Els partits de Calella es rejoveneixen

  • Cindy Rando es presentarà a les primàries del PSC de Calella

  • Buch va agafant confiança per succeir Candini

Acaba un cicle electoral i toca pensar en el següent. Els partits locals ja estan pensant en les eleccions, previstes pel maig de 2023 i van nomenant els seus candidats a l’alcaldia i comencen a fer reunions amb entitats i associacions per anar veient el pols de la ciutadania.

Cindy Rando i Marc Buch seran, previsiblement, els nous caps de llista de les seves formacions

  • Cindy Rando i Marc Buch seran, amb tota probabilitat, caps de cartell de les pròximes eleccions electorals. Rivals però amb dos objectius comuns: reeditar el pacte electoral que els seus mestres, Montserrat Candini -en el cas de Buch, primer tinent d’alcalde i ara fent d’alcalde accidental- i Josep Torres -en el cas de Rando, actual regidora i número dos dels socialistes-, van rubricar ja fa 7 anys i buscar obtenir la majoria absoluta que permetria governar amb tranquil·litat, acabar projectes començats pels dos antecessors, tapar els draps bruts i reconduir Calella.

2022-04-27T09:41:56+01:0027/04/2022|

El rejoveniment dels partits és una assignatura pendent en moltes formacions. Però a Calella sembla que de cara als comicis de 2023 veurem cares noves al davant dels típics cartells electorals que es pengen un mes abans de les eleccions.

Cindy Rando, pel PSC

Rando encara no ha estat nomenada alcaldable. El seu partit, els socialistes, preveuen realitzar unes primàries per escollir candidat entre els militants que es presentin per encapçalar la llista electoral. Pere Tarrés, primer secretari del partit, es mostra orgullós aquest Sant Jordi amb el nou avenir de la seva agrupació local, referint-se a Rando i a Soufian Laroussi, qui ja s’ha barallat durant dos anys amb els topants de l’Ajuntament per acabar portant l’oficina del PSC del Maresme a Mataró. No seria d’estranyar que Rando fos l’única que es volgués postular com a alcaldable i no calgui fer primàries per buscar candidat. Rando amb Laroussi al darrera i Torres, actualment cap de llista, ocupant una posició d’honor. A nivell comarcal, ja ho tenen coll avall.

Cindy Rando Radaelli, que en un parell de dies complirà 32 anys, és la regidora més jove de l’actual consistori. És advocada, vinculada a les joventuts socialistes des de ben jove, liderant la secció al Maresme el 2015. Va entrar a l’Ajuntament de la mà de Josep Torres l’any 2015, primer com a regidora amb plena dedicació a les àrees de Joventut i Solidaritat, Cooperació i Igualtat, ampliant al 2019 Drets Civils i Participació, nomenada per Candini. També va ser consellera comarcal i el PSC va confiar en ella per omplir les llistes al Congrés dels Diputats de l’any 2019 per la demarcació de Barcelona.

Es pot comprovar com Torres, que és portaveu del govern, gairebé ja no té veu als plens. En canvi, veiem a Rando agafant embranzida en termes polítics, liderant el posicionament del govern en el debat sobre els participatius i sobre la platja de gossos.

No seria tampoc d’estranyar que Torres abandonés la seva acta a l’Ajuntament de Calella i deixés pas a Laroussi fins a final de mandat amb l’objectiu d’obtenir notorietat a la ciutat. Laroussi, que és graduat en Ciència política i gestió pública, també ha fet cursos al Campus Internacional para la Seguridad y Defensa (CISDE). Precisament estaria preparat per portar la cartera de Seguretat que podria deixar Torres. No en va, fonts de la comissaria informen que hi hagut ball de despatxos últimament.

Marc Buch, a Junts per…

Amb la sortida de Candini degut a la malaltia, Buch va haver d’agafar les regnes de l’Ajuntament, precisament just en el moment en què els Mossos d’Esquadra havien acabat de requerir documentació pel cas “És Calella”. Al principi, a Buch no li feia gens de gràcia el càrrec de responsabilitat que comportava haver d’igualar-se a la seva antecessora, Montserrat Candini. Fonts del mateix partit havien explicat algun enfrontament entre els dos que hauria fet que Buch es replantegés deixar la política local i centrar-se en la seva empresa de jardineria.

Hores d’ara, Buch es posiciona, es deixa veure i assumeix el liderat de ser el càrrec de màxima responsabilitat en actiu del consistori. Ara se’l veu segur al Ple i dirigint el debat, excepte comptant el número de regidors que voten a favor, en contra o abstenció, una tasca en la que l’acaben ajudant el secretari o algun altre regidor del plenari per fer les sumes dels vots.

És l’alcalde accidental malgrat que en algunes ocasions a les xarxes socials i en l’emissora pública local l’anomenin com a alcalde. Aquest canvi d’actitud de Buch ha coincidit amb la notícia que la Fiscalia es querellava contra Candini per la seva gestió a l’Ajuntament i demanés al jutge la seva investigació.

Marc Buch Rigola, a punt de complir 36 anys, és regidor de l’Ajuntament de Calella des de 2015, entrant a la llista de Candini I portant les àrees de Medi ambient i Participació, després Esports. L’any 2019, ja com a primer tinent d’alcalde, es fa càrrec de les àrees d’Esports, Territori i Innovació. Li ha tocat ser alcalde accidental des de novembre de l’any passat. És enginyer tècnic agrícola i té una empresa dedicada a oferir serveis de jardineria.

Buch, que va ser president local del PDeCAT (Partit Demòcrata Europeu Català) -el de Candini-, es va presentar a Calella sota el paraigües de Junts per Calella, liderat per Candini. Aquesta marca no té a veure amb l’actual Junts. Hores d’ara, a nivell supramunicipal, el PDeCAT ha perdut pistonada, bona part dels seus militants han saltat a Junts per Catalunya -partit de Puigdemont- i d’altres han refundat un nou partit, anomenat Centrem.

Buch es va posicionar a favor de mantenir-se al PDeCAT. Amb tot, fonts del partit local de Junts per Catalunya – Calella reconeixen que hi ha hagut algun apropament. De ser així, una via de sortida seria una coalició entre les dues formacions, Junts per Catalunya – Calella i Junts per Calella, i abordar així la llista electoral de les pròximes eleccions municipals.

No seria d’estranyar que, més aviat que tard, Candini decidís deixar el càrrec d’alcaldessa i donar pas a Buch per acabar la legislatura com a alcalde per treure’s del damunt el sobrenom “d’accidental” i evitar ser utilitzat amb menyspreu en el debat electoral. Si fos així, caldria tornar a fer un ple de constitució que de ben segur guanyaria com a candidat a l’alcaldia, ni que sigui per ser la llista més votada. Amb Buch d’alcalde nomenat pel ple, a secretaria de l’Ajuntament també respirarien més tranquils.

Cindy i Buch s’ajuden mútuament per aconseguir més notorietat. Són els regidors més joves del consistori i que més impacte mediàtic tenen. També van junts als actes. Aquest Sant Jordi se’ls ha vist junts dalt l’escenari de la Fàbrica Llobet. La resta de partits del consistori van al ralentí.

Comparteix el contingut!

Go to Top