions d’euros. A Catalunya, els Mossos i les policies locals van posar 62 mil multes (146 mil expedients, hi ha expedients que no acaben en multa), unes 23 mil es van arribar a cobrar. Són 3 milions d’euros que la Generalitat va ingressar a la caixa.

A Calella, la Policia Local, amb un ànim recaptatori i intimidatori, va arribar a obrir 911 expedients, el que hagués suposat mig milió d’euros de recaptació si tots s’haguessin arribat a tramitar.

A casa nostra, les multes administratives es tramiten a través de l’Oficina de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, però la Conselleria d’Interior va voler que fos la Generalitat que en fes la recaptació i el seguiment. Els alcaldes del moment -també l’alcaldessa de Calella- reclamaven els diners d’aquestes multes per les arques municipals. La Generalitat va acordar quedar-se el 15% de la recaptació i transferir el 85% als ajuntaments, però encara no ho havia fet. Ara les haurà de retornar.

Comparteix el contingut!

Go to Top