Perdre el tren per no saber per quina via passa

Qui no ha hagut de córrer per les andanes per anar a buscar el tren que a priori passava per una via però a últim moment s’ha desviat per les vies 2 o 4? Per què passa això? Qui ho decideix? A més, per què passa quan més gent hi ha a l’andana? Alguna vegada us ha passat que un tren no ha passat? Qui té la culpa de tot això?

Els viatgers han d'anar observant per quina via passarà el pròxim tren

  • La gestió del trànsit ferroviari es fa des d’una sala de control automatitzada que hi ha a l’Estació de França que aquesta setmana ha estat notícia per haver tingut aturats els trens de tot Catalunya més de tres hores per un problema informàtic. Ho gestiona Adif, l’empresa pública que se’n cuida de la infraestructura ferroviària a tot l’Estat i les estacions.

  • La gestió dels combois depèn de Rodalies de Catalunya i està operada per Renfe. Des de Catalunya es decideix quants trens per hora passen per cada estació i quin recorregut fan, es gestionen els maquinistes i els combois.

2022-09-11T18:07:45+01:0011/09/2022|

Aquest final de setmana ha estat molt complicat a la xarxa de Rodalies de Catalunya. L’avaria d’un ordinador del Centre de Trànsit Centralitzat d’Adif a l’Estació de França de Barcelona ha destapat que el centre replicat de reserva situat a l’Estació de Sants no està operatiu. El centre de reserva situat a Sants s’hauria de posar en funcionament quan el principal no funciona i pot operar tota la infraestructura ferroviària.

Per aquest motiu van estar els trens catalans aturats més de 3 hores i durant tot el dia no es va aconseguir la normalitat del servei en cap de les línies de Rodalies i mitja distància. Segons la directora d’Adif, la incidència es va produir pel mal funcionament d’uns discs durs d’un ordinador que va desencadenar-se just després d’una actualització del software de gestió.

El Centre de Tràfic Centralitzat d’AdIf de l’Estació de França es va remodelar l’any 2017 després d’una avaria similar l’any 2015 que va comportar el canvi de l’empresa que gestionava la xarxa informàtica. Hi hauria d’haver una rèplica operativa a l’Estació de Sants però no funciona i no s’han donat explicacions del motiu.

L’estiu de 2017 es va inaugurar el Centre de Tràfic Centralitzat d’Adif a l’Estació de França

És justament des d’aquest centre de control on es comanden els semàfors i els canvis d’agulla que permet als trens canviar de via, també els passos a nivell i tota la senyalització. El centre dona servei a 134 estacions i 462 quilòmetres de via de 10 línies de Rodalies i 7 de regionals i 450 mil viatgers diaris. Cada nucli de Rodalies d’Espanya té el seu centre de tràfic centralitzat. En aquest no es governa la línia d’alta velocitat, es fa des de Madrid i Saragossa.

Al centre de control de Barcelona reben tota la informació dels combois sobre el terreny i es prenen decisions de forma automatitzada. Són màquines que tenen preestablertes unes ordres i en funció d’això deixen passar un o altre tren i envien els combois a una via o a una altra, activen els semàfors i els passos a nivell. La línia 1 de Rodalies, la R1 -la nostra-, discorre entre l’Hospitalet de Llobregat i Maçanet; és de doble via -una per sentit- de Barcelona fins Arenys de Mar i d’una sola via entre Arenys de Mar i Maçanet. A Calella hi ha una sola via de doble sentit.

Les vies de les estacions es denominen per números àrabs. S’enumeren començant per la via principal, que és la 1. A partir d’aquí i mirant cap a Barcelona -que és on hi ha el quilòmetre zero-, les que queden a la dreta de la principal són les imparells: la 3, la 5, la 7…, les que queden a l’esquerra de la principal són les parells: la 2, la 4, la 6… A Calella hi ha tres vies, la principal és la 1 que és davant mateix de l’estació, i la 2 i la 4. No hi ha més imparells perquè a la dreta de la via 1 hi ha l’estació i no n’hi caben més.

