L’Estat no traslladarà la línia de tren del Maresme a l’interior

  • La R1 seguirà al costat del mar

2022-04-11T16:18:00+01:0011/04/2022|

La R1 de Rodalies seguirà al seu lloc malgrat els continus advertiments de la pròpia natura i dels experts, com el Col·legi de Geòlegs de Catalunya, que les vies del tren acabaran sota l’aigua. El govern espanyol, que té les competències tant en la pròpia infraestructura ferroviària com en la franja litoral, no preveu traslladar la línia a l’interior. Tot i que entenen que suposaria una gran millora urbanística, el cost estratosfèric és un escull insalvable. També al·leguen que el problema persistiria i que els edificis de primera línia i altres vies de comunicació com la N-II serien llavors l’objectiu de les onades.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) defensa una “solució global” sense concretar en què consistiria. A alguns municipis es draga la sorra, transportant-la d’una zona a una altra, per intentar ampliar-la, però els experts també alerten que és una mesura amb un cost molt elevat, perjudicial pel propi ecosistema i inútil, ja que el mateix moviment de les onades i de les llevantades se la torna a endur de nou. A l’Alt Maresme encara hi tenim platges prou àmplies, però al Baix Maresme mai han sigut gaire grans.

Adif segueix invertint en millores a diferents punts de la línia, tot i que molts hi veuen únicament pedaços que no aporten una solució. L’estació d’Ocata està actualment en obres per construir un vestíbul subterrani i instal·lar nous ascensors i marquesines, motiu pel qual la parada ha quedat anul·lada. A Santa Susanna tot just s’està licitant l’obra per posar dos mil metres de tanca que impedeixi creuar la via del tren.

Però el titular de la infraestructura, el govern espanyol, no està disposat a desembutxacar els més de 2.200 milions d’euros que costaria un possible trasllat de la línia perquè circuli en paral·lel a l’autopista. El Maresme no està ni contemplat en el Pla de Rodalies 2020-2030. Per part de la Generalitat, tot i que si que preveu 24 milions d’euros en mesures de protecció a la R1 al Pacte de Mobilitat del Maresme, tampoc planteja el canvi de la via.

Els usuaris de la R1 reclamen solucions a les múltiples incidències que pateix la línia i els alcaldes del Maresme també demanen solucions a llarg termini, però les administracions competents no tenen la comarca com una prioritat en les seves actuacions i només s’hi fixen quan cal arreglar els problemes més immediats, com ho va ser el pont entre Malgrat i Blanes o el descalç de la via entre Pineda i Santa Susanna.

Comparteix el contingut!

Go to Top