MOBILITAT

La Generalitat estudia com fer passar un carril bici comarcal per Calella

  • L'amplada de la N-II a Calella fa difícil ubicar-hi un carril bici

  • El trànsit de la N-II des de l’alliberament dels peatges s’ha reduït fins al 50% a l’Alt Maresme

És habitual veure ciclistes a la N-II

2022-05-26T12:18:58+01:0026/05/2022|

La N-II comptarà amb un carril bici que unirà la comarca des de Montgat fins a Tordera, pel que la Generalitat construirà un tram específic entre Calella i Sant Pol de MarTot i que a la majoria del recorregut transcorrerà de forma paral·lela a la N-II, a Calella no serà tan fàcil degut a l’amplada de la carretera. A l’hora de projectar el traçat del carril bici entre Calella i Sant Pol, els arquitectes podrien estudiar dues possibilitats: o que passi en tot el seu recorregut per la N-II -malgrat al seu pas per la ciutat hi ha l’espai just pels dos sentits, sense marge extra que es pugui utilitzar per la via ciclista- o fer un enllaç perquè baixi fins al passeig marítim, que podria connectar amb la volta del Far o les escales de la piscina.

Ara tot just està licitant la redacció del projecte, pel que fins que s’executi poden passar anys, com a mínim un parell d’anys. El pressupost previst pel tram calellenc del carril és de 3,7 milions d’euros. Així ho ha anunciat la Generalitat després de la reunió del Pacte per la Mobilitat Sostenible del Maresme que es va celebrar ahir al Consell Comarcal amb la presència del secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i els consellers comarcals de diferents partits. 

Reunió del Pacte per la Mobilitat Sostenible del Maresme

L’objectiu és pacificar la N-II després de l’alliberament dels peatges de l’autopista C-32 i el conseqüent traspàs de trànsit. La Generalitat ha dividit les actuacions a fer en tot el traçat de la carretera en 6 projectes, tres dels quals volen crear una via ciclista a l’Alt Maresme “que doni continuïtat per la carretera als trams del passeig marítim” i tres projectes més de pacificació de la N-II segons els trams. Totes aquestes tasques tenen una inversió prevista de 60 milions d’euros. 

La integració de la N-II al Baix Maresme, entre Montgat i Mataró, és el projecte que està més avançat, ja que s’ha adjudicat la redacció. Un cop estigui escrit, s’haurà de fer un altre concurs públic per trobar l’empresa que farà les obres. De la resta de trams encara s’està licitant la redacció, pel que van més endarrerits. A més, perquè comencin les obres calen diferents estudis de caràcter ambiental i geotècnic. Encara queden anys per poder veure els canvis a la carretera, especialment a la nostra zona, perquè Territori ha decidit començar per la part sud de la comarca. El carril bici entre Mataró i Sant Andreu de Llavaneres es començarà a construir a finals de 2023.

La Generalitat està canalitzant totes les tasques a través d’Infraestructures.cat, l’empresa pública catalana que es dedica a fer les construccions i edificacions arreu de Catalunya.

Nou accés sud a la C-32 des de Calella 

A més dels canvis a la N-II, la Generalitat també ha refermat la seva voluntat de millorar la connectivitat amb l’autopista des de diversos municipis. Un dels nous enllaços previstos és el de Calella a la zona sud de la ciutat, que ja va avançar CALELLA COMUNICACIÓ, a través de la Riera Capaspre. Els propietaris dels terrenys de la zona es van posar en guàrdia quan van tenir coneixement de l’anunci d’aquestes actuacions.

També es construiran nous accessos a Canet de Mar, Cabrils-Vilassar de Mar, Premià de Mar-Premià de Dalt, Teià i Alella-Masnou i s’ampliaran els enllaços de Llavaneres i Pineda. Totes aquestes actuacions tenen un pressupost previst de 60 milions d’euros més, pel que en total la Generalitat preveu destinar 120 milions d’euros entre la N-II i la C-32.

Fins a un 50% menys de trànsit a la N-II

Des que l’1 de setembre de l’any passat es van aixecar les barreres dels peatges a l’autopista C-32, el trànsit a la N-II s’ha reduït entre el 30% i el 50% a l’Alt Maresme, mentre que al Baix Maresme ha estat d’un 30% -uns 10 mil vehicles diaris menys-.

L’autopista canalitza el 50% del trànsit a l’Alt Maresme -abans només hi passava el 33%-, però al Baix Maresme la predilecció per la via ràpida és molt més elevada: el 82% del trànsit passa per la C-32.

Comparteix el contingut!

Go to Top