Mapa aeri de l’estació de Calella amb les tres vies

A priori, a Calella el software de gestió de trànsit d’Adif prioritza a la via 1 al ser la principal d’un tram de doble sentit. A més, dona preferència en aquesta via als trens en direcció Barcelona. A partir d’aquí, si no hi ha prou espai entre el tren que ve i el següent, aquest es desvia per la via 2 o la 4, en funció de si s’espera que en vingui un altre en direcció Girona.

En el dia a dia normal de l’estació, quan no hi ha incidències, les pantalles informen amb prou temps de la via per la que sortirà el tren, però quan hi ha incidències i queda alterat el funcionament normal, llavors els viatgers acaben fent corredisses per les andanes de l’estació ja que les pantalles no mostren la via perquè el centre de tràfic no l’ha donat per vàlida o bé perquè hi ha problemes de comunicació -força recurrents també-.

A més, aquestes incidències passen més sovint en hores punta, sobretot entre setmana: trens que s’anunciaven per la via 1 acaben passant per la via 2 i els que acaben el seu trajecte a Calella poden fer-ho a la via 1, 2 o fins i tot 4. A les hores punta és quan més persones hi ha a l’estació. El millor en aquests casos és la calma i no entrar en pànic.

Les pantalles de l’estació depenen justament de la informació que dona el centre de tràfic centralitzat d’Adif. La seva informació -quan funciona-, és la més fiable, tot i que l’aplicació d’Adif que es pot descarregar als telèfons mòbils s’avança en aquestes pantalles. sovint amb previsions que no són precises. Els propis treballadors de l’estació, informadors i personal de seguretat no tenen informació més actualitzada, encara que ho pugui semblar.

Els informadors es recolzen amb les pantalles per saber els horaris dels trens i les vies

Però la gestió del trànsit de viatgers no només depèn d’Adif, aquí és on entra Rodalies de Catalunya. Els combois, les línies i els horaris es gestionen des de la Generalitat de Catalunya i Renfe. 

Rodalies de Catalunya per dins

L’any 2010 la Generalitat va passar a gestionar la planificació d’horaris, l’atenció al client, les tarifes i la gestió i supervisió general del servei. Els trens continuen essent competència de Renfe, una empresa estatal. 

Des que la Generalitat va assumir els horaris i les línies, s’han creat els nuclis de Rodalies de Girona, amb la RG1 que passa també per Calella i el nucli de Tarragona amb dues línies (RT1 i RT2). També es va incrementar el nucli de Rodalies de Barcelona que tenia R1, R2, R3 i R4 amb la R7 i la R8. La R5 i la R6 pertanyen a Ferrocarrils (FGC), íntegrament gestionades per la Generalitat de Catalunya. Per això el nucli de Rodalies de Barcelona no porta les sigles RB. El que es demana des del govern autonòmic és el traspàs de la gestió integral de la xarxa de Rodalies de Catalunya, tant dels trens, ara operats per Renfe, com de la infraestructura, ara gestionada per Adif.

Rodalies de Catalunya té el quadre tècnic de gestió d’operacions a l’Estació de Sants, és on es planifica i es gestiona una flota de 266 combois de Rodalies i regionals catalans i qui s’encarrega d’assignar-los a les línies i als horaris. Des de Catalunya es gestionen les freqüències, els recorreguts i els maquinistes.

Per altra banda, Rodalies també té un centre de control a l’Estació de França, a tocar del centre de trànsit d’Adif. Des d’aquest últim donen les autoritzacions als trens perquè surtin i mantenen el contacte amb els maquinistes. Reben ordres d’Adif i també transmeten informació procedent dels trens sobre el terreny. 

I per últim, el Centre de Gestió de Rodalies, situat a l’Estació del Clot, aquest més visible per la majoria de viatgers, i que permet la comunicació als clients a les estacions -és des d’on s’envien els missatgers als altaveus-, les comunicacions als viatgers dels trens i es gestionen també les xarxes socials de Rodalies.

Des de l’Estació del Clot s’envien missatges als clients de les estacions, als dels combois i a les xarxes socials

Comparteix el contingut!

Go to Top