Brigada, policia i escola bressol, els primers treballadors a qui s’augmenta el sou

  • Arriba la primera regularització de sou fruit de l’acord de valoració de llocs de treball aprovat en el ple

  • Govern i comitè d’empresa s’han compromès a acabar d’aplicar-ne a la totalitat de la plantilla en 16 mesos

La brigada va fer una protesta durant la seva pausa per esmorzar el desembre de l'any passat

  • Després de mesos, negociacions i protestes, la valoració de llocs de treball de la plantilla de treballadors de l’Ajuntament de Calella s’ha acabat aprovant per unanimitat de tots els partits després que govern i comitè d’empresa arribessin a un acord amb la seva aplicació. Però la seva aprovació no ha deixat content a tothom.

  • El cost del personal de l’Ajuntament de Calella s’incrementarà considerablement de cara als pròxims anys entre la valoració de llocs de treball i l’increment de sous que proposa Madrid a tots els empleats públics.

2022-10-16T12:07:20+01:0016/10/2022|

La negociació sobre la Valoració de Llocs de Treball (VLT), que ha durat anys, ha arribat al punt final amb l’aprovació per part del ple de l’aplicació de la regularització de sous en la meitat de la plantilla. D’aquesta manera, no s’ha aplicat de forma col·lectiva, un dels punts de discussió entre el govern i el comitè d’empresa per la forma d’interpretar la legislació. El govern entenia que aquesta singularitat es referia a una sola persona i, en canvi, el comitè d’empresa considerava que l’excepcionalitat que permet la llei es referia a una part de la plantilla.

La VLT consisteix en regularitzar el sou dels treballadors d’acord amb les seves responsabilitats i l’estructura organitzativa del propi Ajuntament de forma objectiva. L’última valoració es va fer l’any 2006, en aquell moment l’administració pública funcionava molt diferent a l’actual per la manca de digitalització de totes les àrees. Comitè d’empresa i govern han estat negociant com aplicar-la durant el 2022 tot i que la valoració dels sous ve d’anys enrere.

L’acord afecta a la meitat de la plantilla, en total a 28 llocs de treball dels 146 que té el consistori. Hi ha llocs de treball vacants i alguns estan ocupats per més d’una persona. Els treballadors que veuran incrementada la seva nòmina a partir d’aquest mes d’octubre pertanyen, principalment, a tres àrees del consistori: les educadores de l’escola bressol, la brigada de serveis i, per últim, els agents i caporals de la Policia Local. Precisament, aquests col·lectius són els que més havien denunciat la seva precària situació contractual. El conjunt de nòmines d’octubre costen ja 27 mil euros més.

Tot i que el ple va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics la VLT, no tots han quedat contents amb la forma d’aplicar-la i alguns la van qualificar “d’injusta” perquè alguns dels treballadors amb sous baixos no es troben en el primer tram d’actualització de retribucions.

El capítol de personal del pressupost augmentarà signficativament

La valoració aplicada suposarà un increment del 4,2% del total de les retribucions del personal de l’Ajuntament (211.724,27€) i la Seguretat Social. A les arques municipals afectarà gairebé en uns 300 mil euros anuals. Però el comitè d’empresa també ha arrancat el compromís del govern d’acabar d’aplicar-la a la resta de la plantilla en un termini de 16 mesos, enlloc dels tres anys inicialment plantejats. La valoració de tota la plantilla sencera tindria un cost de poc més de 625 mil euros anuals.

A tot això, se li ha de sumar la proposta del govern central d’augmentar el sou un 7,5% de forma general a la plantilla de tots els ens públics en els propers tres anys. Això significa que el cost de personal de l’Ajuntament de Calella augmentarà en uns 500 mil euros més en tres anys. L’aplicació d’aquests increments s’escalona amb els anys.

Amb tot, ja d’entrada, les despeses de personal de l’Ajuntament de Calella de cara al 2023 s’incrementen en almenys 550 mil euros, comptant la pujada derivada de la valoració de llocs de treball aprovada en aquest últim ple i comptant l’increment proposat pel govern central a tot el personal de les administracions públiques per al 2022 i 2023. De cara al 2024 pujarà a més d’un milió d’euros més.

Passant de puntetes

L’aprovació de la VLT en el ple “havia de passar de puntetes” sobre els aspectes legals d’aquest acord en què tant la secretària com l’interventor de l’Ajuntament han emès informes desfavorables entenent que no es tracta d’una modificació singular dels sous de la plantilla municipal, sinó de la part de l’aplicació d’una VLT exhaustiva i a més suposa un increment d’un 4,2% del capítol de personal quan la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2022 limitava aquest increment al 2%.

Per tal de donar-li validesa legal a l’acord de ple, l’acalde ha optat per encarregar un informe extern a un advocat que també és professor de dret administratiu de la Univeristat de Barcelona on informa sobre la singularitat de la proposta presentada, entenent així que s’adequa a les excepcions que contempla la llei.

Els regidors van acordar a la comissió informativa anterior al ple que no donarien gaires explicacions perquè no quedés en l’acta del ple el posicionament concret de cadascun ja que la delegació del govern podria arribar a impugnar l’acord. Els acords que es prenen amb informes negatius dels lletrats queden a expenses que els regidors que hi han votat a favor responguin amb el seu patrimoni en cas d’irregularitats.

Comparteix el contingut!

Go to Top