Tenen clars els protocols antiocupacions els cossos de seguretat?

  • La Policia Local no va atendre la trucada d’avís d’ocupació dels Codina

  • Els partits reclamen un canvi en la legislació per actuar davant les ocupacions en calent

Els veïns dels Codina han demanat canvis legislatius des que van conèixer el cas d'ocupació del bloc 6

  • La Policia Local de Calella podia haver frustrat l’ocupació dels Codina si hagués atès la trucada d’avís dels veïns en el moment en què es produïa. No es va personar al barri fins a la segona trucada, dos dies després, quan ja era tard.

2022-07-28T15:38:41+01:0028/07/2022|

Una setmana després del desallotjament del pis ocupat al bloc 6 dels Codina encara va sortint a la llum informació. El que s’ha conegut ara demostra que l’ocupació es podia haver frustrat: veïns del barri van denunciar sorolls i moviments estranys al pis a principis de juliol. Era el moment en el que s’estava produint l’ocupació i el conserge va trucar a la Policia Local per donar avís, però no s’hi va personar cap patrulla.

Dos dies després, havent constatat que a l’habitatge hi havia algú malgrat hauria d’estar buit, el conserge va trucar de nou al cos de seguretat local. En aquest moment si que hi va anar una patrulla, que va identificar a les persones que hi havia a dins. En aquest moment, els inquilins ja portaven el temps mínim perquè no es considerés una ocupació en calent i, per tant, no se’ls pogués expulsar del pis.

Els ocupes tenen molt clar que han de passar 48 hores en un habitatge per demostrar que “hi viuen”, malgrat no en siguin propietaris ni tinguin cap document legal que ho acrediti. Acostumen a demanar menjar a domicili per poder presentar els rebuts com a comprovant on consta la direcció d’entrega.

L’administrador de l’edifici, Finques Estrany, va trucar al propietari, un home de nacionalitat francesa, per alertar-lo. La resta és història: el propietari va venir amb el seu fill a intentar recuperar el pis, els van detenir, però van guanyar el judici i es va expulsar als ocupes, tot en només una setmana.

Hi ha un procediment clar per les ocupacions en calent? Segons l’alcalde, Marc Buch, “per nosaltres és una prioritat evitar aquestes ocupacions i el protocol que té la Policia Local marca que, quan es detecti una ocupació en calent, s’ha actuar de seguida per poder-la evitar”. En el cas dels Codina, les trucades del conserge demostren que alguna cosa va fallar, pel que Buch ha assegurat que investigarà les trucades rebudes per la Policia Local per part dels veïns. Eren les declaracions de l’alcalde després d’una Junta Local de Seguretat celebrada entre Calella i Pineda ahir dimecres.

Vox demana un protocol antiocupacions des dels Codina

L’ocupació dels Codina i la situació surrealista que va generar per la detenció dels propietaris del pis va arribar al Parlament. Ho va fer en el marc del debat de la moció que presentava Vox per combatre l’ocupació il·legal d’habitatges, en la qual demanava, entre d’altres, un protocol perquè els Mossos d’Esquadra tinguessin competències per expulsar als ocupes sense una autorització judicial.

Reunió de Vox amb veïns, amb la presència de simpatitzants calellencs del partit

Precisament aquest dimecres el líder de Vox, Ignacio Garriga, ha visitat els Apartaments Codina. S’ha reunit amb els veïns a la seu de Finques Estrany, empresa que administra la majoria de blocs de pisos del barri. En la trobada, els veïns li han traslladat el seu malestar tant amb la mediàtica ocupació de l’habitatge del bloc 6 com a d’altres que hi ha a la zona, però també el sentiment d’indefensió davant d’aquest fenomen. Garriga s’ha mostrat contundent amb la necessitat de  “modificar les lleis perquè no haguem de justificar que els ocupes hagin de sortir des del minut 1. Que sigui suficient amb un testimoni d’un veí, amb el document de propietat de l’habitatge i que, en aquell moment, qualsevol cos de seguretat, ja sigui Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil o Policia Local, puguin fer fora a aquests delinqüents”.

El líder de Vox també va destacar que “no es pot desviar l’atenció cap a famílies vulnerables. Se’ls ha de donar resposta, però és una responsabilitat de l’administració, en cap cas del propietari”, un dels arguments que també va esgrimir l’advocat dels propietaris del pis ocupat del bloc 6 per demanar l’expulsió dels inquilins.

De fet, un dels perills de l’ocupació és la fina línia que hi ha, en alguns casos, entre la vulnerabilitat i la delinqüència, ja que es pot donar la situació que tinguin les dues condicions. És a dir, que una persona es vegi abocada a delinquir per no tenir recursos.

El PSC anuncia que demanarà més competències per les comunitats de veïns

Calella i Pineda s’han compromès a vetllar de forma conjunta per la seguretat, també en matèria d’ocupacions. Ho van fer en una reunió de la Junta Local de Seguretat, a la qual hi van assistir representants de les policies locals de les dues ciutats, dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil i d’Interior de la Generalitat, a més dels dos alcaldes, Marc Buch i Xavier Amor. No obstant, no hi va ser present cap delegat del govern espanyol tot i ser convidat.

Junta Local de Seguretat conjunta entre Calella i Pineda

Amor va destacar la proposta que està treballant el PSC per tal que les comunitats de veïns puguin denunciar ocupacions perquè que els cossos de seguretat puguin actuar en el mínim temps possible per frustrar-les. Actualment, només és la persona que ostenta la propietat del pis o els seus advocats, en tant que representants, qui poden fer la denúncia, però no un tercer. Aquesta proposta sorgeix d’una iniciativa dels socialistes de Barcelona.

Calella no té comptabilitzat, hores d’ara, el número de pisos ocupats que hi ha a la ciutat. Pineda, en canvi, si que té un mapa d’ocupacions, malgrat l’alcalde, Xavier Amor, afirma que és molt complicat de tenir-lo actualitzat degut a l’elevada mobilitat dels ocupes. És especialment problemàtic el barri del Carme de Pineda, on a més d’ocupacions, hi ha també problemes de drogues.

Comparteix el contingut!

Go to Top